Διατεθειμένος ακόμη και να αφαιρέσει τους σχεδιασμούς για λεωφορειολωρίδες επί της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, μετά τις έντονες αντιδράσεις καταστηματαρχών και κατοίκων, σε ανοικτή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Λεμεσό.
Κατά τη συζήτηση, ασκήθηκε κριτική από εκπροσώπους των επηρεαζόμενων για την ανυπαρξία δημόσιας διαβούλευσης για ένα έργο που, όπως ανέφεραν, θα επηρεάσει αρνητικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα τις οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή, αφού δεν θα υφίσταται η ολιγόλεπτη στάση για πελάτες και προμηθευτές, όπως είχε συμφωνηθεί, ως αντιστάθμισμα, στη δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, το 2020.
Παρά τις διευκρινίσεις της Ανώτερης Εκτελεστικού Μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Εύης Αναγιωτού, ότι οι λεωφορειολωρίδες θα λειτουργήσουν μόνο καθημερινές και σε ώρες αιχμής (7:30 – 9:30 και 16:30 – 18:30) και πως η μόνη παρέμβαση στο δρόμο θα είναι κάθετη και οριζόντια σήμανση, οι επηρεαζόμενοι επέμειναν στις θέσεις τους για μη υλοποίηση του έργου.
Αντιπαράθεση δημιουργήθηκε και μεταξύ δημοτικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν επί της απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, ενώ προβληματισμό για την λειτουργία λεωφορειολωρίδων επί της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη εξέφρασε και η ΠΟΒΕΚ και το ΕΒΕΛ.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τρίωρης συνάντησης, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως «οι κάτοικοι έχουν έντονες αντιδράσεις, ανησυχούν ότι θα επηρεαστεί τόσο η ποιότητας ζωής όσο και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «αυτό προβληματίζει βεβαίως και πρέπει να τους δοθούν απαντήσεις για το πώς θα τους δοθεί πρόσβαση σε αυτούς και στους προμηθευτές στα καταστήματα».
Υπάρχουν μόνο δυο επιλογές, όπως εξήγησε και στη συνάντηση ο Αλέξης Βαφεάδης, είτε να εφαρμοστεί το έργο πιλοτικά, ακόμη και σε διαφορετικές ώρες, είτε να αφαιρεθεί από τον προγραμματισμό, παρά την αντίθετη άποψη του.
Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με το νέο δημοτικό συμβούλιο της Λεμεσού, συνέχισε, υποδεικνύοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα «γιατί βρισκόμαστε σε διαδικασία προσφορών και αν θα αλλάξει το αντικείμενο του έργου θα πρέπει να ενημερωθούν οι προσφοροδότες».
«Εμείς ενεργήσαμε με βάση απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. Αν αυτή η απόφαση ανατραπεί, τότε εμείς θα λάβουμε υπόψη αυτήν την νέα απόφαση γιατί έχει τον πρώτο λόγο σε όσα τεκταίνονται στη Λεμεσό», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση κατά πόσο θα αλλάζουν σχεδιασμοί με βάση αντιδράσεις, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα περιθώριο όσον αφορά την λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, αλλά «δεν υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν οι σχεδιασμοί».
«Υπάρχουν έργα που πρέπει να υλοποιηθούν και είναι δέσμευση της Κύπρου έναντι του Ταμείου από το οποίο επιδοτούνται να υλοποιηθούν μέχρι το 2026», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «οι λεωφορειολωρίδες είναι ένα εργαλείο το οποίο δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη διακίνηση με λεωφορείο, αφού χωρίς αυτό, δύσκολα θα ανεβούν στα λεωφορεία και άλλοι επιβάτες».
Διαμήνυσε παράλληλα ότι η φιλοσοφία του έργου για λεωφορειολωρίδες δεν αλλάζει και το Υπουργείο του προχωρεί και στηρίζει την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Στις τοποθετήσεις του εντός της συνάντησης, ο Υπουργός εξέφρασε την ενόχληση του από προσωπικές αναφορές παρευρισκομένων και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να καταστρέψει καμία επιχείρηση ή να ταλαιπωρήσει τους πολίτες, αλλά να βοηθήσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που συνεχώς μεγαλώνει στη Λεμεσό.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και η ψυχή της πόλης και εμείς θέλουμε να τις προστατεύουμε και είναι θέση αρχής. Δεν εξυπηρετούμε κανένα συμφέρον», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αποσπασματικά το έργο δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, αλλά μόνο «αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε όλες τις δράσεις που προγραμματίζουμε για τη Λεμεσό, να λειτουργήσουν σχεδόν ταυτόχρονα».
Η λεωφόρος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, υπέδειξε, είναι ένας από τους δυο κύριους άξονες της Λεμεσού, μαζί με τον παραλιακό και «το επιθυμητό είναι να αντιμετωπίσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση, να βοηθήσουμε τον κόσμο να συνεχίσει να δραστηριοποιείται οικονομικά και να διακινείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιβατών με τις δημόσιες μεταφορές».
Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται αν δεν λειτουργήσουν οι λεωφορειολωρίδες και δεν υπάρξει προσέλκυση επιβατών στο σύστημα Park & Ride που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο.
Εξάλλου ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης είπε πως θα έπρεπε να υπήρχε δημόσια διαβούλευση των προηγούμενων δημοτικών Αρχών με τους επηρεαζόμενους πριν την λήψη αποφάσεων.
Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι το έργο θα μπορούσε να μην είναι πρώτης προτεραιότητας, ώστε να μην χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να αποτελέσει την αφορμή για να διεκδικηθούν και να γίνουν έργα υποδομής που θα ικανοποιούν τις ανησυχίες και θα επιτρέψουν την υλοποίηση του.
«Εμείς θέλουμε λύση του προβλήματος και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είμαστε εδώ με ένα ανοικτό πνεύμα», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις