ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Η επαφή με το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, γι’ αυτό και η επισκεψιμότητα στις πισίνες, ειδικότερα τις μέρες του καύσωνα, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Τώρα το καλοκαίρι τόσο το κολύμπι στην θάλασσα όσο και στην πισίνα αποτελεί αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων. Για να παραμείνει όμως αγαπημένη συνήθεια όλων μας θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κάποια πράγματα γιατί πολλές φορές ελλοχεύει ο κίνδυνος λοιμώξεων.

Για τις λοιμώξεις αυτές μίλησε στο ThemaOnline, ο Λοιμωξιολόγος και παθολόγος στο γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, Άριστος Αριστοδήμου εξηγώντας τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο βρεγμένο μαγιό και αν αυτό επηρεάζει περισσότερο.

Συχνότεροι τύποι λοιμώξεων

Οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων που προκαλούνται κατά τη χρήση πισινών, σύμφωνα με τον κύριο Αριστοδήμου, «είναι η διαρροϊκή νόσος, κάποιες δερματικές λοιμώξεις όπως η θυλακίτιδα, η εξωτερική ωτίτιδα και κάποιες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιδίως κατά τη νεφελοποίηση που προκαλείται με τη  χρήση υδρομασάζ»

«Η διαρροϊκή νόσος από τη  χρήση πισινών, οφείλεται συνήθως σε μικροοργανισμούς όπως είναι το E.coli, το κρυπτοσπορίδιο και ο Norovirus. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση στο νερό από άτομα τα οποία χρησιμοποιούν την πισίνα ενώ ασθενούν», εξήγησε.

Όσο αφορά τις λοιμώξεις του δέρματος και του αυτιού μεταξύ άλλων μπορεί να ενοχοποιηθεί το βακτήριο της ψευδομονάδας, ενώ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δυνητικά επικίνδυνο παθογόνο είναι η λεγιονέλλα», συμπλήρωσε.

Συμπτώματα

«Η συμπτωματολογία εξαρτάται από το είδος της κάθε λοίμωξης», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Αριστοδήμου.

«Για τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι οι διάρροιες, οι έμετοι, το κοιλιακό άλγος και ο πυρετός. Η εξωτερική ωτίτιδα χαρακτηρίζεται από ωταλγία, ωτικό έκκριμα, κνησμό και ευαισθησία του έξω μέρους του αυτιού. Οι δερματικές λοιμώξεις χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες δερματικές βλάβες/εξανθήματα που μπορεί μάλιστα να περιέχουν και πύο, ενώ η λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να εκδηλωθεί με εικόνα πνευμονίας με βήχα, πυρετό, ρίγος και δύσπνοια», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την αντιμετώπιση των λοιμώξεων αυτών, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Κάποια νοσήματα που μεταδίδονται με το νερό της πισίνας μπορεί να είναι αυτοπεριοριζόμενα και ήπια. Κάποια άλλα, όμως, μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή εικόνα και να χρειαστεί η λήψη κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό μας ο οποίος και θα μας συμβουλέψει κατάλληλα»

Συμβουλές για να αποφύγουμε τις λοιμώξεις

Μεταξύ άλλων ο κύριος Αριστοδήμου έδωσε ορισμένες συμβουλές για να μπορέσουμε όσο γίνεται να αποφύγουμε τις λοιμώξεις.

«Κάποιοι γενικοί κανόνες για να μειώσουμε την πιθανότητα να εκδηλώσουμε κάποιο νόσημα που μεταδίδεται με το νερό της πισίνας είναι να χρησιμοποιούμε πισίνες, των οποίων το νερό είναι επαρκώς χλωριωμένο, ενώ αυτονόητο είναι πως η πισίνα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να συντηρείται σωστά», ανέφερε.

«Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιούμε την πισίνα αν είμαστε ασθενείς, ιδίως αν έχουμε διαρροϊκή νόσο ή αν βρισκόμαστε στην περίοδο ανάρρωσης από αυτήν, ενώ θα ήταν καλό να κάνουμε ένα ντους πριν τη χρήση της πισίνας και να στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μας όταν βγούμε από αυτήν μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ωτίτιδας», σημείωσε.

Βρεγμένο μαγιό

«Κάποιοι μικροοργανισμοί όπως συγκεκριμένοι μύκητες αγαπούν το υγρό περιβάλλον. Όμως, σίγουρα το βρεγμένο μαγιό από μόνο του δεν θα προκαλέσει μυκητίαση. Ενδεχομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο να προκληθεί μυκητίαση, ανάλογα μάλιστα και με το χρόνο που θα φοριέται βρεγμένο. Δεν υπάρχουν, όμως, τόσο σαφή δεδομένα πως το υγρό μαγιό ενοχοποιείται για την πρόκληση μυκητίασης», ξεκαθάρισε ο λοιμωξιολόγος.

«Σε κάθε περίπτωση θα ήταν μάλλον ασφαλέστερο αλλά και σοφότερο οι γυναίκες μετά την έξοδο τους από το νερό να χρησιμοποιούν ένα δεύτερο, στεγνό μαγιό», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ενώπιον Κακουργιοδικείου σήμερα ο Νεκτάριος - Μαζί του ακόμη ένα πρόσωπο για την οικονομική πτυχή

Σοκ στις ΗΠΑ: Δύο εκπαιδευτικοί και κολλητές φίλες έκαναν σεξ με ανήλικους - Κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 ετών

Κρήτη: Από μπαλωθιά ο θάνατος του 32χρονου στο γλέντι για την κουρά στο Λασίθι - Ψάχνουν το όπλο της δολοφονίας

Ελένη Φουρέιρα: «Δεν ξέρω αν έχω κάτι καλύτερο να δώσω στη Eurovision»

ΠΑΣΥΞΕ: Απόλυτη ικανοποίηση από τις κινήσεις της Κυβέρνησης - Στα σκαριά φορέας για επενδύσεις στο τουριστικό branding

Οικιακή κατανάλωση: Ποια τα επίπεδα τιμών στην Κύπρο για το 2023– Τι ισχύει για αλκοόλ, καπνό, και ένδυση στην ΕΕ



Έτσι έγινε το φονικό στην Πέγεια: Ο 50χρονος άρπαξε το κυνηγετικό και πυροβόλησε τον κουνιάδο του

Έτσι έγινε το φονικό στην Πέγεια: Ο 50χρονος άρπαξε το κυνηγετικό και πυροβόλησε τον κουνιάδο του

Για ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα για μια λεκτική αντιπαράθεση διεπράχθη το φονικό στην Πέγεια με θύμα 43χρονο και φερόμενο δράστη 50χρονο σύζυγο της αδερφής του θύματος, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top