Διευκρινίσεις έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τη δήλωσή του για τους καταδρομείς, κατά την επέτειο του πραξικοπήματος.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠτΔ: «Πρέπει να βλέπουμε τον κυπριακό λαό στα μάτια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από συνθήματα»
Σε συνέντευξή του στον ANT1, ανέφερε πως ο κλάδος ελαίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εφαρμόστηκε σε όλους εκτός από τους 22 νεαρούς καταδρομείς που έφεραν τη λιγότερη ευθύνη από όλους.
«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, έδωσε κλάδο ελαίας. Είναι γνωστό σε όλους. Αυτός ο κλάδος ελαίας εφαρμόστηκε σε όλους, στους εγκέφαλους, αν θέλετε, του πραξικοπήματος, στους πρωτεργάτες, εκτός σε αυτά τα 22 παιδιά... Και τολμώ να πω, είναι οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη, αν συγκρίνουμε τις ευθύνες όλων των άλλων. Και όλοι μας - λυπούμαι που το λέω - για τόσα χρόνια, ήμασταν υποκριτές.
Εξαντλούσαμε την καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος σε αυτά τα 22 παιδιά. Δεν είναι δικαιολογία για το τί έκαναν. Αλλά αν δούμε τις ευθύνες στο πραξικόπημα, αυτά τα παιδιά είχαν την ελάχιστη ευθύνη. Αλλά όλοι μας, και τα πολιτικά κόμματα, όλοι μας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.
«Ο κλάδος ελαίας, που ήταν μια σωστή απόφαση του Προέδρου Μακαρίου, το 1974, μετά την καταστροφή... Ο κλάδος ελαίας επεκτάθηκε σε όλους εκτός τους 22 καταδρομείς... Αυτό ήταν που ήθελα να πω. Δεν μεταφέρθηκε σωστά, έχετε απόλυτο δίκαιο, ευχαριστώ για το ερώτημά σας, γιατί ήθελα να το ξεκαθαρίσω», απευθυνόμενος στην Έλλη Κοτζαμάνη.
Ερωτηθείς αν υπέκυψε σε πιέσεις και δεν κατέθεσε στεφάνι, απάντησε «όχι. Δεν υποκύψαμε σε οτιδήποτε. Απλά όφειλα εκείνη τη μέρα, και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων, να μην ρίξω λάδι στη φωτιά. Είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω ευθύνη για αυτό το κράτος, και δεν ήθελα να ρίξω λάδι στη φωτιά. Το να παραθέσουμε.... να βάλουμε λουλούδια σε αυτά τα παιδιά, δεν είναι κακό».
«Μέσα από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, προσπαθούμε να βρούμε αγνοούμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Που ξέρουμε τις ιστορίες και τί έγινε. Σε πολλές των περιπτώσεων, ακόμα και τώρα, γνωρίζουμε. Μετά που θα βρούμε τα οστά, την ιστορία, πώς σκοτώθηκε, σε κάποιες των περιπτώσεων ποιοι των σκότωσαν... Και γι` αυτούς, επαναλαμβάνω, το κάνουμε για να γίνει αυτή η θρησκευτική τελετή... να υπάρξει αν θέλετε... να ηρεμήσουν οι ψυχές των συγγενών. Άρα το να μην βάζουμε λουλούδια σε αυτά τα παιδιά είναι, το επαναλαμβάνω... είναι λίγο υποκριτικό... υπό την έννοια ότι θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό καταδικάζουμε το προδοτικό πραξικόπημα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις