ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλες οι αλλαγές που προωθούνται για εξώδικα, βαθμούς ποινής και αντίστροφη μέτρηση - Η θέση του Υπ. Μεταφορών

Όλες οι αλλαγές που προωθούνται για εξώδικα, βαθμούς ποινής και αντίστροφη μέτρηση - Η θέση του Υπ. Μεταφορών

Σειρά τροποποιητικών νόμων έχει ενώπιόν της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής να συζητηθούν αλλαγές για εξώδικα σε εκπαιδευόμενους οδηγούς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Σημαντικό ζήτημα είναι και η αποπληρωμή εξώδικου προστίμου με δόσεις με ξεχωριστές προτάσεις από ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ καθώς και η αύξηση της προθεσμίας καταβολής και αποδοχής εξώδικου προστίμου με πρόταση από ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η τοποθέτηση σύστημα αντίστροφης μέτρησης στα φώτα τροχαίας παρόλο που ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών είχε δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην Κύπρο.

Οι θέσεις του Υπουργείου Μεταφορών

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης το Υπουργείο είχε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να τοποθετηθεί για τα ζητήματα των εξώδικων σε δόσεις και της αύξησης ορίου βαθμών ποινής για στέρηση άδειας οδήγησης.

Όσον αφορά τις δόσεις φαίνεται να υπάρχει νομικό ζήτημα από μέρους της Αστυνομίας καθώς ο στόχος της εξωδικαστικής πληρωμής είναι ακριβώς για να αποφεύγονται τα έξοδα και η ταλαιπωρία στο Δικαστήριο. Οπότε η πληρωμή με δόσεις αναιρεί τη φιλοσοφία του εξώδικου.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο προτείνει παράταση της προθεσμίας πληρωμής του εξωδίκου από 30 σε 90 μέρες. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση βουλευτών του ΔΗΣΥ, για παράταση σε 60 μέρες.

Όσον αφορά το ζήτημα με τον «χρονομέτρη» στα φώτα τροχαίας, πως μπορεί να τοποθετηθεί μόνο όπου υπάρχει σταθερός κύκλος λειτουργίας τους. Παράδειγμα: Παίρνουμε την περίπτωση όπου υπάρχουν έξυπνα φώτα, τα οποία προγραμματίζονται να τοποθετηθούν σε 125 σημεία σε όλη την Κύπρο. Ένα όχημα βρίσκεται σταματημένο σε φώτα τροχαίας με κόκκινο. Η αντίστροφη μέτρηση τρέχει. Το σύστημα ξαφνικά αντιλαμβάνεται ότι στο αντίθετο ρεύμα δεν υπάρχει τροχαία κίνηση οπότε το κόκκινο το κάνει πράσινο. Ταυτόχρονα η αντίστροφη μέτρηση πέφτει από το 15 στο 0. Αυτό θα προκαλέσει σύγχυση στον οδηγό.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα θα συζητηθούν

Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022. (Πρόταση νόμου του κ. Χρύσανθου Σαββίδη, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Παραχώρηση δυνατότητας μη άσκησης δίωξης, σε περίπτωση καταγραφής παράλειψης συμμόρφωσης με κανόνες για φώτα τροχαίας ή παραβίασης του ορίου ταχύτητας, όταν ο οδηγός του οχήματος είναι εκπαιδευόμενος και οδηγεί κατά τη διάρκεια εκπαίδευσής του και ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι αδειοδοτημένος εκπαιδευτής οδηγός ή σχολή οδηγών, νοουμένου ότι η παράβαση κρίνεται από τον υπεύθυνο λειτουργό ότι είναι επουσιώδης και ότι δεν έχει σοβαρή επίπτωση στην ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου.)

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023. (Πρόταση νόμου των κ. Χρίστου Χρίστου, Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Παραχώρηση δυνατότητας για αποπληρωμή εξώδικου προστίμου με δόσεις.)

Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023. (Πρόταση νόμου των κ. Χρίστου Χρίστου, Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Τοποθέτηση χρονόμετρου αντίστροφης μέτρησης σε φώτα τροχαίας όπου λειτουργεί σύστημα φωτοεπισήμανσης, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος που απομένει μέχρι να σβήσει ο πράσινος σηματοδότης και, σε περίπτωση μη τοποθέτησης τέτοιου χρονομέτρου εντός τριών μηνών, αναστολή εφαρμογής των διατάξεων αναφορικά με το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας.)

