ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Αδυναμία συγκέντρωσης

Αδυναμία συγκέντρωσης

Σήμερα στις 16.00 έξω από το Προεδρικό είναι προγραμματισμένη η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παύση του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό είναι ταυτόχρονα υγιές για την κοινωνία μας αλλά και βαθιά προβληματικό.

Υγιές γιατί αν το καλοσκεφτείτε είμαστε λαός που σπανίως αντιδρά. Πέρα ίσως από κάποιες ψυχαναγκαστικές πορείες για ανακήρυξη ψευδοκράτους, Πολυτεχνείο, Παλαιστίνη και -σπανιότερα- για την εισβολή - κι αυτές από συγκεκριμένες ομάδες που περισσότερο φλεξάρουν την ιδεολογία ή/και ιδεοληψία τους παρά έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, οι πορείες/συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο εκτός από σπάνιες περιορίζονται στις παρυφές της αριστεράς αλλά και της ακροδεξιάς - η τελευταία εμπλούτισε τις στάνταρ εθνικιστικές παρελάσεις της με διαμαρτυρίες για εμβόλια, gay γάμους και το μεταναστευτικό. Η τελευταία μαζική, αυθόρμητη και απαλλαγμένη από κομματικά σύμβολα και συνθήματα εκδήλωση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στη νησί ήταν η συγκέντρωση πλήθους κόσμου έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου τον Ιούλιο του 2023. Κι αυτή ήταν για αγνό σκοπό, είχε ως ηγετική μορφή την ασκητική φιγούρα της μητέρας-σύμβολο Ανδριάνας Νικολάου και άγγιξε σχεδόν κάθε πολίτη με έστω μία ρανίδα ευαισθησίας στο αίμα του, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδεολογίας και ανατροφής. Ο Θανάσης μας ένωσε όλους απέναντι στην αναλγησία ενός συστήματος που τσακίζει τον αδύναμο αντί να τον προστατεύει. Και μάλλον ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δικαιολογείται μεν από τον νόμο όπως φάνηκε κι απ’ την λεπτομερέστατη αλλά δυσανάλογα σκληρή απόφαση του Ανώτατου, όμως προκάλεσε ρήγμα στην κοινωνία κυρίως επειδή από τη μία ο τέως Γενικός Ελεγκτής ταυτίστηκε με την αποκάλυψη πολλαπλών σκανδάλων (που σπανίως έως ποτέ έβρισκαν τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη) ενώ από την άλλη οι διώκτες του (Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός) συνδέθηκαν με τη αμαρτωλή δεκαετία Αναστασιάδη και ειδικότερα ο Βοηθός με καταγγελίες σε βάρος του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς (από τις οποίες στη συνέχεια απαλλάχθηκε). Δηλαδή στα μάτια της κοινής γνώμης, όσο απλουστευμένα και τελεσίδικα έχει τη συνήθεια να βλέπει τα πράγματα, ένας αμφιλεγόμενος και γεμάτος σκιές θεσμός που δεν δουλεύει εξόντωσε έναν που έγινε διάσημος (ή διαβόητος αν προτιμάτε) για την αποτελεσματική δουλειά του. Κι αυτό στάθηκε αιτία πολέμου.

Είναι όμως όντως έτσι τα πράγματα; Η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρία για την παύση του Γενικού Ελεγκτή είναι γεγονός, όμως ουσιαστικά διοργανώνεται αποκλειστικά από το ΑΚΕΛ (και κάτι οργανώσεις-παρακλάδια για ξεκάρφωμα) κι αυτό, αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμπτό ή αθέμιτο, είναι λυπηρό τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μαζικότητα. Το ΑΚΕΛ κατηγορήθηκε, κυρίως από έναν περιχαρή για την παύση του Οδυσσέα ΔΗΣΥ, ότι έσπευσε να καπηλευτεί το πολύ σοβαρό αυτό θέμα για ψηφοθηρία, λες και ο ΔΗΣΥ κυνηγάει φασιανούς και όχι ψήφους. Είναι τουλάχιστον αφελές, μη πω παντελώς ηλίθιο, να κατηγορείται ένα κόμμα ότι... θέλει να αυξήσει τη δύναμη και τα ποσοστά του, πόσο μάλλον ότι ο Συναγερμός έκανε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα έξω από το Προεδρικό με αφορμή το Μαρί. Κι εκεί είχαμε 13 νεκρούς προς εκμετάλλευση, όχι έναν έκπτωτο μεν αλλά ολοζώντανο Γενικό Ελεγκτή.

