ΥΓΕΙΑ

Παγοφαγία: Η ψυχαναγκαστική συνήθεια και ο αντίκτυπός της στην οδοντική υγεία - Δείτε βίντεο

Παγοφαγία: Η ψυχαναγκαστική συνήθεια και ο αντίκτυπός της στην οδοντική υγεία - Δείτε βίντεο

λαχτάρα για φαγητό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να είναι σωματικοί, ψυχικοί και συναισθηματικοί.

Τι προκαλεί τους ανθρώπους να μασάνε πάγο;

Είναι το μάσημα πάγου κακό για τα δόντια σας;

Πώς να «σπάσετε» τη συνήθεια να μασάτε πάγο

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για την pica, μια κατάσταση ψυχικής υγείας που αναγκάζει τα άτομα να μασάνε ή να τρώνε ουσίες χωρίς θρεπτική αξία, όπως χαρτί, πηλό ή χώμα, λιγότεροι είναι εξοικειωμένοι με μια υποκατηγορία που ονομάζεται παγοφαγία. Η παγοφαγία θεωρείται λιγότερο σοβαρή από την pica, αλλά αναγνωρίζεται ως «ψυχαναγκαστικό μάσημα πάγου, το οποίο μπορεί να συνδέεται με έλλειψη σιδήρου», σύμφωνα με την Roopali Kulkarni, διδάκτωρ οδοντιατρικής και εκπρόσωπος του συμβούλου καταναλωτών της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης.

Τι προκαλεί τους ανθρώπους να μασάνε πάγο;

Πέρα από τη σχετικά μικρή ομάδα ατόμων που έχουν διαγνωστεί με παγοφαγία, οι περισσότεροι άνθρωποι μασάνε πάγο για διάφορους λόγους. «Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι η πράξη μπορεί να προσφέρει στοματική διέγερση, παρόμοια με τη μάσηση τσίχλας», λέει η Kulkarni. Επιπλέον, το μάσημα πάγου μπορεί να καταπραΰνει τις στοματικές φλεγμονές, όπως η πρησμένη γλώσσα, ή να απαλύνει τις συνέπειες της ξηροστομίας. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως τακτική για τη διακοπή του καπνίσματος, παρέχοντας μια απόσπαση της προσοχής από το τσιγάρο.

Άλλα άτομα μπορεί να μην έχουν καν επίγνωση ότι το κάνουν. «Μερικοί άνθρωποι απλά μασάνε άσκοπα τον πάγο που έχει μείνει στα ποτά τους χωρίς να το σκέφτονται», λέει η Roopali Kulkarni. Άλλοι μπορεί να απολαμβάνουν την αίσθηση της ψύξης ή την τραγανή υφή του πάγου που μασούν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια συνήθεια που δύσκολα μπορεί να σπάσει.

 

Είναι το μάσημα πάγου κακό για τα δόντια σας;

Ανεξάρτητα από τον λόγο, το μάσημα πάγου είναι επιζήμιο για την υγεία των δοντιών. «Το μάσημα πάγου μπορεί να έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με το μάσημα οποιουδήποτε άλλου υπερβολικά σκληρού τροφίμου ή αντικειμένου», λέει η Kulkarni. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το σπάσιμο των δοντιών, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο και να απαιτεί ακριβές οδοντιατρικές επισκευές, όπως σφραγίσματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα βαθιά κατάγματα μπορεί να απαιτήσουν εξαγωγή δοντιού και στη συνέχεια οδοντικό εμφύτευμα.

Πώς να «σπάσετε» τη συνήθεια να μασάτε πάγο

Για όσους θέλουν να «σπάσουν» τη συνήθεια να μασάνε πάγο, οι ειδικοί προσφέρουν διάφορες προτάσεις. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τον πειρασμό. «Δοκιμάστε να στραφείτε στην κατανάλωση κρύων ροφημάτων ψυγείου χωρίς πάγο ή αφήστε τον πάγο σας να λιώσει λίγο μέχρι να γίνει πιο μαλακός και μικρότερος», συμβουλεύει η Peterson. Η χρήση καλαμακίου μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να μην εισέλθει ο πάγος στο στόμα και να γίνει πειρασμός για μάσημα.

Αν η λαχτάρα είναι για κάτι τραγανό, προτιμήστε πιο μαλακά, τραγανά τρόφιμα, όπως ωμά καρότα ή σέλινο, αντί για πάγο. Εάν η συνήθεια σχετίζεται με την παγγοφαγία ή χρησιμεύει ως μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες ή του άγχους, η συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



ΥΠΕΞ Κύπρου-Κατάρ: Συζήτησαν ενίσχυση διμερών σχέσεων και περιφερειακές εξελίξεις

ΥΠΕΞ Κύπρου-Κατάρ: Συζήτησαν ενίσχυση διμερών σχέσεων και περιφερειακές εξελίξεις

Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Δρ. Αλ Κουλαΐφι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top