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2023. (Πρόταση νόμου του κ. Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Παραχώρηση δυνατότητας για αποπληρωμή εξώδικου προστίμου σε δύο έως και πέντε ισόποσες μηνιαίες άτοκες δόσεις.)

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024. (Πρόταση νόμου του κ. Χρύσανθου Σαββίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Αύξηση των βαθμών ποινής από δώδεκα σε είκοσι, στη βάση των οποίων δικαστήριο έχει εξουσία να διατάξει, μεταξύ άλλων, τη στέρηση του δικαιώματος κατοχής ή απόκτησης άδειας οδήγησης.)

Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024. (Πρόταση νόμου των κ. Νίκου Κέττηρου, Κώστα Κώστα, Βαλεντίνου Φακοντή, Γιαννάκη Γαβριήλ και Ανδρέα Πασιουρτίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Τοποθέτηση, εντός τριών μηνών, χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης στις οδικές συμβολές οι οποίες ελέγχονται από σύστημα φωτοεπισήμανσης, ειδάλλως αναστολή της εφαρμογής της διάταξης του Νόμου που αφορά το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με τα φώτα τροχαίας.)

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024. (Πρόταση νόμου των κ. Φωτεινής Τσιρίδου, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, και Ονούφριου Κουλλά, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Αύξηση της προθεσμίας καταβολής και αποδοχής εξώδικου προστίμου από τριάντα σε εξήντα ημέρες, προκειμένου να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον προσώπου.)

Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024. (Πρόταση νόμου των κ. Φωτεινής Τσιρίδου, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, και Ονούφριου Κουλλά, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Παραγραφή των βαθμών ποινής μετά από την παρέλευση δύο ετών, όπως προβλέπεται στο συναφές υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, και αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην επιβολή βαθμών ποινής για παραβάσεις σε φώτα τροχαίας έως την 31η Μαΐου 2024, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.)

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024. (Πρόταση νόμου των κ. Φωτεινής Τσιρίδου, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, και Ονούφριου Κουλλά, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου)

Έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης. (Επέκταση της προθεσμίας πληρωμής εξώδικου προστίμου και των χρονικών διαστημάτων, τα οποία αφού εκπνεύσουν, δύναται να αυξηθεί εξώδικο πρόστιμο ή να ασκηθεί δίωξη εναντίον προσώπου, παραχώρηση έκπτωσης σε περίπτωση αποπληρωμής του προστίμου εντός τριάντα ημερών, καθώς και εισαγωγή ρυθμίσεων για τις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης οχήματος αρνείται να παραλάβει ειδοποίηση, δεν είναι ο παραβάτης οδηγός ή είναι επιχείρηση.)

Συζήτηση θεμάτων εγγραφέντων με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου (Κανονισμός 41Α)

Η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού και ειδικότερα όσον αφορά στα προγραμματισμένα έργα στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στο κυκλοφοριακό, στο οδικό δίκτυο, καθώς και στις λεωφορειολωρίδες.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Νίκου Σύκα, Ευθύμιου Δίπλαρου, Φωτεινής Τσιρίδου και Σταύρου Παπαδούρη) (12.9.2024)

Συνέχιση της συζήτησης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες

• Καύσιμα: Τι συμβαίνει με τις διαφοροποιήσεις στις τιμές; - «Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες»

• Μαρινέλλα: Όλοι προσεύχονται για τη σπουδαία ερμηνεύτρια – Κύμα συμπαράστασης και αγάπης στα social media

• Κάμερες σε σχολεία: «Έπιασαν» δουλειά και «τσάκωσαν» τους πρώτους παραβάτες - Πότε θα λειτουργήσουν ακόμα πενήντα

• Σε απόγνωση 87χρονη: Κινδυνεύει να την πετάξουν στο δρόμο - Είχε ξοφλήσει το σπίτι της πριν 22 χρόνια

• Βρετανία: Άνδρας σκότωσε και διαμέλησε 38χρονη με την σύντροφό του - Είχε σκοτώσει και στο παρελθόν



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Την ετοιμότητά του 'ακόμη και σήμερα' να επαναρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top