ΥΓΕΙΑ

Το πολυδύναμο χάπι που καταπολεμά ημικρανία και πονοκέφαλο – Δείτε ποιο είναι

Το πολυδύναμο χάπι που καταπολεμά ημικρανία και πονοκέφαλο – Δείτε ποιο είναι

Η πραγματικότητα των πασχόντων από χρόνια ημικρανία πολλές φορές μοιάζει με έναν φαύλο κύκλο: Οι άνθρωποι παίρνουν πάρα πολλά φάρμακα για να ανακουφίσουν τις ημικρανίες και καταλήγουν με επίμονους και επανερχόμενους πονοκεφάλους. Λύση σε αυτό το πρόβλημα μοιάζει να μην υπάρχει.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Neurology, ισχυρίζεται ότι ίσως έχει τη λύση. Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι μια συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία, η ατογκεπάντη, που χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη των ημικρανιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή των πονοκεφάλων που επανέρχονται. Η ατογκεπάντη είναι ένας ανταγωνιστής της CGRP, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στην πρόκληση ημικρανιών.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 755 άτομα με χρόνια ημικρανία (δηλαδή 15 ή περισσότερες ημέρες πονοκεφάλου το μήνα, με ημικρανίες σε 8 ή περισσότερες ημέρες), οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για το ιστορικό των πονοκεφάλων, αλλά και των φαρμάκων τους. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν 18 έως 19 ημέρες ημικρανίας το μήνα και χρήση παυσίπονων φαρμάκων σε 15 έως 16 ημέρες. Εξ αυτών, τα 2/3 πληρούσαν τα κριτήρια για υπερβολική χρήση φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι έπαιρναν παυσίπονα όπως ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα, φάρμακα για την ημικρανία για 10 ή περισσότερες ημέρες ή οποιονδήποτε συνδυασμό για 10 ή περισσότερες ημέρες.

Για 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες λάμβαναν 30mg ατογκεπάντης 2 φορές την ημέρα, 60mg 1 φορά την ημέρα ή ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν υπερβολική χρήση φαρμάκων και έλαβαν ατογκεπάντη δύο φορές την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 3 λιγότερες ημέρες ημικρανίας το μήνα και 3 λιγότερες ημέρες πονοκεφάλου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσοι έπαιρναν ατογκεπάντη μία φορά την ημέρα είχαν 2 λιγότερες ημέρες ημικρανίας το μήνα και 2 λιγότερες ημέρες πονοκεφάλου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι το 45% όσων έπαιρναν ατογκεπάντη δύο φορές την ημέρα και το 42% όσων το έπαιρναν μία φορά την ημέρα είχαν τουλάχιστον 50% μείωση των μέσων μηνιαίων ημερών ημικρανίας σε σύγκριση με το 25% όσων έπαιρναν το εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στους συμμετέχοντες που δεν έκαναν υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Η ομάδα μελέτης αποκάλυψε επίσης ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που έκανε υπερβολική χρήση φαρμάκων μειώθηκε κατά 62% στην ομάδα που έπαιρνε την ατογκεπάντη 2 φορές την ημέρα και κατά 52% στην ομάδα που λάμβανε τη φαρμακευτική ουσία 1 φορά την ημέρα. Οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου.

«Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν υπερβολικά πολλά φάρμακα στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τα συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πονοκεφάλους, οπότε χρειάζονται καλύτερες προληπτικές θεραπείες», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Peter Goadsby, από το King’s College του Λονδίνου. «Με βάση τα ευρήματά μας, η θεραπεία με ατογκεπάντη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλων, βοηθώντας παράλληλα στη μείωση της χρήσης παυσιπόνων», πρόσθεσε.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής», κατέληξε ο ειδικός.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχαιρώματα στη Λευκωσία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 26χρονος – Εκτός κινδύνου η οικιακή βοηθός

Ανείπωτη θλίψη: 19χρονος βρήκε τραγικό θάνατο στα κατεχόμενα - Τι κατέδειξε η νεκροτομή

Σκέψεις για να μετατραπεί σε κόμμα η «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη

Λεμεσός: Επιτέθηκε στον σύντροφο της πρώην του με ρόπαλο και λιβέρι - Στο νοσοκομείο 50χρονος

Συνέχεια στη συζήτηση για πλαφόν σε νερό - Ερωτηματικό αν προλαβαίνουν το κλείσιμο της Βουλής

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;



Δίκη Γεν. Ελεγκτή: Πολλαπλές συντάξεις και ευνοϊκές τοποθετήσεις στο ΥΠΑΜ ανέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Δίκη Γεν. Ελεγκτή: Πολλαπλές συντάξεις και ευνοϊκές τοποθετήσεις στο ΥΠΑΜ ανέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Οι απαντήσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα ζητήματα του τίτλου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, της δωρεάς των δικηγόρων του για υπηρεσίες υπεράσπισης, των πολλαπλών συντάξεων, του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και των πολιτογραφήσεων, ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για παύση του Γενικού Ελεγκτή με τον ισχυρισμό περί ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top