ΥΓΕΙΑ

Το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος

Το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος

Σύμφωνα με μελέτη, 20 δευτερόλεπτα καθημερινά αρκούν για να απομακρύνουμε το άγχος και να νιώσουμε περισσότερη ευεξία

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος, ένταση και πίεση. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πόσο αρνητικές συνέπειες έχει για την υγεία μας αυτός ο συνδυασμός (ή και μόνο το άγχος), είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά.

Και ενώ έχουμε διαβάσει αρκετές φορές διάφορες τεχνικές που βοηθούν να περιορίσουμε το άγχος, στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε ακολουθήσει καμία. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε με την ακόλουθη.

Όπως διαβάζουμε στο CNN, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Behavior Research and Therapy διαπίστωσε πως ένα καλός τρόπος αντιμέτωπισης του άγχους, διαρκεί μόλις 20 δευτερόλεπτα. Μία τακτική που πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά.

Τι λέει η μελέτη; Λέει πως ένα άγγιγμα στον εαυτό μας είναι αρκετό για να ανακουφιστούμε από τον εχθρό μας, το άγχος, και να αυξήσουμε τα συναισθήματα ευεξίας. Αυτό το άγγιγμα λέγεται «άγγιγμα αυτοσυμπόνιας» και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μία πρακτική που ηρεμεί τον εαυτό μας.

Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στην καρδιά ή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας και να πάρουμε βαθιές αναπνοές. 20 δευτερόλεπτα είναι αυτά, γιατί όχι;

Ειδικά όταν η μελέτη επιβεβαίωσε πως οι άνθρωποι που το έκαναν είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 121 φοιτητές ηλικίας 18 ετών και άνω, στους οποίους ανατέθηκε να παρακολουθήσουν ένα βίντεο σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης ενός αγγίγματος με συμπόνοια.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική για έναν μήνα, παρακολουθώντας και την συναισθηματική τους ευεξία. Κι αυτό που ανέφεραν αργότερα, ήταν πως όντως ένιωσαν περισσότερη συμπόνια για τον εαυτό τους και λιγότερο άγχος.

«Μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας την ίδια ευγένεια και συμπόνια που δίνουμε τόσο ελεύθερα στους άλλους», είπε ο Δρ Ιλάι Σάσμεν, υποψήφιος διδάκτωρ ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ στο CNN. «Είναι στο χέρι μας», κατέληξε.

Ο Ιλάι Σάσμεν πέρασε έναν μήνα στο Plum Village, ένα κέντρο πρακτικής ενσυνειδητότητας στη νότια Γαλλία, το οποίο διευθύνεται από βουδιστές μοναχούς που επικεντρώνονται στην τελειοποίηση της τέχνης της ενσυνείδητης ζωής. Προς μεγάλη της έκπληξη, διαπίστωσε πως το πρόγραμμα προέβλεπε μόνο 30 λεπτά επίσημης πρακτικής διαλογισμού.

«Αυτό μου έκανε εντύπωση», δήλωσε στο CNN. «Τι κι αν τρεις αναπνοές ή περίπου 20 δευτερόλεπτα είναι πραγματικά αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων;».

Άρα, αν έχουμε μια κακή μέρα γεμάτη άγχος, αξίζει να δώσουμε στον εαυτό μας μια καλύτερη, με μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεύμα: Όσα μας χρεώνουν στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Αναλυτικά όλα τα σημεία και τι πρέπει να ξέρουμε

• Υπνοθεραπεία: Πώς και πού βοηθά τον άνθρωπο και η ιστορία μια Κύπριας που άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με αυτή

• «Ξάφρισαν» την Αγία Τράπεζα σε εκκλησία στο Παραλίμνι - Η έκκληση του Αρχιμανδρίτη στους πολίτες

• Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα - Η πιθανότητα διαρχίας

• Επιστήμονας αποκάλυψε πόσο ζυγίζει το διαδίκτυο: «Είναι γελοίο»

• Άγριο… κράξιμο σε γνωστή Κύπρια - «Ήταν μία μέτρια τραγουδίστρια κι έγινε μία μέτρια παρουσιάστρια»



Έπαυσε τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας ο Πρόεδρος - Απομακρύνει και Αν. Διευθυντή Φυλακών

Έπαυσε τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας ο Πρόεδρος - Απομακρύνει και Αν. Διευθυντή Φυλακών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αφίχθηκε στην Κύπρο απόψε από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top