ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΒ: Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση

ΠτΒ: Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση

Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου προσθέτοντας πως πρέπει να βρούμε επιτέλους από το βολικό μας λήθαργο και ν΄αντιληφτούμε ότι αυτό που συμβαίνει εδώ στην Κύπρο αυτό που ζούμε σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος ένα ισότιμο μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι η κανονικότητα μας.

Μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 Μιχαήλ Νικολάου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Μεσόγη, ανέφερε πως για 50 συνεχή χρόνια, παρακολουθούμε την Τουρκία να εφαρμόζει συστηματική πολιτική εποικισμού, καταστρέφοντας μνημεία πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία και την ταυτότητα της πατρίδας μας, με στόχο να εξαφανίσει κάθε ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο από την κατεχόμενη γη μας.

Συστηματικά και καθημερινά, είπε η κ. Δημητρίου, η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους επιχειρώντας ειδικότερα την ανατροπή του status quo στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και στην νεκρή ζώνη. Οργανωμένα και μεθοδικά συνέχισε, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στην ΑΟΖ όσο και σε άλλες περιοχές. Η δε εμμονή, όπως πρόσθεσε, στη ρητορική των δύο κρατών, αποτελεί την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, δυναμιτίζοντας την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ο δρόμος δεν είναι σίγουρα εύκολος, είπε η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως ποτέ δεν ήταν άλλωστε, και προσθέτοντας πως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την πατρίδα και τον λαό μας μέσα από την διαιώνιση της στασιμότητας και του παρατεταμένου αδιεξόδου, σ’ ένα φλεγόμενο γεωπολιτικό σκηνικό, πρέπει να είναι πλήρως αντιληπτοι και κατανοητοί απ΄ όλους.

Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ακόμη πως «σ’ αυτό το κομβικό σημείο, όπου μετά από χρόνια στασιμότητας ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ φαίνεται ν’ αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία, επιβάλλεται και εμείς να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία. Να πείσουμε ότι θα κάνουμε πράξη ότι είναι δυνατό προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Είπε ακόμη πως το Κυπριακό δεν μπορεί άλλωστε να διαβάζεται μονοδιάστατα αλλά σε συνάρτηση με τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά, σε πλήρη συντονισμό με την Ελλάδα που αποτελεί διαχρονικά τον πιο σθεναρό μας σύμμαχο.

Έχουμε ανέφερε η κ. Δημητρίου, όλοι χρέος προς την πατρίδα και προς τις μελλοντικές γενεές να δράσουμε αποφασιστικά χωρίς αμφιταλαντεύσεις και με απόλυτη ειλικρίνεια. Πρέπει σημείωσε να δώσουμε στους ευρωπαϊους εταίρους μας αλλά και στη διεθνή κοινότητα ν’ αντιληφτούν ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν συμβιβαζόμαστε με το παράλογο , με το άδικο. Δεν συμβιβαζόμαστε με μισή πατρίδα και δεν αφήνουμε να τουρκοποιηθεί η νησός μας, ούτε επαναπαυόμαστε με το status quo.

H κ. Δημητρίου σημείωσε πως αυτός ο τόπος ανήκει στον κυπριακό λαό και πως αυτή η γη ανήκει στους ανθρώπους της που την πονάνε και παλεύουν για την απελευθέρωση και την επανένωση της.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Χαλασμός Κυρίου» στην Κύπρο: Μαύρισε ο ουρανός - Κεραυνοί, βροντές και καταρρακτώδεις βροχές - Δείτε βίντεο

• Τουρισμός: Από μας ήρθαν οι περισσότεροι και πού ανήλθαν τα ταξίδια των Κυπρίων

• Τι μπορείτε να πετάξετε και που βρίσκονται τα πράσινα σημεία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

• Ποιες είναι οι αιτίες που σε καθιστούν ευάλωτο σε ιώσεις;

• Τουρκία: Τα εξαφανισμένα παιδιά - η υπόθεση της Ναρίν

• Καθηλωμένος στο κρεβάτι του Έλληνας τραγουδιστής μετά από πτώση



 ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ: Θα επαναλάβει ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό

ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ: Θα επαναλάβει ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό

Την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα επαναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Νέου Χωριού Κυθρέας, που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top