ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Τι συμβαίνει με τις διαφοροποιήσεις στις τιμές; - «Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες»

Καύσιμα: Τι συμβαίνει με τις διαφοροποιήσεις στις τιμές; - «Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες»

Για τα διαφορετικά επίπεδα τιμών εισαγωγής καυσίμων μεταξύ ΕΕ και Κύπρου, μίλησε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Οι τιμές εισαγωγής των καυσίμων στην Κύπρο, δηλαδή η μέση τιμή εισαγωγής χωρίς τους φόρους, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν, γι’ αυτό και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ζητά απαντήσεις παραθέτοντας τους ισχυρισμούς του γύρω από το τι συμβαίνει.

«Για να κάνουμε σύγκριση, πρέπει να είναι μεταξύ ίδιων προδιαγραφών, στα ίδια επίπεδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση μέσου όρου ΕΕ με την Κύπρο μαζί με τους φόρους διότι κάθε χώρα έχει διαφορετική φορολογική πολιτική. Έτσι αφαιρέσαμε τους φόρους και από την ΕΕ και από την Κύπρο για να κάνουμε σύγκριση. Στη σύγκριση που κάναμε,  από τις λιανικές τιμές αφαιρέσαμε τους φόρους και ότι έμεινε είναι οι χονδρικές τιμές που πουλούν οι εταιρείες  προς τους πρατηριούχους», εξήγησε.

«Αυτό που παρατηρείται, είναι ότι σε περιόδους όπου υπάρχει πτωτική πορεία των τιμών, η διαφορά του μέσου όρου της ΕΕ με την Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά που υπάρχει σε περιόδους όπου αυξάνονται οι τιμές», είπε συγκεκριμένα.

Στον πιο κάτω πίνακα, σύμφωνα με τον κύριο Δρουσιώτη, «οι πρώτες 12 εβδομάδες του 2024 ήταν μία περίοδος που ανεβαίναν οι τιμές. Σε εκείνη την περίοδο βλέπουμε ότι η διαφορά, η απόκλιση δηλαδή, της μέσης τιμής της Κύπρου με την ΕΕ χωρίς τους φόρους είναι 0,011 για τη βενζίνη 95, -0,029 για το πετρέλαιο κίνησης και -0,049 για το πετρέλαιο θέρμανσης»

«Τις επόμενες 7 εβδομάδες οι τιμές ήταν μειωμένες, η τάση των τιμών ήταν καθοδική. Εκεί βλέπουμε την απόκλιση σχεδόν να διπλασιάζεται. Συγκεκριμένα η διαφορά της μέσης τιμής της Κύπρου με την ΕΕ χωρίς τους φόρους στην περίοδο μείωσης των τιμών ήταν -0,034 για τη βενζίνη 95, -0,073 για το πετρέλαιο κίνησης και -0,103 για το πετρέλαιο θέρμανσης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, ανέφερε ότι «φτάνουν στο συμπέρασμα πώς όταν εισάγονται καύσιμα και υπάρχουν αυξήσεις, οι εταιρείες για παράδειγμα αν πρέπει να αυξήσουν κατά 3 σεντ το λίτρο, το αφήνουν στα 3 σεντ το λίτρο, δεν το κάνουν 4 διότι θα υπάρχει διαμαρτυρία από τον κόσμο. Η ίδια εταιρεία σε άλλο χρονικό διάστημα όταν έχει μειώσεις, και πρέπει να πουλήσει για παράδειγμα 3 σεντ πιο κάτω την τιμή, αντί να μειώσει 3 σεντ την τιμή, τη μειώνει 2 σεντ και το άλλο 1 σεντ, μένει για περισσότερο κέρδος για τους ίδιους»

«Στην αύξηση δεν μπορεί να βάλει όμως πάνω 1 σεντ γιατί ο καταναλωτής θα διαμαρτυρηθεί. Το ερώτημα είναι γιατί στην Κύπρο υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά όταν πέφτουν οι τιμές και διαφορετική συμπεριφορά όταν ανεβαίνουν οι τιμές; Αυτό είναι σε βάρος των καταναλωτών. Οι υποψίες μας είναι πώς σε περιόδους που κατεβαίνουν οι τιμές, δεν μειώνονται όσο πρέπει και ένα ποσοστό μένει ως υπερκέρδος στην εταιρεία», σημείωσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «οι τιμές από τις 17 Ιουλίου μειώθηκαν και η πορεία συνεχίζει να είναι πτωτική. Φτάσαμε 13 σεντ μείωση στη βενζίνη και 12 σεντ μείωση στο πετρέλαιο κίνησης. Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες»

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες

• Μαρινέλλα: Όλοι προσεύχονται για τη σπουδαία ερμηνεύτρια – Κύμα συμπαράστασης και αγάπης στα social media

• Κάμερες σε σχολεία: «Έπιασαν» δουλειά και «τσάκωσαν» τους πρώτους παραβάτες - Πότε θα λειτουργήσουν ακόμα πενήντα

• Σε απόγνωση 87χρονη: Κινδυνεύει να την πετάξουν στο δρόμο - Είχε ξοφλήσει το σπίτι της πριν 22 χρόνια

• Βρετανία: Άνδρας σκότωσε και διαμέλησε 38χρονη με την σύντροφό του - Είχε σκοτώσει και στο παρελθόν



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Την ετοιμότητά του 'ακόμη και σήμερα' να επαναρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top