ΥΓΕΙΑ

«To εργασιακό άγχος σκοτώνει»: Μελέτη βλέπει σύνδεση με καρδιαγγειακά νοσήματα - Πώς αντιμετωπίζεται

«To εργασιακό άγχος σκοτώνει»: Μελέτη βλέπει σύνδεση με καρδιαγγειακά νοσήματα - Πώς αντιμετωπίζεται

Tο εργασιακό άγχος και το αίσθημα υποεκτίμησης στην εργασία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός θανατηφόρου προβλήματος υγείας έως και 83% περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη.

Το άγχος στην εργασία μπορεί κυριολεκτικά να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με ερευνητές που διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ της εργασιακής πίεσης και της καρδιακής αρρυθμίας. Κάποιος που εργάζεται σε μια δουλειά με υψηλό στρες και χαμηλή ανταμοιβή μπορεί να αντιμετωπίσει 97% περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξει το πρόβλημα, γνωστό ως κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία βάσεων δεδομένων για σχεδόν 6.000 εργαζόμενους σε γραφεία, στον Καναδά.

Αποκάλυψε ότι η υψηλή εργασιακή καταπόνηση και μόνο σχετίζεται με 83% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής πάθησης. Επιπλέον, η μη ανταμοιβή για τη σκληρή εργασία, όπως ο χαμηλός μισθός ή η μικρή αναγνώριση, σχετιζόταν με 44% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κολπική μαρμαρυγή και άγχος

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή πάθηση που προκαλεί διαταραχές στον κανονικό καρδιακό ρυθμό και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαγνωστεί με το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail. Εκτιμάται όμως ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 270.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που παραμένουν χωρίς διάγνωση και αγνοούν την πάθηση. Στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή έως το 2030. Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την υψηλή εργασιακή καταπόνηση και την ανισομετρία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής στην εργασία με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη δυσμενή επίδραση τόσο του άγχους όσο και της υποεκτίμησης στην εργασία στην κολπική μαρμαρυγή, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xavier Trudel, επαγγελματίας και καρδιαγγειακός επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ στον Καναδά.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπορεί να είναι σχετικοί παράγοντες που πρέπει να συμπεριληφθούν στις προληπτικές στρατηγικές», δήλωσε ο Δρ Trudel.

«Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία απαιτούνται για την προώθηση υγιών εργασιακών περιβαλλόντων που ωφελούν τόσο τα άτομα όσο και τους οργανισμούς όπου εργάζονται».

Εργασία και υγεία

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της εργασιακής καταπόνησης, η οποία αναφέρεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν υψηλές εργασιακές απαιτήσεις, όπως βαρύ φόρτο εργασίας και μικρές προθεσμίες καθώς και χαμηλό έλεγχο της εργασίας τους με μικρό λόγο στη λήψη αποφάσεων και στον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Ένας άλλος παράγοντας που αξιολογήθηκε στη μελέτη ήταν η ανισορροπία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής. Αυτό συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι επενδύουν σημαντική προσπάθεια στην εργασία τους, αλλά αντιλαμβάνονται τις ανταμοιβές που λαμβάνουν σε αντάλλαγμα - όπως ο μισθός, η αναγνώριση ή η ασφάλεια της θέσης εργασίας - ως ανεπαρκείς ή άνισες προς την απόδοσή τους.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 5.926 εργαζόμενοι - μεταξύ των οποίων ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών. Η μέση ηλικία τους ήταν 45 ετών στην αρχή της μελέτης το 1999 και 65 ετών στο τέλος, το 2018. Η ανάλυση εντόπισε 186 περιπτώσεις με κολπική μαρμαρυγή και μεταξύ αυτής της ομάδας, το 19% των ατόμων με την πάθηση ανέφεραν υψηλή εργασιακή καταπόνηση, το 25% δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται ανισορροπία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής και το 10% ανέφεραν ότι βιώνουν ταυτόχρονα και τους δύο στρεσογόνους παράγοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου και η πραγματοποίηση συσκέψεων για τη συζήτηση των καθημερινών προκλήσεων μείωσαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. «Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στο χώρο εργασίας για τη μείωση των ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων που μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να διερευνηθεί σε μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες», δήλωσε ο Δρ Trudel.

Μείωση των ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία

«Η ερευνητική μας ομάδα διεξήγαγε προηγουμένως μια οργανωτική παρέμβαση με σκοπό τη μείωση των ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία, η οποία αποδείχθηκε ότι μείωσε αποτελεσματικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Παραδείγματα οργανωτικών αλλαγών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης περιλάμβαναν την επιβράδυνση της υλοποίησης ενός μεγάλου έργου για την αποφυγή αυξημένου φόρτου εργασίας, την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου εργασίας και τη διεξαγωγή συναντήσεων μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων για τη συζήτηση των καθημερινών προκλήσεων».

Ωστόσο, επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ήταν Καναδοί και απασχολούνταν σε θέσεις εργασίας, όπως υπάλληλοι γραφείου, οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχθηκαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους τύπους εργαζομένων ή για εργαζόμενους σε άλλες χώρες.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top