Οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν τρόπους να αλλάξουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Από την πλαστική χειρουργική έως τη χρήση ενέσιμων υλικών, οι επιλογές είναι πολλές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επικίνδυνες.
Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις σε αυτό το πεδίο είναι η αλλαγή του χρώματος των ματιών μέσω χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι διαδικασίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης.
Οι μέθοδοι αλλαγής χρώματος των ματιών
Η αλλαγή του χρώματος των ματιών μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες τεχνικές, όπως εμφυτεύματα σιλικόνης στην ίριδα, τατουάζ στην ίριδα, και αποχρωματισμό της χρωστικής με λέιζερ. Οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν ιατρικά προβλήματα, αλλά αποκλειστικά για αισθητικούς σκοπούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Adam Taylor, Καθηγητή και Διευθυντή του Clinical Anatomy Learning Centre στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, οι επεμβάσεις αυτές εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους. Σε άρθρο του στο The Conversation, επισημαίνει ότι παρόλο που αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση των ματιών, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόλυνση, μόνιμες βλάβες στην όραση έως και τύφλωση.
Η ίριδα, το έγχρωμο μέρος του ματιού, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποσότητας φωτός που μπαίνει στα μάτια. Αποτελείται από δύο στρώματα χρωστικής μελανίνης, που καθορίζουν το χρώμα των ματιών. Τα μάτια με περισσότερο μελανίνη έχουν σκούρο χρώμα, όπως καφέ, ενώ τα μάτια με λιγότερη χρωστική έχουν πιο ανοιχτές αποχρώσεις, όπως μπλε ή πράσινα.
Παρόλο που το χρώμα των ματιών είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που δεν επηρεάζει την όραση, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το αλλάξουν για αισθητικούς λόγους. Οι νέες χειρουργικές τεχνικές υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα, αλλά οι κίνδυνοι είναι σοβαροί.
Οι κίνδυνοι των αισθητικών επεμβάσεων στα μάτια
Οι επεμβάσεις για την αλλαγή του χρώματος των ματιών περιλαμβάνουν διαδικασίες όπως η κερατοχρωμάτωση και η αφαίρεση χρωστικής με λέιζερ. Η κερατοχρωμάτωση είναι μια μέθοδος όπου μικρές τομές γίνονται στον κερατοειδή, και εισάγεται χρωστική για να αλλάξει μόνιμα το χρώμα της ίριδας. Παρόλο που αυτή η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, έχει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όραση, φωτοευαισθησία και άλλες επιπλοκές.
Η αφαίρεση χρωστικής με λέιζερ είναι μια νεότερη τεχνική που αφαιρεί το εξωτερικό στρώμα χρωστικής από την ίριδα. Αυτή η διαδικασία καίει τα κύτταρα της μελανίνης, με αποτέλεσμα τα μάτια να γίνονται πιο ανοιχτά. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η αντίστροφη διαδικασία για να προστεθεί περισσότερη χρωστική, και οι επιπλοκές περιλαμβάνουν μόνιμες βλάβες, όπως τύφλωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Taylor, οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο στις αλλαγές στην όραση. Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτές τις επεμβάσεις περιλαμβάνουν την αλλαγή του σχήματος του ματιού, προβλήματα με την ενδοφθάλμια πίεση που μπορεί να επηρεάσουν το οπτικό νεύρο, και γλαύκωμα, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της όρασης.
Μια άλλη μέθοδος που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι τα εμφυτεύματα σιλικόνης στην ίριδα. Μια δημοφιλής στα social media περσόνα, η οποία υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση, ανέφερε ότι έχασε το 50% της όρασής της από το ένα μάτι και το 80% από το άλλο. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να αλλάξουν την πίεση και τη ροή των υγρών στο μάτι, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις
Παρά τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι επεμβάσεις, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για όσους θέλουν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους. Η χρήση έγχρωμων φακών επαφής που συνταγογραφούνται από ειδικό είναι μια μη επεμβατική λύση, η οποία δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην όραση. Αυτοί οι φακοί μπορούν να φορεθούν προσωρινά, επιτρέποντας στους χρήστες να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους χωρίς να διακινδυνεύσουν την υγεία τους. Είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει να ρισκάρει την υγεία του για μια αισθητική αλλαγή, όταν υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς εναλλακτικές.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις