ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κάθε πέρσι και καλύτερα…»: Στέρεψαν τα φράγματα - Διασφαλίζεται το πόσιμο νερό;

«Κάθε πέρσι και καλύτερα…»: Στέρεψαν τα φράγματα - Διασφαλίζεται το πόσιμο νερό;

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί η εικόνα των φραγμάτων της Κύπρου με την  στάθμη του νερού να βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Η δραματική αυτή κατάσταση είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί στη διάρκεια της φετινής υδρολογικής χρόνιας.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, ανέφερε ότι η πληρότητα στα κύρια φράγματα της Κύπρου βρίσκεται στο 28,4% ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα βρισκόταν στο 51,1%,

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει βροχόπτωση τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται η πληρότητες να μειωθούν.

Τη δεδομένη στιγμή το νησί υδρεύεται 20% από τη βροχόπτωση και τα φράγματα, από γεωτρήσεις άντλησης νερού κατά 10% και από αφαλατώσεις οι οποίες και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ύδρευσης το οποίο ανέρχεται σε 75%, άρα όπως σημείωσε η κ. Οικονομίδου, «το πόσιμο νερό διασφαλίζεται πλήρως».

Παράλληλα, η κ. Οικονομίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχει συντάξει πρόγραμμα δράσης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας ώστε να αυξηθούν οι μη συμβατικές πηγές νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου ώστε να καλυφθούν πλήρως οι υδρευτικές ανάγκες.

Επίσης, όπως σημείωσε, «προσπαθούμε να εστιαζόμαστε στη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και άρδευσης με μια σειρά έργων τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, με σκοπό να περιοριστούν οι απώλειες».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπερχειλίσουν κάποια φράγματα εντός του υδρολογικού έτους (1η Οκτωβρίου 2024-30 Σεπτεμβρίου 2025), η ίδια ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ένδειξη ωστόσο πρόσθεσε ότι για να υπερχειλίσουν τα φράγματα θα πρέπει να υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις για μεγάλο διάστημα μέχρι να «ξεδιψάσει» η γη και να σημειωθούν οι βροχοπτώσεις σε ορεινές περιοχές που υπάρχουν οι ποταμοί και οι λεκάνες απορροής των φραγμάτων.

Δεν φαίνεται από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, όπως σημείωσε, ότι θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις αυτή την χρονιά και δεν αναμένεται να υπερχειλίσει κανένα φράγμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ απομακρυσμένο, εκτός αν υπάρξει παρόμοια, με το 2018, αποκατάσταση όπου τον χειμώνα του 2019-2020 υπήρξαν τεράστιες εισροές με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των φραγμάτων.

Η κ. Οικονομίδου καταληκτικά, έστειλε το μήνυμα για ορθή χρήση και εξοικονόμιση του νερού και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ότι θα πρέπει να εξοικονομούμε και να μην σπαταλούμε το νερό και να προστατεύσουν όσα αποθέματα διαθέτουμε», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top