ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Ύψιστης σημασίας για ναυτιλία η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα»

ΠτΔ: «Ύψιστης σημασίας για ναυτιλία η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα»

Οι προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογική προσέγγιση και η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται ως υψίστης σημασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την 35η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην ισότητα των φύλων στην ναυτιλία, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για ενίσχυση των υπηρεσιών του και σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες καταγράφεται αύξηση 5,5% στο στόλο των υπό κυπριακή σημαίας πλοίων και αύξηση 14% στον αριθμό των εταιρειών που εγγράφονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας.

Στον χαιρετισμό του, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Υφυπουργού Ναυτιλίας και Πρέσβεων ξένων χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

«Μέσα από τα χρόνια, το Επιμελητήριο έχει αποδειχθεί ανεκτίμητος εταίρος της Κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε πως «ο επαγγελματισμός, η αφοσίωση και η τεχνογνωσία σας, συνέβαλαν καθοριστικά στην καθοδήγηση των συλλογικών μας προσπαθειών προς τη συνεχή πρόοδο του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου».

Μαζί, συνέχισε, «έχουμε ξεπεράσει τις προκλήσεις, έχουμε αρπάξει ευκαιρίες και έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτα ορόσημα - μαζί έχουμε αναδείξει την Κύπρο στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ναυτιλιακού γίγνεσθαι».

Λέγοντας πως η ναυτιλία είναι ευάλωτη σε ένα ασταθές γεωπολιτικό κλίμα και στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση, ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ο πόλεμος στη Γάζα και η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών πλοίων, είναι λίγες μόνο από τις τρέχουσες προκλήσεις».

Αυτές οι προκλήσεις, τόνισε, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια συλλογική προσέγγιση που θα διευκολύνει διεθνείς λύσεις, ενώ υπέδειξε πως «ως μια μικρή νησιωτική χώρα, με ισχυρή ναυτική ιστορία, βασιζόμασταν πάντα σε πολιτικές βασισμένες σε αρχές και αξίες» και πως «στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι υψίστης σημασίας».

Χαρακτηρίζοντας ως ανεκτίμητη τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως «μέσω της ισχυρής μας συνεργασίας θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πολιτικές και να αναλάβουμε δράσεις που θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις υπάρχουσες προκλήσεις».

Μέσα από τα χρόνια, συνέχισε, η Κύπρος εξελίχθηκε σε ένα πλήρες ναυτιλιακό κέντρο, συνδυάζοντας την παροχή άριστων υπηρεσιών στην εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία και υψηλών προτύπων ασφαλείας για το νηολόγιο της, το οποίο, όπως υπενθύμισε, κατατάσσεται 11ο παγκόσμια και 3ο στην ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας μια σειρά από κίνητρα και πλεονεκτήματα που παρέχει το Κυπριακό νηολόγιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως, κατά την περσινή περίοδο και στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε η Κυβέρνηση του, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας άρχισε να υλοποιεί «πολυάριθμες στρατηγικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις».

Αυτές οι πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, στοχεύουν στην αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα θετικά και «πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα».

Συγκεκριμένα, συμπλήρωσε, καταγράφεται αύξηση 5,5% στο στόλο των υπό κυπριακή σημαίας πλοίων, τους τελευταίους έξι μήνες και αύξηση 14% στον αριθμό των εταιρειών που εγγράφονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας.

Υπενθύμισε, ακόμη, την σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανταγωνιστικότητα και Ποιοτική Ενίσχυση της Κυπριακής Σημαίας, τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανταγωνιστικότητα του Κυριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος, την έναρξη λειτουργίας του Μονοθυριδικού Ναυτιλιακού Κέντρου Εξυπηρέτησης (One Stop Shipping Centre), την επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, την παραχώρηση κρατικής γης για ανέγερση του νέου κτιρίου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των αναθεωρημένων «πράσινων κινήτρων» και το αναβαθμισμένο συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος».

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε και τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην ναυτιλία, λέγοντας πως «είμαστε υπερήφανοι για την προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών, είμαστε υπερήφανοι που παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο τους και με τις δράσεις μας σπάμε τα στερεότυπα του ανδροκρατούμενου ναυτιλιακού τομέα».

Συνεχάρη, το μέλος του ΔΣ του ΚΝΕ, Δέσποινα Θεοδοσίου, η οποία χθες έλαβε το 1ο βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία και τις προηγούμενες μέρες το 1ο βραβείο Ισότητας των Φύλων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «απαιτείται μια ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του κλάδου», σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί νέοι στόχοι και βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προώθηση της αποτελεσματικότητας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Έφερε ως παράδειγμα την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ υπογράμμισε «τη σταθερή δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης να υποστηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία και να αντιμετωπίσει τα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την ναυτιλιακή μας κοινότητα».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με φορείς του κλάδου, ρυθμιστικούς φορείς και διεθνείς και εταίρους της ΕΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, την προώθηση της συνεργασίας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΚΝΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, τίμησαν τον Φίλιππο Φιλή, ως αναγνώριση της προσφοράς του από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, την περίοδο 2022-2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top