ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Το καλό που έκαναν Σαββίδης και Αγγελίδης στη Νομική Υπηρεσία (χωρίς να το θέλουν)

Το καλό που έκαναν Σαββίδης και Αγγελίδης στη Νομική Υπηρεσία (χωρίς να το θέλουν)

“Επί της δημόσιας συζήτησης που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Αρχής σε ό,τι αφορά στη συνταγματική επιταγή για σεβασμό στο δικαίωμα της σιωπής, θέση μας είναι ότι η όποια διαφορετική νομική αντίληψη υπάρχει ως προς την εφαρμογή του, κακώς εκλαμβάνεται ως πεδίο για λαϊκίστικες ερμηνείες και ποικίλους, καλόπιστους ή κακόπιστους σχολιασμούς, τα οποία, αφοριστικά, καταλήγουν σε παρερμηνεία του νόμου και της νομολογίας”.

Αυτά τονίζονται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η Αρχή κατά της Διαφθοράς για την απόφαση της πρώτης να μην διώξει ποινικά τον Μιχάλη Κατσουνωτό όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις της Αρχής στο πλαίσιο της έρευνας των καταγγελιών σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Η Αρχή κατά της Διαφθοράς έγινε ο δεύτερος θεσμός μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που έρχεται σε ανοιχτή κόντρα με τη Νομική Υπηρεσία μετά από τη μετωπική σύγκρουση της τελευταίας με τον Γενικό Ελεγκτή που οδηγήθηκε πλέον στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (και μετά από τα αλλεπάλληλα χαστούκια που δέχθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου) και με κοινό παρονομαστή τη σχεδόν εμμονική προστασία του πρώην διοικητή της ΥΚΑΝ no matter what. Σύμφωνα με τον Reporter η Αρχή σκέφτεται να κινηθεί με ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις εναντίον του Κατσουνωτού αν και γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να τις παύσει και αυτές ο Γενικός Εισαγγελέας όπως έπραξε και στην υπόθεση συνωμοσίας για εκβιασμό της πρώην διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα πάει αυτό.

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να υπερασπίζεται η Νομική Υπηρεσία τις αποφάσεις της όμως είναι το τελευταίο κομμάτι της παραγράφου που φανερώνει έπαρση, αλαζονεία και μια αλλεργία στην οποιαδήποτε κριτική ή αμφισβήτηση των αποφάσεων του απόλυτου άρχοντα, του Γενικού Εισαγγελέα. Κι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Οπουδήποτε συγκεντρώνονται υπερεξουσίες, πολλαπλοί και αντικρουόμενοι ρόλοι και σε συνδυασμό με το ανέλεγκτο, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την αμεροληψία της δικαιοσύνης, την προστασία του πολίτη και τη Δημοκρατία γενικότερα. Το πρόβλημα δεν είναι ο Σαββίδης και ο Αγγελίδης προσωπικά αν και ο διορισμός τους ανασήκωσε πολλά βλέφαρα καθώς αμφότεροι υπήρξαν μέλη του αμαρτωλού λόγω χρυσών διαβατηρίων Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη (που σημειωτέων ελέγχεται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς με τα όποια πορίσματα καταλήξουν εχμμ.. σ’ αυτούς που ελέγχονται). Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι θεσμοί του ΓΕ και το ΒΓΕ πρέπει να είναι απόλυτα θωρακισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε ανθρώπινα λάθη, παραλείψεις ή σκοπιμότητες. Με λίγα λόγια φυσικά και δικαιούνται ΓΕ και ΒΓΕ να κάνουν λάθη, να παρερμηνεύουν τον νόμο, να εξαντλούν την αυστηρότητα ή να εμφανίζονται δυσανάλογα χαλαροί (όλα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους) όμως πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που να προστατεύουν τον θεσμό από τις ανθρώπινες αδυναμίες γιατί ο θεσμός είναι πάνω από οποιαδήποτε προσωπικότητα. Ο διαχωρισμός του ρόλου του νομικού συμβούλου της Δημοκρατίας και εκείνου του δημόσιου κατήγορου (ανάγκη που έγινε αδήριτη μετά το φιάσκο της υπόθεσης Θανάση Νικολάου) αλλά και ο έλεγχος των αποφάσεων του ΓΕ από ένα πολυπρόσωπο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από προσφυγή, είναι δύο από τα εργαλεία αυτά και -ευτυχώς- αμφότερα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Από τις σκιές του αρχικού διορισμού τους μέχρι τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες αποφάσεις, τις καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και τα ανοιχτά μέτωπα με την τελευταία και τον Γενικό Ελεγκτή η μέχρι τώρα θητεία των κκ Σαββίδη και Αγγελίδη ως ΓΕ και ΒΓΕ αντίστοιχα, απλά μεγέθυνε τις αδυναμίες του συστήματος και επίσπευσε τη διαδικασία για αναθεώρηση ενός στάτους κβο που ανέκαθεν αποτελούσε τον “ελέφαντα στη δικαστική αίθουσα”.

Που ξέρετε, στο τέλος ίσως θα πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top