ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Ο νόμος είχε τη δική του υστερία

Ο νόμος είχε τη δική του υστερία

Το 2021 θα το θυμόμαστε, εκτός από τη δεύτερη χρονιά του COVID, και για το γεγονός ότι είχαμε Υπουργό Δικαιοσύνης την Έμιλυ Γιολίτη, ίσως ένα από τα πλέον βάναυσα αστεία που έκανε σε βάρος μας ο Νίκος Αναστασιάδης στη διαβόητη πλέον δεκαετία του. Στις αρχές εκείνου του έτους ένα parody account της τότε Υπουργού, το Lady Έμιλυ Καρντάσιαν Duchess of Yiolou σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τα ταπεινά ρούχα που φοράει ο πατέρας της και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πολυτελές lifestyle της γνωστής νομικού και Λεμεσιανής socialite.

Χρειάστηκε μόλις ένα αγανακτισμένο τουϊτ-απάντηση της Γιολίτη για να κινητοποιηθεί η Αστυνομία γρηγορότερα απ’ ότι σε κλήση για γυναίκα που κινδυνεύει να τη σφάξει ο άντρας της (το καλό με την Έμιλυ είναι ότι δεν κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης - smart move). Με ένα από τα γελοιοδέστερα εντάλματα που εκδόθηκαν εκτός της “Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής” (βάσει... πληροφορίας της Αστυνομίας ότι “διαχειρίστρια του ακάουντ είναι μια δασκάλα που δηλώνει ακτιβίστρια και κατά καιρούς προβαίνει σε διάφορα σχόλια κατά της πολιτικής ζωής του τόπου” - I shit you not!) η Αστυνομία Κύπρου μπούκαρε στο σπίτι της εκπαιδευτικού Νίκης Ζάρου την οποία έσυραν στο τμήμα μπροστά στα παιδιά της ενώ κατάσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές της. Η υπόθεση κατέρρευσε γρηγορότερα και πιο θεαματικά κι από το Τερματικό του Βασιλικού: Η Βουλή τηγάνισε την Υπουργό και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, το Ανώτατο ακύρωσε το ένταλμα με το σκεπτικό ότι έμοιαζε με κάτι που συνέταξε ο Γιαννάκης Γιαννάκη και η Νίκη, έχοντας στο πλευρό της όλο το υγιές δημοκρατικό κομμάτι της χώρας, κίνησε αγωγή κατά της Δημοκρατίας και της Γιολίτη. Η τελευταία λίγους μήνες αργότερα οδηγήθηκε σε μια εξίσου επεισοδιακή παραίτηση όταν πήρε πρέφα ότι ο Αναστασιάδης σκόπευε να την αντικαταστήσει επειδή με τις ενέργειές της εξέθετε την κυβέρνηση (για την ακρίβεια απολύθηκε όταν τόλμησε να ξυπνήσει τον Νίκαρο από τον μεσημεριανό του ύπνο - κάτι που δεν κατάφεραν ούτε οι Τούρκοι το ‘74).

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Λίγο πριν την επεισοδιακή της αποχώρηση από την κυβέρνηση και πικαρισμένη από το φιάσκο με τη Νίκη Ζάρου η Γιολίτη κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης (έως 5 έτη) για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news), των απειλών, της εξύβρισης και της διάδοσης αισχρών φωτογραφιών και εικόνων στο διαδίκτυο. Το νομοσχέδιο ξέθαψε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως το υπέρτατο τρολάρισμα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε πιαστεί να δίνει οδηγίες σε συνεργάτη του για τη δημιουργία fake accounts που θα εξαπολύονταν εναντίον των αντιπάλων του. Το πρόβλημα είναι το νομοσχέδιο αυτό είναι τόσο αόριστο, γενικόλογο και ανοιχτό προς κάθε ερμηνεία που μπορεί να σύρει στα δικαστήρια -κι από κει στη μπουζού- τα 2/3 του πληθυσμού, από δημοσιογράφους και αρθρογράφους που κριτικάρουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς μέχρι τον Γιαννή και την Αντρουλού που κράζουν τον σουβλιτζή τους στο Πού Πήγαμε και Δεν Μας Άρεσε.

Επίσης δεν το θέλει (σχεδόν) κανένας. Βασικά υπέρ του έχουν ταχθεί μόνο η κυβέρνηση (obvs)  ο Νίκος Τορναρίτης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ενώ ο ΔΗΣΥ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο να πάρει ο διάολος όλους τους διαδικτυακούς επικριτές του και στο να πάρει και τον ίδιο μαζί έτσι και ψηφίσει υπέρ του εκτρώματος. Ούτως ή άλλως δεν περνάει αφού τάχθηκαν εναντίον όλοι οι υπόλοιποι - ακόμα και οι ΕΛΑΜίτες (που μεταξύ μας βγάζει νόημα αφού οι περισσότεροι ψυχανώμαλοι που βρίζουν και απειλούν στα σόσιαλ είναι δικοί του). Λάβρος εναντίον του νομοσχεδίου ο Νικόλας Παπαδόπουλος (παρά το γεγονός ότι ο ίδιος γίνεται συχνά πυκνά στόχος επιθέσεων) ενώ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ενημέρωσε σχετικά το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Σε μια εποχή που οι θεσμοί της χώρας έχουν διαβρωθεί (και διαβληθεί) σε μεγάλο βαθμό, η διαφθορά καλπάζει, η κρατική ανικανότητα σκοτώνει ή καλύπτει δολοφόνους, σκάνδαλα κουκουλώνονται ή μένουν ατιμώρητα, η φρέσκια, πρωτοποριακή, καινοτόμος, εμείς-δεν-είμαστε-σαν-τους-άλλους κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θεώρησε ως κατάλληλο τάιμινγκ να προωθήσει το βρικολακιασμένο νομοσχέδιο-κληροδότημα της Υπουργού που συνδέθηκε με μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία και το οποίο στοχοποιεί και εκφοβίζει όσους αντιτίθενται σε όλα τα παραπάνω με το μοναδικό όπλο που μας απέμεινε: τη φωνή μας.

Πριν βρεις ελκυστική την ιδέα να μπει ένα φρένο στην τοξικότητα και τη λάσπη του διαδικτύου, πιστέψεις ότι ίσως είναι μια ευκαιρία να καθαρίσει ο τόπος από τα ανώνυμα τρολ ή αποφανθείς ότι ο μαλάκας ο Νομικός πάλι υπερβάλλει, σκέψου κάτι απλό: Θέλεις αυτοί οι δημόσιοι αξιωματούχοι, θεσμοί, κυβέρνηση, δημόσια πρόσωπα κλπ να κρίνουν αν αυτό που πόσταρες είναι απλή κριτική ή ποινικό αδίκημα, αυτή η Αστυνομία να μπουκάρει στο σπίτι σου και αυτός ο Εισαγγελέας να αποφασίσει εάν θα πας σε δίκη ή όχι;

Χμμ thought so. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Τα πάνω κάτω έφερε η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top