ΥΓΕΙΑ

Τα αφήνετε όλα για αργότερα; Ποια ώρα της ημέρας η αναβλητικότητα χτυπάει κόκκινο

Τα αφήνετε όλα για αργότερα; Ποια ώρα της ημέρας η αναβλητικότητα χτυπάει κόκκινο

Η αναβλητικότητα είναι μια πανάρχαια συνήθεια που μας καταβάλλει όταν αποφασίζουμε να αφήσουμε τα πάντα για «αργότερα». Είτε πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας δουλειάς, είτε για το να ξεκινήσουμε μια υγιεινή συνήθεια, όλοι έχουμε πέσει θύματα αυτής της τάσης. Αλλά μήπως υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που μας επηρεάζει περισσότερο; Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Talker Research, η απάντηση είναι θετική. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η «ώρα της αναβλητικότητας» είναι γύρω στις 12:06 μ.μ. κάθε Δευτέρα! Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα ευρήματα της έρευνας και θα δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη συνήθεια.

Γιατί τη Δευτέρα;

Η Δευτέρα είναι μια ημέρα που συνήθως συνδέεται με την αρχή της εβδομάδας εργασίας και, φυσικά, με την επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το Σαββατοκύριακο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν άγχος και βαρεμάρα, καθώς επιστρέφουν στη δουλειά ή στις υποχρεώσεις τους. Η αρχή της εβδομάδας μπορεί να φέρει μαζί της μια αίσθηση καταπίεσης και πίεσης, κάτι που κάνει τη Δευτέρα το μεσημέρι μια ευνοϊκή στιγμή για… αναβολές.

Ποιες είναι μερικές από τις συνήθεις δραστηριότητες στις οποίες καταφεύγουμε όταν αποφασίζουμε να αναβάλλουμε τις υποχρεώσεις μας; Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση τηλεόρασης ή ταινιών (50%), το σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα (42%), ή απλά την αναπαυτική ξεκούραση στο κρεβάτι (39%) ή τον ύπνο (29%). Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από το άγχος που νιώθουμε, αλλά συχνά μας απομακρύνουν από τις απαραίτητες δουλειές μας.

Η σχέση μεταξύ πείνας και αναβολής

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι η σύνδεση μεταξύ πείνας και αναβολής. Το 55% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να αναβάλλουν όταν είναι πεινασμένοι. Αυτό δείχνει ότι η καλή διατροφή μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ικανότητά μας να διατηρούμε τη συγκέντρωσή μας και να ολοκληρώνουμε τις δουλειές μας στην ώρα τους. Η σωστή διατροφή μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και να μειώσει την τάση για αναβολή.

Αν και η αναβλητικότητα είναι μια συχνή δυσκολία, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις συμμετέχοντες αναφέρει ότι «παίζει παιχνίδια» με τη λίστα υποχρεώσεών του για να την κάνει πιο ελκυστική και λιγότερο αποθαρρυντική. Επίσης, το 30% των ατόμων ανταμείβει τον εαυτό του με ένα σνακ μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας, κάτι που μπορεί να δώσει κίνητρο και να ενισχύσει την παραγωγικότητα. Άλλοι προτιμούν να κάνουν σύντομα διαλείμματα για κοινωνικά δίκτυα ή να οργανώνουν δραστηριότητες με μέλη της οικογένειας για να παραμείνουν ενεργοί.

Μια ελπιδοφόρα παρατήρηση της έρευνας είναι ότι το 19% των συμμετεχόντων διαπίστωσαν ότι οι δουλειές που ανέβαλαν τελικά απαιτούν λιγότερο χρόνο από όσο αρχικά περίμεναν, κάτι που υπενθυμίζει ότι η αναμονή για μια εργασία μπορεί μερικές φορές να είναι χειρότερη από την ίδια την εργασία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



Τραγωδία στη Λεμεσό - Εντοπίστηκε νεκρός 52χρονος ανήμερα Χριστουγέννων - Τι διερευνούν οι Αρχές

Τραγωδία στη Λεμεσό - Εντοπίστηκε νεκρός 52χρονος ανήμερα Χριστουγέννων - Τι διερευνούν οι Αρχές

Τραγωδία σημειώθηκε χθες (25/12) ανήμερα Χριστουγέννων, αφού 52χρονος έχασε τη ζωή του στη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top