Παγκόσμιο σοκ: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από τον σεισμό στην Μιανμάρ, αγνοούνται εκατοντάδες

Παγκόσμιο σοκ: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από τον σεισμό στην Μιανμάρ, αγνοούνται εκατοντάδες

Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 3.000, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι, την ώρα που προβλέπονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη χώρα οι οποίες ενδέχεται να δυσχεράνουν το έργο της διάσωσης και της διανομής βοήθειας.

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/03) ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα. Έξι περιοχές της χώρας όπου ζουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι πλέον πληγείσες, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες κοινότητες να έχουν ισοπεδωθεί και τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και κατάλυμα.

Μετεωρολόγοι: «Έρχεται βροχή και πολλοί άνθρωποι παραμένου θαμμένοι»
Στο μεταξύ μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από την Κυριακή και ως τις 11 Απριλίου αναμένονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη Μιανμάρ σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον σεισμό, όπως η Μάνταλεϊ, η Σαγκάινγκ και η Ναϊπιντάου.

«Έρχεται βροχή και ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι» στα συντρίμμια δήλωσε διασώστης. «Και ειδικά στη Μάνταλεϊ, αν αρχίσει να βρέχει, οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι θα πνιγούν, ακόμη κι αν είχαν επιβιώσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Στην ανάρτησή της η ιαπωνική πρεσβεία πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 53 πτήσεις για τη μεταφορά βοήθειας στη Μιανμάρ, ενώ περισσότεροι από 1.900 διασώστες έχουν σταλεί στη χώρα από 15 κράτη, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων στη Μιανμάρ - Φόβοι για πολλές χιλιάδες νεκρούς
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ θα μεταβεί σήμερα στη Μπανγκόκ για να συζητήσει την απάντηση στον σεισμό στο πλαίσιο της συνόδου της Πρωτοβουλίας του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυκλαδική Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (Bimstec), στην οποία συμμετέχουν το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Ινδία, η Μιανμάρ, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.

Η χούντα κήρυξε κατάπαυση του πυρός
Οι βροχοπτώσεις θα δυσχεράνουν το έργο των εργαζόμενων στις υπηρεσίες αρωγής και τους διασώστες, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο.

Ο στρατός δυσκολεύεται να κυβερνήσει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημά του τον Φεβρουάριο του 2021. Εξάλλου ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα – όπου είναι ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ-- έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Χθες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι η χούντα κήρυξε κατάπαυση του πυρός στις επιχειρήσεις της κατά των ανταρτών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και θα διαρκέσει 20 ημέρες. Στόχος να υποστηριχθούν οι προσπάθειες ανακούφισης από τις επιπτώσεις του σεισμού. Ωστόσο οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν «με τον κατάλληλο τρόπο» σε περίπτωση που οι αντάρτες εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε βοήθεια με το ένα χέρι και να βομβαρδίζουμε με το άλλο»
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Τζούλι Μπίσοπ κάλεσε τη Δευτέρα (31/03) όλες τις πλευρές να αναστείλουν τις εχθροπραξίες και να δώσουν προτεραιότητα τις επιχειρήσεις βοήθειας των πληγέντων.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι οι «απάνθρωπες» επιθέσεις του στρατού της Μιανμάρ περιπλέκουν σημαντικά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε βοήθεια με το ένα χέρι και να βομβαρδίζουμε με το άλλο», δήλωσε ο Τζο Φρίμαν ειδικός σε θέματα Μιανμάρ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις έξι περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ενώ έχει προσθέσει ότι διαθέτει 12 εκατ. δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για τρόφιμα, καταλύματα, πόσιμο νερό, υγιεινή και υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον 4 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, τα οποία θα δοθούν «μέσω πλήρως ελεγμένων διεθνών και ντόπιων συνεργατών».

Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια, 5 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό
Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτιρίου το βράδυ της Τρίτης (01/04) στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών.

Ο νεαρός, περίπου είκοσι ετών, ανασύρθηκε από συντρίμμια χάρη στις προσπάθειες σωστικών συνεργείων της Μιανμάρ και της Τουρκίας σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου. Η διάσωση έγινε περί τις 00:30 (τοπική ώρα· 21:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το πυροσβεστικό σώμα του στρατιωτικού καθεστώτος.

63χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια μετά από 91 ώρες
Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή την ίδια μέρα, Τρίτη (01/04) στη Μιανμάρ, από τα συντρίμμια κτιρίου στα οποία είχε παραμείνει εγκλωβισμένη για 91 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας.

Η 63χρονη γυναίκα «βρέθηκε ζωντανή» σήμερα το πρωί στα ερείπια κτιρίου στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Ναϊπιντάου και στη συνέχεια «διασώθηκε επιτυχώς» και διακομίστηκε στο νοσοκομείο πάνω από μία ώρα αργότερα, αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία της Μιανμάρ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Ταϊλανδη: 22 νεκροί - Αναζητούν ακόμη επιζώντες
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον σεισμό οι διασώστες στη γειτονική Ταϊλάνδη αναζητούν ακόμη επιζώντες κάτω από ένα βουνό συντρίμμια, μετά την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή κτιρίου 30 ορόφων στη Μπανγκόκ.

Οι διασώστες χρησιμοποιούν μπουλντόζες και εκσκαφείς προσπαθώντας να σπάσουν 100 τόνους τσιμέντου για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 15 εργάτες νεκροί, ενώ 72 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 22.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τριγμοί στην παγκόσμια κοινότητα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – Προβληματισμοί, αντιδράσεις και εκτιμήσεις

Τριγμοί στην παγκόσμια κοινότητα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – Προβληματισμοί, αντιδράσεις και εκτιμήσεις

Σημαντικές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς από 10 έως 50% στις εισαγωγές 185 χωρών, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

BEST OF TOTHEMAONLINE