ΥΓΕΙΑ

Καρδιολογική Εταιρεία: Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων κυκλοφορικού

Καρδιολογική Εταιρεία: Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων κυκλοφορικού

Τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 28,5% επί των συνολικών θανάτων Παγκύπρια, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020, αναφέρει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, σημειώνοντας ότι συχνά, η εκδήλωση τους είναι προβλέψιμη και αναγνωρίζοντας ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο, μπορούμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης, τη σοβαρότητα και τις συνέπειες της εκδήλωσης τους.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η οποία καθιερώθηκε το 1999 και τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου καλεί «όλους τους πολίτες να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στην υγεία της καρδιάς τους».

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν», σημειώνει.

Στην Κύπρο, προστίθεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020, τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 28,5% επί των συνολικών θανάτων Παγκύπρια.

«Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αποτέλεσμα της αθηρωματικής νόσου, η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και έχει ως αποτέλεσμα τη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τη νόσο των περιφερικών αγγείων και τη νόσο των καρωτίδων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Συχνά, σημειώνεται, «η εκδήλωση τους είναι προβλέψιμη και αναγνωρίζοντας ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο, μπορούμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης, τη σοβαρότητα και τις συνέπειες της εκδήλωσης τους».

«Η πρόληψη, σύμφωνα με τους ιατρούς – μέλη της ΚΕΚ, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη μάχη ενάντια στις καρδιοπάθειες. Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι με μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους. Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι μερικά από τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια υγιή καρδιά», αναφέρεται.

Επιπλέον, προστίθεται, η συχνή παρακολούθηση των βασικών δεικτών υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου, είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου προτρέπει το κοινό να μην παραμελεί τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Στο πλαίσιο των δράσεων της για ορθή ενημέρωση του κοινού, η ΚΕΚ, με τη διαχρονική στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και την πολύτιμη αρωγή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, διοργανώνει και φέτος Εκστρατεία Ενημέρωσης των πολιτών.

Παράλληλα, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου συμμετέχει στη Διεθνή Καμπάνια Ευαισθητοποίησης που έχει ξεκινήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF), καλώντας όλες τις χώρες να υιοθετήσουν ένα νέο, ολοκληρωμένο «Εθνικό Καρδιαγγειακό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ορατή στην Κύπρο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τους πυραύλους – Ποιος ο λόγος – Όσα ανέφερε ο ΚΕ

• Θα γράψουν βιβλίο οι τρεις καθαιρεμένοι ιερείς: Αυτός είναι ο τίτλος - Θα χτίσουν και μοναστήρι

• Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

• Στο Μακάρειο το εξάχρονο αγοράκι: Παρασύρθηκε από όχημα - Η κατάσταση της υγείας του

• Απογειώθηκαν τρία αεροσκάφη Typhoon από το Ακρωτήρι- Συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Ισραήλ

• Υπόθεση Αββακούμ: Ξεσπούν οι μοναχοί εναντίον Ησαΐα - «Άδικη απόφαση να μας καρατομήσει εν ψυχρώ» - Βίντεο



ΠτΔ: Ταξίδι σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες - Κοινή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

ΠτΔ: Ταξίδι σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες - Κοινή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

Γεμάτο πρόγραμμα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος εν μέσω μιας Μεσανατολικής κρίσης , συνεχίζει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top