Το λυπηρό με αυτή τη εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν είναι το ποιος τη διοργανώνει αλλά ποιοι απουσιάζουν από αυτή. Το ΑΚΕΛ μαζί με το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους και το Volt ήταν τα κόμματα που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να ψέξουν με σκληρή γλώσσα την παύση του Γενικού Ελεγκτή, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αίτια, το λεκτικό αλλά και τους υπαίτιους (και ηθικούς αυτουργούς) της πρωτοφανούς αυτής νομικής απόφασης. Άρα η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την υπόθεση έπρεπε να φέρει τη σφραγίδα όλων εκείνων των δυνάμεων που υποτίθεται πως αντιτίθενται στην αδικία, τη διαφθορά και την κρατική αναλγησία. Δυστυχώς όμως σε μια κίνηση αμιγώς κυπριακού σουρεαλισμού, το ΔΗΚΟ παραμένει στη συμπολίτευση συνεπώς δεν μπορεί να σταθεί να φωνάζει έξω από το Προεδρικό (ο Πρόεδρος κατηγορείται από μερίδα του κόσμου ότι ενώ μπορούσε να εκτονώσει την υπόθεση πριν φτάσει στο Ανώτατο δεν το έπραξε), οι Οικολόγοι οργανώνουν δική τους εκδήλωση από βδομάδα, η ΔΗΠΑ δεν ασχολείται ιδιαίτερα καθώς παίζει να μην υπάρχει καν σε λίγα χρόνια, ενώ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ απέδειξαν ότι έχουν ακόμα ένα κοινό πέρα από τις σχεδόν πανομοιότυπες νερόβραστες ανακοινώσεις τους για το θέμα: ότι είναι αναπόσπαστα μέρη του ίδιου ακριβώς συστήματος που αυτολανσάρονται ως πολέμιοί του.

Έτσι λοιπόν χάθηκε η ευκαιρία για μια παλλαϊκή, αυθόρμητη, αγνών προθέσεων συγκέντρωση όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, τόσο οι οπαδοί των συγκεκριμένων δυνάμεων -όσο ετερόκλητοι κι αν είναι μεταξύ τους- όσο και ανένταχτοι πολίτες που δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με έναν συγκεκριμένο χώρο. Και καταλήξαμε πάλι στο ΑΚΕΛ σε ακόμα μία (απέλπιδα;) προσπάθειά του να ηγηθεί ενός κινήματος κατά της διαφθοράς ποντάροντας στη βραχύβια μνήμη εκείνων που ξέχασαν ότι το 2020 το κόμμα εισηγήθηκε την αντικατάσταση του Γενικού Ελεγκτή από τριμελές συμβούλιο ρίχνοντας μάλιστα το μπαλάκι στον ΔΗΣΥ να αλλάξουν μαζί τον νόμο (κατά ειρωνικό τρόπο η κυβέρνηση έξω από το σπίτι της οποίας θα διαδηλώσουν το απόγευμα, σκοπεύει να εφαρμόσει αυτήν ακριβώς την πρόταση). Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να υπάρξει μαζικότητα, το ΑΚΕΛ όταν θέλει μπορεί να κατεβάσει πολύ κόσμο, όμως αυτό δεν αλλάζει τον καθαρά μονοκομματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης που πολύ πιθανό να αποτρέψει ανένταχτους ή απλά αντιακελικούς πολίτες (και υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι στο στρατόπεδο του Οδυσσέα).

Ακόμα κι αν ο Οδυσσέας είναι τελικά ο εκλεκτός ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για τις προεδρικές του ΄28 όπως φημολογείται, αυτή -η πρώτη- εκδήλωση διαμαρτυρίας για ένα ζήτημα με τρομακτικές μελλοντικές συνέπειες στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, έπρεπε να ήταν αυθόρμητη, με μαζικό, πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Νομίζω πως ο αγώνας ξεκινάει -κυριολεκτικά- με το αριστερό...

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Χαλασμός Κυρίου» στην Κύπρο: Μαύρισε ο ουρανός - Κεραυνοί, βροντές και καταρρακτώδεις βροχές - Δείτε βίντεο

• Τουρισμός: Από μας ήρθαν οι περισσότεροι και πού ανήλθαν τα ταξίδια των Κυπρίων

• Τι μπορείτε να πετάξετε και που βρίσκονται τα πράσινα σημεία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

• Ποιες είναι οι αιτίες που σε καθιστούν ευάλωτο σε ιώσεις;

• Τουρκία: Τα εξαφανισμένα παιδιά - η υπόθεση της Ναρίν

• Καθηλωμένος στο κρεβάτι του Έλληνας τραγουδιστής μετά από πτώση



 ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ: Θα επαναλάβει ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό

ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ: Θα επαναλάβει ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό

Την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα επαναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Νέου Χωριού Κυθρέας, που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top