ΥΓΕΙΑ

Ozempic: Πώς το χάπι για το αδυνάτισμα αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Ozempic: Πώς το χάπι για το αδυνάτισμα αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Χιλιάδες άνθρωποι που παίρνουν Ozempic για να χάσουν βάρος ορκίζονται για την αποτελεσματικότητά του, για πολλές γυναίκες όμως αποδεικνύεται ότι έχει και μια απρόσμενη ωφέλεια.

Τις βοήθησε, ενώ έπαιρναν το χάπι για το αδυνάτισμα, να μείνουν έγκυες, ακόμη και όταν δεν το περίμεναν.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες, αναφέρει η Daily Mail, είχαν χρόνια ζητήματα με τη γονιμότητά τους.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει την περίπτωση γυναίκας από τη Φλόριντα που προσπαθούσε να μείνει έγκυος για τρία χρόνια. Λίγο πριν καταφύγει στη λύση των εξωσωματικών, πήρε Mounjaro (παρόμοιας δράσης με το Ozempic) για να κρατήσει το βάρος και το σάκχαρο της σε χαμηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα: Κατάφερε να συλλάβει και πλέον έχει ένα κοριτσάκι επτά μηνών.

Γιατί όμως η λήψη του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε μια εγκυμοσύνη;

Το κλειδί είναι στη σχέση του σωματικού βάρους, άρα του λίπους, και της γονιμότητας.

Πολλές υπέρβαρες γυναίκες έχουν μειωμένη γονιμότητα, λένε οι ειδικοί που τονίζουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ωορρηξίαΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμας. Ο κίνδυνος για υπογονιμότητα για τις υπέρβαρες γυναίκες είναι μάλιστα μέχρι και τριπλάσιος σε σχέση με όσες έχουν κανονικό βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα, τα οποία επηρεάζουν τον κύκλο και την ωορρηξία.

Δεν είναι, φυσικά, η μόνη αιτία. Υπάρχουν γιατροί στις ΗΠΑ που συστήνουν το Ozempic και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο είναι μία από τις βασικές αιτίας υπογονιμότητας σε γυναίκες.

Πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία στο Ozempic, μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντισυλληπτικών.Επειδή το Ozempic καθυστερεί το άδειασμα του στομαχιού, μπορεί να καθυστερήσει η απορρόφηση του αντισυλληπτικού χαπιού από τον οργανισμό. Ο εμετός και η διάρροια που μπορεί να εμφανιστούν μετά την κατανάλωση Ozempic επίσης επηρεάζουν την απορρόφηση των αντισυλληπτικών.

Οι συστάσεις των ειδικών

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σύλληψη όταν η διατροφή δεν είναι σταθερή μπορεί να είναι επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Προτείνουν στις γυναίκες που χάνουν μεγάλες ποσότητες βάρους και σχεδιάζουν να κάνουν παιδί, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το φυλλικό οξύ σε υψηλή δόση, το οποίο προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες.

Από την πλευρά της η φαρμακευτική Novo Nordisk, που παρασκευάζει το Ozempic, συμβουλεύει τις γυναίκες να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους τουλάχιστον δύο μήνες πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

Έρευνες σε αρουραίους, κουνέλια και πιθήκους έχουν δείξει ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβολή και γενετικές ανωμαλίες εάν λαμβάνονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε αύξηση των γενετικών ανωμαλιών μεταξύ των γυναικών με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν χρήση των φαρμάκων σε πολύ πρώιμη εγκυμοσύνη σε σύγκριση με εκείνες που έπαιρναν ινσουλίνη.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top