Κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, αθλητές από περισσότερες από 200 χώρες αγωνίζονται σε περισσότερα από 300 αθλήματα.
Καθώς παρακολουθείτε τους αθλητές να σπριντάρουν, να πηδάνε, να κολυμπούν και να σαλπάρουν, κυνηγώντας ένα χρυσό μετάλλιο, ίσως αναρωτηθείτε: Ποιο ολυμπιακό αγώνισμα καίει τις περισσότερες θερμίδες;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να απαντήσουν οι ειδικοί σε αυτό το ερώτημα: εξετάζοντας τη συνολική ενέργεια που δαπανάται σε ολόκληρο το αγώνισμα ή κρίνοντας τη μεγαλύτερη έκρηξη ενέργειας που απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης δοκιμασίας.
Οι ερευνητές συνήθως ορίζουν το ενεργειακό κόστος μιας δραστηριότητας ως μέτρο των θερμίδων ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ώρα (kcal/kg/ώρα).
Έτσι, αν μια άσκηση καταναλώνει 2 kcal/kg/ώρα, ένας μέσος άνθρωπος που ζυγίζει περίπου 84 κιλά, θα κάψει 168 θερμίδες, αν γυμνάζεται για μια ολόκληρη ώρα.
Υπάρχουν ατομικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, βέβαια, καθώς κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια για να εκτελέσουν την ίδια δραστηριότητα, ενώ άλλοι των οποίων το σωματικό βάρος αποτελείται από περισσότερα λιποκύτταρα, συνήθως καίνε περισσότερο.
Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας σε κατάσταση ηρεμίας θα χρησιμοποιήσει 1 kcal/kg/ώρα, και οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί περισσότερες από 6 kcal/kg/ώρα χαρακτηρίζεται ως «έντονης έντασης» στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα των Αμερικανών.
«Όσον αφορά τη μεταβολική ισχύ, φυσικά, τα πιο απαιτητικά από τα δρομικά αγωνίσματα είναι τα σπριντ των 100 μέτρων», δήλωσε ο Pietro di Prampero, καθηγητή Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Udine στην Ιταλία.
«Αλλά από την άποψη της συνολικής ενέργειας, αν τρέξετε έναν μαραθώνιο, η ποσότητα ενέργειας που δαπανάται είναι πολύ μεγαλύτερη».
Για κάθε χιλιόμετρο που τρέχει ένας αθλητής με σταθερή ταχύτητα, συνήθως καίει 1 kcal ανά κιλό σωματικού βάρους.
Ο αριθμός αυτός είναι ανεξάρτητος από την ταχύτητα του δρομέα, δήλωσε ο di Prampero, έτσι τρέχοντας έναν μαραθώνιο καίγονται 42 kcal/kg.
Ο χρυσός νικητής του μαραθωνίου ανδρών στο Τόκιο το 2020, ο Eliud Kipchoge από την Κένυα, ζυγίζει περίπου 52 κιλά και έκαψε 2.339 kcal μέχρι να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού. Ο αγώνας του πήρε 2 ώρες και 8 λεπτά, που αντιστοιχεί σε περίπου 21 kcal/kg/ώρα.
Θερμιδικό κόστος άλλων ολυμπιακών αθλημάτων
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Compendium of Physical Activities, μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση που συγκέντρωσε δεδομένα από εκατοντάδες μελέτες για να εκτιμήσει το θερμιδικό κόστος της δραστηριότητας, έδειξε ότι οι ποδηλατικοί αγώνες άνω των 32 km/h καίνε 16,8 kcal/kg/ώρα.
Η κωπηλασία σε αγωνιστικές ταχύτητες καίει 15,5 kcal/kg/ώρα.
Οι πολεμικές τέχνες πιστεύεται ότι καταναλώνουν 10,5 kcal/kg/ώρα και το ανταγωνιστικό τραμπολίνο 10,3 kcal/kg/ώρα.
Όσον αφορά τα αγωνίσματα κολύμβησης, η ενεργειακή ζήτηση ποικίλλει ανάλογα με το κολύμπι, το επίπεδο δεξιοτήτων του αθλητή και το αν το αγώνισμα πραγματοποιείται σε πισίνα ή σε ανοιχτή θάλασσα.
«Στους επίλεκτους κολυμβητές, το πιο απαιτητικό κολύμπι είναι το πρόσθιο», δήλωσε στο Live Science ο Tiago Barbosa, καθηγητής αθλητικής επιστήμης στο Πολυτεχνείο της Bragança στην Πορτογαλία.
«Μετά από αυτό ακολουθεί η πεταλούδα και στη συνέχεια το ύπτιο. Το πιο οικονομικό είναι το ελεύθερο στυλ».
Παλαιότερη έρευνα του Barbosa, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Medicine, υπολόγισε ότι το κόστος της κολύμβησης του πρόσθιου με 1,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, λίγο πιο αργά από ό,τι κολύμπησε ο Άνταμ Πίτι από την Αγγλία για να κερδίσει το χρυσό στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, ήταν περίπου 30,4 kcal/kg/ώρα.
Τα αγωνίσματα ανοιχτής θάλασσας μπορεί να απαιτούν περισσότερη ενέργεια, λόγω της πιθανής έκθεσης των αθλητών στα κύματα, τον άνεμο και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Ωστόσο, ο Barbosa δήλωσε ότι οι κολυμβητές μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια κάνοντας drafting, δηλαδή τοποθετώντας τον εαυτό τους πίσω από άλλους κολυμβητές για να μειώσουν την αντίσταση, όπως κάνουν οι ποδηλάτες στο Tour de France.
Ωστόσο, τόσο ο di Prampero όσο και ο Barbosa τόνισαν ότι αυτά τα θερμιδικά στοιχεία μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των ατόμων.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις», δήλωσε ο di Prampero.
«Είπα ότι ο μέσος ολυμπιονίκης δρομέας καταναλώνει περίπου 1 kcal/kg ανά χιλιόμετρο. Αλλά αν είστε καλός δρομέας, μπορεί να ξοδεύετε 0,95, και αν έχετε καλά παπούτσια, ίσως 0,83», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Αν το έδαφος είναι υγρό, το θερμιδικό κόστος ανεβαίνει σε ολυμπιακό επίπεδο και ακόμη και 0,01 διαφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του χρυσού μεταλλίου ή όχι».
Το τρέξιμο απαιτεί τις περισσότερες θερμίδες
Από όλα τα αθλήματα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τα αγωνίσματα του τρεξίματος θα έχουν ως αποτέλεσμα την καύση των περισσότερων θερμίδων ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ώρα.
Η επιτάχυνση είναι πολύ πιο απαιτητική ενεργειακά από το τρέξιμο με σταθερή ταχύτητα, οπότε αγωνίσματα όπως τα 100 μέτρα, στα οποία οι δρομείς επιταχύνονται από τα 0 στα 5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, θα καταναλώσουν μεγάλο αριθμό θερμίδων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπολογισμοί του di Prampero αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων 0,85 δευτερολέπτων του παγκόσμιου ρεκόρ σπριντ 100 μέτρων του Usain Bolt έκαιγε 91,2 kcal/kg/ώρα.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις