ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο Υφ. Πρόνοιας για ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Νομοσχέδιο Υφ. Πρόνοιας για ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο προνοεί την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας μετά από συμπλήρωση 5 ετών συνεχόμενης διαμονής στην Κύπρο.

Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο τροποποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων του 2014 έως 2020, ώστε οι προϋποθέσεις συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία, να είναι δυνατό να μην εφαρμόζονται σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιπτώσεις όπου με βάση έκθεση αρμόδιου λειτουργού διαπιστώνονται εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής και την εθνικότητα του προσώπου που αντιμετωπίζει την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη.

«Με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της Νομοθεσίας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που χρειάζονται επείγουσα κάλυψη αναγκών διαβίωσης παρόλο που δεν έχουν τις αναγκαίες από την υφιστάμενη νομοθεσία προυποθέσεις διαμονής, περιλαμβανομένων Κύπριων επαναπατρισθέντων αλλά και αλλοδαπών που χρήζουν άμεσης φροντίδας, είτε κατ' οίκον είτε σε δομές φροντίδας λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης τους», αναφέρει το νομοσχέδιο.

«Ταυτόχρονα, η οριζόντια εξαίρεση από τις προϋποθέσεις νόμιμης και συνεχούς διαμονής για τα πρόσωπα που κατέχουν καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο, εξαιρουμένων των αιτητών ασύλου, καταργείται», προστίθεται.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι «μέχρι σήμερα Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες δεν ήταν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) για 5 χρόνια συνεχόμενης διαμονής στην Κύπρο, σε αντίθεση με άτομα που έφτασαν παράνομα στην Κύπρο και είχαν το καθεστώς του πρόσφυγα ή της συμπληρωματικής προστασίας από την πρώτη μέρα».

«Το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας επιφέρει ισονομία, αφού αφαιρεί αυτήν την εξαίρεση», είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο οι αιτητές ασύλου και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τον νόμο με τους Κύπριους πολίτες.

Απαντώντας σε ερώτημα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι επηρεάζονται 500 άτομα, προσθέτοντας ότι «το κονδύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top