ΥΓΕΙΑ

Social media: Πόσο ένοχα είναι για την κατάθλιψη στους εφήβους;

Social media: Πόσο ένοχα είναι για την κατάθλιψη στους εφήβους;

Τη σχέση που διέπει την πρώιμη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα, δίνοντας όμως μια νέα διάσταση σε όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε.

Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Adolescence υποστηρίζουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζει όλους τους εφήβους με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των οφελών και των βλαβών των social media στην ψυχική υγεία των νέων.

Στη μελέτη πήραν μέρος 488 έφηβοι που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχοντας σε έρευνα μία φορά το χρόνο επί 8 χρόνια (αρχής γενομένης από το 2010, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 13 ετών). Οι ερευνητές διαπίστωσαν 5 κατηγορίες που διέφεραν ως προς τον τρόπο με τον οποίο η αυτοαναφερόμενη διάρκεια χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Αν και η έντονη χρήση των social media σχετιζόταν συχνά με πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, αυτό δεν ήταν καθολικό.

Ειδικότερα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίστηκε με αυξημένη παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους που προέρχονταν από προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα, που χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα τα social media, χωρίς αυτή η χρήση να εποπτεύεται από τους γονείς, που αντιμετώπιζαν εκφοβισμό από συνομηλίκους, που βίωναν άγχος και που αντιδρούσαν εντονότερα σε στρεσογόνους παράγοντες. Από την άλλη, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν λιγότερο ή ακόμη και καθόλου με την κατάθλιψη σε εφήβους που έφεραν άλλα χαρακτηριστικά.

«Όταν σκεφτόμαστε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο έφηβο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μια ευρεία προοπτική. Εάν ο έφηβος βρίσκεται ήδη σε ευάλωτη θέση (εκφοβίζεται ή έχει ακατάλληλους γονείς ή γονείς που δεν παρακολουθούν τη χρήση των μέσων ενημέρωσης), τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο πιθανό να είναι επιβλαβή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η χρήση ξεπερνά τις 3 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο W. Justin Dyer από το Πανεπιστήμιο Brigham Young.

«Ωστόσο, εάν οι φίλοι και οι γονείς τους είναι ζεστοί, υποστηρικτικοί και παρακολουθούν τη χρήση των social media που κάνουν τα παιδιά τους, η μέτρια ενασχόληση με τις κοινωνικές πλατφόρμες (λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα) μπορεί να είναι ακόμη και ωφέλιμη. Οι έφηβοι φαίνεται να ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς παρέχουν καθοδήγηση καθώς πλοηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά», κατέληξε ο ειδικός.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Κυπριακό ώρα μηδέν» - Το δίλημμα που θέτει το ΑΚΕΛ για τη μορφή λύσης και οι νουθεσίες Κασουλίδη, ενόψει του δείπνου στη Νέα Υόρκη

• Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ ο άτυχος Μηνάς - Θλίψη του Υπουργείου για το θάνατο του

• Έμπλεξε 21χρονος: Μοίραζε και άναβε καπνογόνα σε αγώνα με καλυμμένο πρόσωπο

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• Καιρός: Τι περιλαμβάνει το «μενού» μέχρι την Τετάρτη - Αναλυτικά η πρόγνωση

• «Εγκατάλειψη» σπιτιού: Πότε φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Live: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

Live: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι στόχευε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ, αφού πραγματοποίησε περισσότερα από 30 πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε αυτό που τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως «την πιο βίαιη νύχτα» επιθέσεων. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί μετά τον βομβαρδισμό τζαμιού και σχολείου, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε χωριστά πλήγματα στο κέντρο της Γάζας. Συνεχής ενημέρωση πιο κάτω 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top