Η νέα φαεινή ιδέα του Άρχοντα των Λαφαζανιών Νίκου Χριστοδουλίδη για εθελοντική στρατιωτική θητεία των γυναικών όχι μόνο δεν είναι και τόσο φαεινή αλλά δεν είναι καν νέα - αφήστε που θυμήθηκαν στην 50η(!) επέτειο της εισβολής ότι είμαστε ημικατεχόμενη χώρα. Για την ακρίβεια είναι... remake μια πρόσφατης ιδέας της ελληνικής κυβέρνησης που με τη σειρά της αποτελεί reboot μιας αντίστοιχης από τα 70s!
Με νόμο του 1977 η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για την κατάταξη γυναικών υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού γεγονός που γιορτάστηκε με τις κακόγουστες κωμωδίες “Οι φανταρίνες” και “Γυναίκες στα όπλα” (αμφότερες του 1979) - για να καταλάβετε πόσο στα σοβαρά έπαιρναν τη γυναικεία συμμετοχή στον στρατό τα πατριαρχικά στερεότυπα της εποχής. Αυτό που παραμένει σχετικά άγνωστο είναι πως ο ίδιος νόμος προνοεί και την εθελοντική θητεία των γυναικών, κάτι που έμεινε φυσικά στα αζήτητα για δεκαετίες (ποια νοήμων γυναίκα θα παρατήσει σπουδές ή θα βάλει on hold τη ζωή της για να... καταταγεί εθελοντικά στον στρατό χωρίς κάποιο αντίκρισμα;) μέχρι τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να επανενεργοποιήσει τον νόμο του 1977 για την εθελοντική στράτευση των Ελληνίδων. Μαντέψτε: Έξι μήνες αργότερα ένας περιχαρής Πρόεδρος ανακοινώνει με όλη τη χαρά ανθρώπου που ανακάλυψε την ταχινόπιτα σε σχήμα τροχού ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την εθελοντική κατάταξη των γυναικών στην Εθνική Φρουρά και μάλιστα ζήτησε από τη Βουλή να το εγκρίνει... χθες. Τώρα, αν εμπνεύστηκε από τον Δένδια ή τη Βλαχοπούλου στις “Φανταρίνες” θα σας γελάσω, με δεδομένο όμως ότι διακυβέρνησή του θυμίζει κριντζ ελληνική κωμωδία ποντάρω όλα μου τα λεφτά στο δεύτερο.
Από τους δημιουργούς λοιπόν των επιτυχιών “Εθελούσια άρνηση πολλαπλών συντάξεων” και “Δεσμεύτηκα να βάλω κλιματιστικά στα σχολεία όχι όμως και ότι θα δουλεύουν” έρχεται αυτό που ο Πρόεδρος βάφτισε εξαγγελία αλλά ο Υπουργός Άμυνας μετέτρεψε σε... προκαταρκτική πρόταση που μάλιστα εξετάζει το ΓΕΕΦ και ΟΧΙ η κυβέρνηση (εγώ τείνω να πιστέψω τον δεύτερο γιατί εχμ.. θα ήξερε εάν μελετούσε κάτι τέτοιο το Υπουργείο του) για εθελοντική στράτευση των γυναικών στα πρότυπα του ισραηλινού στρατού. Αλλά πριν αρχίστε να φαντασιώνεστε για τις Κύπριες Gal Gadot που θα κατακλύσουν την Εθνική Φρουρά, να σας θυμίσω πως α) είναι εθελοντική που σημαίνει ότι κατά 99% το σχέδιο θα πάει άπατο και β) τα κίνητρα πίσω από τη νέα αυτή τσιόφτα ίσως να μην είναι και τόσο εχμ.. πατριωτικά. Ούτε καν ευγενή.
Βλέπετε με τη θητεία στους 14 μήνες και με τον μικρό αριθμό κληρωτών, δημιουργούνται αναπόφευκτα ελλείψεις και προβλήματα στους μη μάχιμους τομείς της Εθνικής Φρουράς που κανονικά πρέπει να καλύπτονται από νέες προσλήψεις που δεν πρόκειται ποτέ να εγκριθούν από τον Κέρβερο Κεραυνό. Οπότε εχμ.. επιστρατεύεται η δοκιμασμένη συνταγή Ψάχνουμε για Μαλάκες, πατώντας πάνω στον πατριωτικό κάλο των πολιτών μιας ημικατεχόμενης χώρας. Βασικά λένε στις γυναίκες, παρατήστε σπουδές, οικογένεια, ζωή ή όνειρα κι ελάτε για 6 ή 14 μήνες στην Εθνική Φρουρά να κάνετε λάντζα, γραφειακή δουλειά και γενικά κάθε διαθέσιμη αγγαρεία που συνήθως φορτώνονται οι κληρωτοί με τυράκι κάποιο πενιχρό αντίτιμο ή/και και bonus μόρια για πρόσληψη στο δημόσιο (κυρίως Σώματα Ασφαλείας). Αυτό ακούγεται κάπως λογικό εάν δεν ήταν ολότελα πλασματικό γιατί εάν κάποια γυναίκα επιθυμεί στρατιωτική καριέρα μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί στην Εθνική Φρουρά ως αξιωματικός ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους άντρες. Επίσης είναι κάπως άδικο για τους άντρες που χάνουν ενάμιση χρόνο από τη ζωής τους για μια υποχρεωτική θητεία χωρίς αντίστοιχα προνόμια - χώρια τις χιλιάδες χαμένες εργατοώρες μέχρι τα 50 τους από τις εφεδρείες.
Η εθελοντική θητεία είναι επίσης μια ύπουλη και καθαρά Χριστοδουλιδική μετατόπιση της ευθύνης προς τις γυναίκες να αποδείξουν αν όντως αγαπούν και θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, σε αντίθεση με την (ειλικρινέστερη) υποχρεωτική όπου δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό και απλά αποδέχεσαι τη μοίρα σου. Τώρα είναι σαν να λέει στον μισό πληθυσμό του (μισού) νησιού “σας δίνω την ευκαιρία να κάνετε το σωστό, δεν θα ευθύνομαι εγώ εάν δεν το πράξετε”. Φοβερός ηγέτης δεν βρίσκετε; Δεν φτάνει που σε μία πατριαρχική, αναχρονιστική και βαθιά θρησκόληπτη κοινωνία όπως η κυπριακή οι γυναίκες συναντούν εμπόδια και διακρίσεις από τη μέρα που γεννιούνται πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ένα στο όνομα κάποιας πλασματικής ισότητας. Γιατί αν ήταν πραγματική θα είχε εφαρμοστεί πρώτα σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους τομείς της καθημερινότητας απ’ όπου απουσιάζει και όχι μόνο όταν ψάχνουν για δωρεάν λαντζέρηδες. Γιατί οι υπέρμαχοι της γυναικείας θητείας φέρνουν ως παράδειγμα την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και μελλοντικά η Δανία, παραβλέπουν λογικά το γεγονός ότι αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ισότητας που εφαρμόζεται παντού. Με δυο λόγια, αυτές οι χώρες το κάνουν όντως για την ισότητα (και θα το κάνουν να δουλέψει), η Κύπρος κλασικά άγαρμπα και πρόχειρα για να φορτώσει στις γυναίκες ακόμα μια χαμαλοδουλειά.
Μιλάμε άλλωστε για τον άνθρωπο που μας έκανε κανονικό gaslighting με μαθηματικά Γιαννάκη Γιαννάκη για να μας πείσει οι 12 άντρες και 6 γυναίκες του πρώτου Υπουργικού ήταν... 50-50 όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις