Ενδεχόμενη απόκρυψη γεγονότων και ψευδορκία από πλευράς Αστυνομίας, σε σχέση με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για υπόθεση ναρκωτικών, είδε εκ πρώτης όψεως το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο άνοιξε το δρόμο για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, το οποίο επιδιώξει εμπλεκόμενος, ώστε να ακυρωθεί το σχετικό ένταλμα που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2024, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.
Ήταν η θέση του αιτητή, που εκπροσωπείτο από τους δικηγόρους Αντώνη Δημητρίου, Μαρίνο Καούλλα και Βίκτωρα Ακάμα, πως δεν στοιχειοθετείτο εύλογη υπόνοια σύνδεσης του με τα υπό διερεύνηση αδικήματα και πως δεν υπήρχε αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος, το οποίο, όπως υποστηρίχθηκε από τους συνήγορους, «πάσχει από έκδηλο δικαιοδοτικό σφάλμα και εκδόθηκε κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας και στη βάση απόκρυψης ουσιωδών γεγονότων και ή δόλου και ή ψευδορκίας».
Το επίδικο ένταλμα εκδόθηκε στην βάση του όρκου της Αστυνομίας, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης εντοπισμού ποσότητας κοκαΐνης, μικτού βάρους δύο κιλών και 623 γραμμαρίων και φυτικής ύλης κάνναβης μικτού βάρους δύο κιλών και 733,3 γραμμαρίων, για την οποία είχαν συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα.
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται στην απόφαση και με βάση τον όρκο της Αστυνομίας, ο Αιτητής συνελήφθη μετά από πληροφορία που λήφθηκε από αξιόπιστο πληροφοριοδότη, όπως αναφέρεται, ο οποίος τον υπέδειξε ως τον οδηγό μοτοσικλέτας, από την οποία αφαίρεσε τις πινακίδες εγγραφής, που επισκεπτόταν οικία που παρακολουθείτο, με τον ένοικο της οποίας διακινούσε ναρκωτικά.
Σημειώνεται, πως το ένταλμα εκδόθηκε, καθώς στον όρκο της Αστυνομίας αναφαίρετο σε επίσκεψη του, για ένα λεπτό, στην εν λόγω οικία που εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά, με όχημα που χρησιμοποιεί, καθώς και με βάση την πληροφορία πως ήταν ο οδηγός και της μοτοσικλέτας που είχε θεαθεί κατά την παρακολούθηση.
Εξετάζοντας όμως τα δεδομένα, το Ανώτατο έκρινε πως αυτή η μαρτυρία αφορά σε μια μονόλεπτη επίσκεψη, χωρίς περιγραφή των ύποπτων κινήσεων και συναντήσεων, ενώ υπέδειξε πως επρόκειτο για μια «αόριστη μαρτυρία», σε ότι αφορά την συναναστροφή του Αιτητή με συλληφθέν για την υπόθεση πρόσωπο. Περαιτέρω, υπέδειξε πως στον όρκο υπήρχε «μια γενική αναφορά σε πληροφορία για τη συνεργασία του Αιτητή με τον ένοικο της οικίας και τη χρήση των δύο οχημάτων για τη διακίνηση ναρκωτικών», σημειώνοντας πως «η εν λόγω μαρτυρία είναι τέτοια που αποκαλύπτει εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση ως προς το κατά πόσο αποτελεί τέτοια μαρτυρία, η οποία να συνδέει τον Αιτητή με τα υπό διερεύνηση αδικήματα και συνακόλουθα ως προς την ανάγκη έκδοσης του εντάλματος».
Άλλαξαν τον οδηγό στον δεύτερο όρκο
Αναφορικά με την θέση των δικηγόρων του αιτητή για απόκρυψη ουσιωδών γεγονότων ή δόλου ή ψευδορκίας από πλευράς Αστυνομίας, με παραπομπή στον όρκο που συνόδευε το αίτημα της για την έκδοση εντάλματος έρευνας στην οικία, το Ανώτατο έδειξε πως προκύπτει ζήτημα, αφού όπως διαφάνηκε, υπήρξε αντίφαση ως προς την ταυτοποίηση του οδηγού της ύποπτης μοτοσικλέτας.
Όπως καταγράφεται στην απόφαση, στον όρκο για το ένταλμα έρευνας, από διαφορετικό αστυνομικό, γινόταν και πάλι αναφορά στην παρακολούθηση της εν λόγω οικίας και σε «ύποπτες δραστηριότητες που παραπέμπουν σε εμπορία ναρκωτικών», ενώ διδόταν περιγραφή των γεγονότων. Σε αυτά, γινόταν αναφορά σε δύο υπόπτους, εκ των οποίων ο ένας, που οδηγούσε μοτοσικλέτα σκούτερ, φορούσε κράνος και ταυτοποιήθηκε στη συνέχεια, εξού και η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη του. Ωστόσο, κατά τις δύο προηγούμενες επισκέψεις του, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έφερε προστατευτικό κράνος.
Πρόκειται για την μοτοσικλέτα, χωρίς πινακίδες, που η Αστυνομία στον όρκο για έκδοση εντάλματος σύλληψης, επικαλούμενη αξιόπιστο πληροφοριοδότη, ανέφερε πως ο οδηγός ήταν ο Αιτητής, εξού και προχώρησε στην σύλληψη του, εκδίδοντας μάλιστα διάταγμα προσωποκράτησης τους για πέντε ημέρες.
Η αντίφαση στους όρκους της Αστυνομίας, ήταν ο λόγος που το Ανώτατο έδειξε πως προκύπτει ενδεχόμενη ψευδορκία από πλευράς Αστυνομίας, δίνοντας άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση διατάγματος, το οποίο θα ακυρώνει το ένταλμα σύλληψης του Αιτητή.
«Με βάση το περιεχόμενο του εν λόγω όρκου, παρουσιάζεται ότι και στις δύο μέρες της παρακολούθησης της οικίας, το σκούτερ χρησιμοποιείτο από τον ΧΧ (ύποπτο), κατόπιν μάλιστα και παρακολούθησης της δικής του οικίας, αποκλείοντας έτσι τη χρήση ή οδήγηση του από άλλο πρόσωπο και δη τον Αιτητή. Στον όρκο που συνόδευε το υπό κρίση ένταλμα, παρουσιάζεται ότι το σκούτερ χρησιμοποιείτο από τον Αιτητή, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην παράλληλη χρήση του και από άλλο πρόσωπο. Τα πιο πάνω δεδομένα αποκαλύπτουν ζήτημα ενδεχόμενης απόκρυψης γεγονότων και ψευδορκίας, ώστε να δικαιολογείται και σε αυτή τη βάση η χορήγηση της αιτούμενης άδειας», κατέληξε το Ανώτατο.
Η αίτηση αναμένεται να καταχωρηθεί εντός επτά ημερών και στη συνέχεια θα επιδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει το δικαίωμα να φέρει ένσταση.
Σημειώνεται πως ο Αιτητής είχε τεθεί υπό πενθήμερη κράτηση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να κατηγορηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις