ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μαίνεται ο «πόλεμος του νερού» -Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στα δυτικά εν μέσω λειψυδρίας

Γαλλία: Μαίνεται ο «πόλεμος του νερού» -Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στα δυτικά εν μέσω λειψυδρίας

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ακτιβιστές συγκρούστηκαν στο λιμάνι Λα Ροσέλ στα δυτικά της Γαλλίας, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαλύσουν τη συγκέντρωση 4.000 ανθρώπων, που διαμαρτύρονταν κατά της κατασκευής δεξαμενών νερού που θα χρησιμοποιούνται για τη γεωργία.

Ενας αστυνομικός και πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά καταστήματα.

Οι διαδηλωτές μιλούν για ειρηνικό κίνημα και κατηγορούν τις αρχές για επίδειξη ισχύος.

Η ένταση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων κλιμακώνεται στη Γαλλία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Χρηματοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση η κατασκευή των δεξαμενών αυτών έχει στόχο να συγκεντρώνει νερό τον χειμώνα προκειμένου να ποτίζονται οι καλλιέργειες το καλοκαίρι οπότε το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι μεγαλύτερο.

«Αντλούμε τα υπόγεια ύδατα, που ήδη υπάρχουν, για να γεμίσουμε τις δεξαμενές σήμερα, αλλά αυτά τα υπόγεια ύδατα χρησιμεύουν για να γεμίσουμε τις δεξαμενές από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου. Παίρνουμε το νερό τον Χειμώνα για να μην το πάρουμε την άνοιξη ή το καλοκαίρι για να ανακουφιστεί το περιβάλλον», εξηγεί εργολάβος του έργου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δεξαμενές αυτές θα περιλαμβάνουν 620.000 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 250 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Οι επικριτές του έργου αντιτείνουν ότι η άντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αποτελεί μία σπατάλη των υδάτινων πόρων που ευνοεί μόνο τα μεγάλα αγροκτήματα, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης είναι εξοπλισμένο με αρδευτικά κανάλια και οι φάρμες που συνδέονται με αυτά γύρω από τις δεξαμενές είναι ελάχιστες.

Σε κάθε προσφυγή μας, το δικαστήριο μας δικαίωσε. Αποφάνθηκε ξεκάθαρα)ότι δεν ελήφθη υπόψη η κλιματική αλλαγή. Αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι το έργο έγινε με βάση την κατανάλωση της περιόδου του 2012, ότι δεν υπολόγισαν τις συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης «Οχι σε δεξαμενές»( Bassines non merci), Ζακ Γκιγιέ.

Τον Μάρτιο του 2023, ανάλογα επεισόδια είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τις δεξαμενές στο Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top