ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Κυριολεκτικά έχουμε πνιγεί από τη σκόνη τις τελευταίες μέρες αφού οι συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια.

«Την Πέμπτη (18/04) σημειώθηκε ένα σοβαρό επεισόδιο σκόνης στην ατμόσφαιρα της Κύπρου, όπου οι τιμές ήταν ανεβασμένες γενικά σε όλες τις επαρχίες», είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Δρ Χρύσανθος Σαββίδης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline.

«Η οριακή τιμή σκόνης επηρεάζεται από δύο παράγοντες, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις φυσικές πηγές και λόγω της εγγύτητας με αυτές τις άνυδρες περιοχές τις ερήμους της Συρίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής επηρεάζεται το ρίπος και αυξάνεται πολύ όταν έχουμε τέτοια επεισόδια σκόνης από τις περιοχές αυτές προς την Κύπρο», εξήγησε.

«Η οριακή τιμή, το επιτρεπτό όριο δηλαδή, για το ΑΣ10 είναι 50 μ.γρ ημερήσια, ενώ για τα ΑΣ2,5 είναι 20 μ.γρ. To 10 και το 2,5 είναι η διάμετρος σωματιδίων γιατί μετρούμε αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα στα οποία περιλαμβάνεται και η σκόνη», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Σαββίδης σημείωσε ότι «το τι είναι επικίνδυνο καθορίζεται από την συγκέντρωση. Για όλες τις ουσίες υπάρχει μια συγκέντρωση και η επιστημονική κοινότητα καθόρισε ότι από μια τιμή και πάνω είναι επικίνδυνη. Η επικινδυνότητα όμως έχει να κάνει και με τα χαρακτηριστικά των ατόμων γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Η οδηγία καθόρισε τα 50 μ.γρ ημερήσια τιμή να είναι το επιτρεπτό όριο. Όποια τιμή είναι πάνω από αυτή, θεωρείται υπέρβαση της οριακής τιμής και πρέπει η αρμόδια αρχή να ενημερώσει το κοινό ότι υπάρχει μια επικινδυνότητα στην ατμόσφαιρα»

«Πέραν της Αφρικής, η Κύπρος έχει την έρημο της Συρίας και την έρημο της Μέσης ανατολής, άρα έχουμε 3 περιοχές που μας επηρεάζουν γι΄ αυτό και έχουμε πιο συχνά αυτό το φαινόμενο με τη σκόνη στην χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι «η οδηγία με βάση τις πρόνοιες αναφέρει ότι τα κράτη μέλη επιτρέπεται να ξεπερνούν την ημερήσια οριακή τιμή των ΑΣ10, 35 μέρες το χρόνο. Αν η υπέρβαση είναι πέραν των 35 ημέρων των χρόνο, πρέπει να αποδείξουμε ότι η υπέρβαση οφείλεται σε φυσικές πηγές αλλιώς θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως κράτος. Στην Κύπρο έχουμε περισσότερες από 35 υπερβάσεις το χρόνο και αποδεικνύουμε με επιστημονική διαδικασία ότι οι υπερβάσεις αυτές δεν οφείλονται μόνο στις ανθρωπογενείς πηγές αλλά και σε αυτά τα επίπεδα σκόνης»

«Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες στη χώρα μας αναπνέουν σκόνη σε ψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους ευρωπαίους πολίτες», συνέχισε.

Όσο αφορά το επεισόδιο σκόνης που σημειώθηκε την Πέμπτη, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «ξεκίνησε από την Πάφο όπου η πρώτη τιμή αυξήθηκε στις 7:00 το πρωί και τερμάτισε περίπου γύρω στις 19:00 το απόγευμα στην άλλη άκρη της Κύπρου, στην Αμμόχωστο»

«Η τιμή που καταγράφηκε η ώρα 7:00 το πρωί στην Πάφο ήταν 200μ.γρ ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ η πιο ψηλή τιμή καταγράφηκε στις 12:00 το μεσημέρι στη Λευκωσία και ήταν 385μ.γρ», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η οριακή τιμή είναι 50μ.γρ, άρα ήταν ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο σκόνης.

Ωστόσο, σκόνη αναμένεται να επηρεάσει διάφορες περιοχές και τις επόμενες μέρες, αφού σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιου λειτουργού του Τμήματος Μετερεωολογίας, «θα έχει αυξομειώσεις σκόνης μέχρι και την Δευτέρα»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top