Εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία, της οποίας η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επέτρεψε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση πραγματοποιείται σήμερα 9/10, η συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η Ουάσινγκτον, επικεφαλής συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επανέλαβε χθες ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει "θεμελιώδες σφάλμα".
Ο συνασπισμός κατά του ΙΚ αναγκάστηκε να «αλλάξει την πορεία» τουλάχιστον σε ένα από τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.
Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.
Συριακές επιχειρήσεις με ρωσικές «πλάτες»
Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε χθες μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο «βορρά της επαρχίας Χάμα», στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πλέον του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, η οποία έδωσε νέα δυναμική στο καθεστώς της Δαμασκού.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν, ωστόσο, χθες ότι το σχεδόν σύνολο των βομβαρδισμών της Ρωσίας στη Συρία δεν είχαν στόχο τους τζιχαντιστές του IΚ ή οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα, αλλά μετριοπαθείς ένοπλες συριακές οργανώσεις που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Για πρώτη φορά, ρωσικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν από αντιτορπιλικά του στόλου της Κασπίας Θάλασσας, ανακοίνωσε ο Σόιγκου. Τέσσερις από αυτά εκτόξευσαν 26 πυραύλους Κρουζ εναντίον 11 στόχων του ΙΚ στη Συρία, τους οποίους κατέστρεψαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Γραφική αναπαράσταση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνει τους πυραύλους να εκτοξεύονται από την Κασπία Θάλασσα, από απόσταση 1.500 χλμ. και να πετούν πάνω από Ιράν και το Ιράκ πριν πλήξουν τον στόχο τους στη Συρία.
Σύμφωνα με τον χάρτη αυτόν, το Γαλλικό Πρακτορείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι έπληξαν την περιοχή αλ-Μπαμπ στην επαρχία του Χαλεπίου, που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν προς την πλευρά του Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντάρτες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν «σφοδρότεροι απ 'ότι συνήθως». «Για πρώτη φορά, συνοδεύονταν από μάχες στο έδαφος μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών», δήλωσε ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Η μκο δίνει έναν απολογισμό έξι νεκρών στο Μάαρετ αλ-Νούμαν της επαρχίας Ιντλίμπ.
Οι σύροι αντάρτες και οι υποστηρικτές τους στο εξωτερικό κατηγορούν τη Μόσχα ότι στοχεύει κυρίως εναντίον άλλων οργανώσεων παρά εναντίον του ΙΚ μάλλον για να υπερασπιστεί το καθεστώς παρά για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές.
Αποφυγή ολοκληρωτικού πολέμου
Με αυτή την αφορμή, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ομόλογός του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε μια «ενδιαφέρουσα» ιδέα, «να ενωθούν οι προσπάθειες» του τακτικού συριακού στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της μεγαλύτερης ένοπλης μετριοπαθούς οργάνωσης της αντιπολίτευσης, ενάντια στον «κοινό εχθρό», το ΙΚ.
Αλλά το Παρίσι διέψευσε αμέσως, αναφέροντας ότι ο Ολάντ «μίλησε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», και όχι για μια τέτοια συμμαχία. Επιπλέον, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ζήτησε να αναληφθεί δράση ώστε να «αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη χθες να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ώστε να συντονιστεί η καταπολέμηση του ΙΚ και να καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.
Ο πόλεμος στη Συρία από τον Μάρτιο 2011 μετρά ήδη περισσότερους από 240.000 νεκρούς και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκαλώντας σοβαρή ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση.
Σύμφωνα με τη μκο Oxfam, οι διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για παροχή βοήθειας στους Σύρους αποδείχθηκαν «εντελώς ανεπαρκείς».
ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις