ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς επηρεάζεται η Κυπριακή οικονομία από την κρίση στη Μ. Ανατολή - Στα πάνω πετρέλαιο, χρυσός και…ξενοδοχεία στη Λάρνακα

Πώς επηρεάζεται η Κυπριακή οικονομία από την κρίση στη Μ. Ανατολή - Στα πάνω πετρέλαιο, χρυσός και…ξενοδοχεία στη Λάρνακα

Κάθε αρνητική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με πιο πρόσφατη την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ και προηγουμένως την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον Λίβανο από το Ισραήλ και τη δολοφονία του Νασράλα.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης ανέλυσε τις επιπτώσεις της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης από Ιράν σε πετρέλαιο και χρυσό καθώς τις αρνητικές αλλά και θετικές προεκτάσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία.

Υπάρχει ένα spike σε αργό πετρέλαιο όσον αφορά τα spot prices (τις τιμές δηλαδή που αγοράζεις την ίδια στιγμή και όχι τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης - futures - που συνήθως αγοράζουν οι εταιρείες για να προχωρήσουν στην παραγωγή διυλισμένων προϊόντων). Η άνοδος αυτή αντανακλά απλά τον παράγοντα ρίσκου.

Αναμένεται ότι αυτή η άνοδος θα είναι παροδική καθώς υπάρχει αρκετή προσφορά πετρελαίου στην αγορά. Θα παραμείνει βέβαια ένα risk premium - κόμιστρο κινδύνου - στην τιμή του οποίου η διάρκεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δεν αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται η άνοδος στις διεθνείς αγορές να έρχεται και μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να δώσει συγκεκριμένα κίνητρα για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της στήριξης του κατασκευαστικού τομέα και την ενδυνάμωση της κατανάλωσης. Τα κίνητρα ανακοινώθηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα. Ο λόγος που επηρεάζει δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα σε εισαγωγή και κατανάλωση πετρελαιοειδών και αντανακλάται στην τιμή του πετρελαίου η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κινείται και ο χρυσός, όπου σε περίοδο κρίσεων μετακινούνται οι επενδύσεις σε αυτό που ονομάζουμε «ασφαλείς παραδείσους - safe haven products», τον χρυσό και το δολάριο καθώς θεωρούνται σταθερά στις αξίες τους.

Πώς επηρεάζεται η κυπριακή οικονομία - τα θετικά και αρνητικά

Στα θετικά είναι η επιμήκυνση της χειμερινής τουριστικής περιόδου από εύρωστους οικονομικά Εβραίους και Λιβανέζους που έχουν ήδη κατέλθει στο νησί καθώς και όσους έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία της Λάρνακας ιδιαίτερα λόγω της αλλαγής των πτήσεών τους.

Επίσης, ενδέχεται να δοθεί μία τόνωση στον τομέα του real estate από αγορές ακινήτων γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη άνοδο των τιμών αγοράς και ενοικίων ή την έλλειψη κατοικιών.

Στα αρνητικά για την Κύπρο είναι φυσικά και οι απρόσμενες μεταναστευτικές ροές από την περιοχή.

Καλός μήνας ο Οκτώβριος γενικά για τουρισμό

Κληθείς ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, να σχολιάσει εάν γέμισαν τα ξενοδοχεία στη Λάρνακας από τους ταξιδιώτες τους οποίους άλλαξαν οι πτήσεις και αναχωρούν από την Κύπρο, σημείωσε πως γενικά ο Οκτώβριος είναι διαχρονικά ένας καλός μήνας για τον τουρισμό μας.

«Οι πληρότητες είναι αρκετά υψηλές αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές. Υπήρχε όντως μια μετακίνηση αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό από άτομα από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής με τις οικογένειές τους μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Στην περίπτωση μεταναστευτικών ροών δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα καθώς υπάρχει ήδη μια καλή πληρότητα αυτή την περίοδο», σημείωσε στο ThemaOnline ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

«Πάντως δεν έχει παρατηρηθεί κύμα ακυρώσεων και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς», κατέληξε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• LIVE-Μέση Ανατολή: Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Σφοδρές μάχες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα

• Ανάλυση-Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι φόβοι για τρίτο Παγκόσμιο και η νέα τάξη πραγμάτων - «Οδεύουμε προς μια κατάσταση χωρίς επιστροφή»

• Καύσιμα: Πότε θα δούμε τη διαφορά στην τσέπη μας αν επηρεαστούν από τη Μέση Ανατολή – Τα φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια

• Λεμεσός: Έκρηξη βόμβας σε όχημα 78χρονου τα ξημερώματα – Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε βίντεο

• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 41χρονος οδηγός



Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου - Απομάκρυνση  Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την κόλαση πολέμου στον Λίβανο

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου - Απομάκρυνση  Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την κόλαση πολέμου στον Λίβανο

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην γειτονιά μας και την απάντηση του Ισραήλ στο ιρανικό χτύπημα, η Κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες και στήνει γέφυρα για τη μεταφορά Κυπρίων και ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη ζώνη, στον Λίβανο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top