ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κάθε πέρσι και καλύτερα…»: Στέρεψαν τα φράγματα - Διασφαλίζεται το πόσιμο νερό;

«Κάθε πέρσι και καλύτερα…»: Στέρεψαν τα φράγματα - Διασφαλίζεται το πόσιμο νερό;

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί η εικόνα των φραγμάτων της Κύπρου με την  στάθμη του νερού να βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Η δραματική αυτή κατάσταση είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί στη διάρκεια της φετινής υδρολογικής χρόνιας.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, ανέφερε ότι η πληρότητα στα κύρια φράγματα της Κύπρου βρίσκεται στο 28,4% ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα βρισκόταν στο 51,1%,

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει βροχόπτωση τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται η πληρότητες να μειωθούν.

Τη δεδομένη στιγμή το νησί υδρεύεται 20% από τη βροχόπτωση και τα φράγματα, από γεωτρήσεις άντλησης νερού κατά 10% και από αφαλατώσεις οι οποίες και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ύδρευσης το οποίο ανέρχεται σε 75%, άρα όπως σημείωσε η κ. Οικονομίδου, «το πόσιμο νερό διασφαλίζεται πλήρως».

Παράλληλα, η κ. Οικονομίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχει συντάξει πρόγραμμα δράσης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας ώστε να αυξηθούν οι μη συμβατικές πηγές νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου ώστε να καλυφθούν πλήρως οι υδρευτικές ανάγκες.

Επίσης, όπως σημείωσε, «προσπαθούμε να εστιαζόμαστε στη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και άρδευσης με μια σειρά έργων τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, με σκοπό να περιοριστούν οι απώλειες».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπερχειλίσουν κάποια φράγματα εντός του υδρολογικού έτους (1η Οκτωβρίου 2024-30 Σεπτεμβρίου 2025), η ίδια ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ένδειξη ωστόσο πρόσθεσε ότι για να υπερχειλίσουν τα φράγματα θα πρέπει να υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις για μεγάλο διάστημα μέχρι να «ξεδιψάσει» η γη και να σημειωθούν οι βροχοπτώσεις σε ορεινές περιοχές που υπάρχουν οι ποταμοί και οι λεκάνες απορροής των φραγμάτων.

Δεν φαίνεται από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, όπως σημείωσε, ότι θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις αυτή την χρονιά και δεν αναμένεται να υπερχειλίσει κανένα φράγμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ απομακρυσμένο, εκτός αν υπάρξει παρόμοια, με το 2018, αποκατάσταση όπου τον χειμώνα του 2019-2020 υπήρξαν τεράστιες εισροές με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των φραγμάτων.

Η κ. Οικονομίδου καταληκτικά, έστειλε το μήνυμα για ορθή χρήση και εξοικονόμιση του νερού και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ότι θα πρέπει να εξοικονομούμε και να μην σπαταλούμε το νερό και να προστατεύσουν όσα αποθέματα διαθέτουμε», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top