ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο

Μας είναι αδιανόητο ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιμάσσουσα Κύπρος, ανέφερε το Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι κοινός στόχος Ελλάδας και Κύπρου παραμένει πάντοτε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μιλούσαν μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και υπέρ της απελευθερώσεως, της επιστροφής των προσφύγων και της ανευρέσεως των αγνοουμένων, στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου.

Στην ομιλία του μετά το τέλος του μνημοσύνου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη συμπλήρωση «50 ετών σκληρής κατοχής της μισής σχεδόν πατρίδας μας, 50 ετών συνεχούς προσπάθειας αφανισμούς των ελληνικών και χριστιανικών ηθών μας στην κατεχόμενη γη μας, 50 ετών βάρβαρου εποικισμού των κατεχομένων μας».

Προσέθεσε ότι η σημερινή παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού Άμυνας, με όλους τους συμβολισμούς που μεταφέρει, επιτείνει τη συγκίνηση όλων, προσθέτοντας πως «οι πρόγονοί μας για αιώνες πολλούς, από τότε που έφτασαν στην Κύπρο, είχαν μόνιμα στραμμένες τις σκέψεις και ολόκληρο το είναι τους προς την Ελλάδα».

«Οι Έλληνες στην Κύπρο μετρούμε 35 αιώνες παραμονής. Τη γλώσσα, την εθνική αυτοσυνειδησία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας τα κρατήσαμε με ποταμούς αιμάτων και ανείπωτες θυσίες. Η συνείδησή μας όμως ότι είμαστε τμήμα του έθνους μάς δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε αυτονόητη την επιζήτηση ουσιαστικότερης βοήθειας από την Ελλάδα και έτσι δικαιολογούμε την εδώ παρουσία σας, ως απόδειξη ότι και εσείς νιώθετε αυτή την ανάγκη της συμπαράταξης στον αγώνα επιβίωσής μας στη γη των πατέρων μας», συμπλήρωσε σχετικά.

Είπε επίσης ότι η παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού εκλαμβάνεται και ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη σημερινή μαύρη επέτειο της εισβολής. «Όσο και αν είναι και δική μας επιθυμία η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διερωτόμαστε αν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια βελτίωση με την παρουσία σήμερα 50 πολεμικών πλοίων στην κατεχόμενη θάλασσά μας, τόσων πολεμικών αεροπλάνων στον αέρα μας και την επεκτατική ρητορική του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη γη μας», είπε.

«Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η οδός της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν περνά από την Κύπρο», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να απειλείται η Κύπρος από τον κίνδυνο του εκτουρκισμού και να μένει αδιάφορο το έθνος.

«Μας είναι αδιανόητο ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιμάσσουσα Κύπρος», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας πως η Κύπρος αναμένει συνέχιση και επαύξηση της στήριξης της Ελλάδας μέχρις ότου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες ελευθερίες επικρατήσουν στη νήσο, μέχρι την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας είπε στη δική του ομιλία πως η ιστορική αναδρομή των δραματικών γεγονότων της εισβολής μάς δίνει την ευκαιρία σήμερα με σεβασμό στην ιστορική μνήμη να εξάγουμε τα απαραίτητα διδάγματα και πρότυπα ως ενέργεια αγωνιστικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά αθάνατες αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης.

Από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974 έχουν περάσει 50 χρόνια και η πληγή που προκάλεσε η απρόκλητη και παράνομη εισβολή του Αττίλα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αιμορραγεί, συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι «ως έθνος έχουμε την υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε ποτέ με τις τραγικές συνέπειες εκείνης της βαρβαρότητας και την παράνομη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ασύλληπτη τραγωδία μάς υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε υπέρ βωμών και εστιών, αλλά και τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού ελληνισμού, μία μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας πως κοινός στόχος Ελλάδας και Κύπρου και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντοτε «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μία λύση που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα και θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα».

«Ελλάδα και Κύπρος, απαρέγκλιτα προσηλωμένες στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσουν τις άοκνες από κοινού προσπάθειές τους για την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, προσβλέποντας μόνο σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για τη Μεγαλόνησο», τόνισε.

Δεν ξεχνούμε ποτέ την οδύνη, τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν με γενναιότητα και σθένος την ελευθερία της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, και δεν θα σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς την ευθύνη της Τουρκίας για την ασύλληπτη τραγωδία και την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου, κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας πως ο κυπριακός λαός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το γεγονός ότι κατόρθωσε να ορθοποδήσει και να επιτύχει ένα απίστευτο επίπεδο ευημερίας έχοντας βιώσει προηγουμένως μια ανείπωτη τραγωδία.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο Πρέσβης της Ελλάδας Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, μέλη της Κυβέρνησης, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top