Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος της ζωής που κάνει τη γυναίκα να ακτινοβολεί από υγεία, φαίνεται όμως ότι, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, έχει κόστος – έστω και μικρό – στη βιολογική της ηλικία.
Ειδικότερα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of The National Academy of Science, έδειξε ότι η κύηση, συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης των γυναικών που διένυαν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
Οι επιστήμονες από το Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια σύγκριναν τις βιολογικές ηλικίες 800 γυναικών μερικές από τις οποίες είχαν γεννήσει, με τη μέθοδο των «επιγενετικών ρολογιών». Τα τελευταία είναι τεστ που μετρούν χημικούς δείκτες στο DNA οι οποίοι μεταβάλλονται με την ηλικία και αποκαλύπτουν την εσωτερική φθορά των ιστών και των κυττάρων που δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες σε αντιδιαστολή με όσες δεν είχαν, γερνούσαν κατά μέσο όρο, 6 μήνες ταχύτερα.
Γιατί είναι σημαντική η βιολογική ηλικία
Τι είναι η βιολογική ηλικία και γιατί διαφοροποιείται από την χρονολογική; Οι ειδικοί απαντούν ότι η πρώτη είναι το συνολικό άθροισμα των γενεθλίων που έχετε γιορτάσει στη ζωή σας, ενώ η δεύτερη απεικονίζει τη φυσική εξασθένηση των ιστών και κυττάρων του οργανισμού. Επομένως μπορεί στην ταυτότητά σας να αναγράφεται ότι είστε 25 ετών, αλλά η βιολογική ηλικία των ιστών του σώματός σας να αντιστοιχεί σε έναν 18χρονο!
Ποια είναι η εξήγηση πίσω από τη σύνδεση της «επιτάχυνσης» της γήρανσης και της εγκυμοσύνης; Οι ειδικοί εξηγούν ότι μάλλον η ενέργεια που δαπανάται από τον οργανισμό της εγκύου για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά την κύηση, «κλέβει» από την ενέργεια που κανονικά θα χρησιμοποιούνταν για την συντήρηση του οργανισμού της μητέρας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Αντλήθηκαν στοιχεία από την Διαχρονική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Cebu (που διεξάγεται από ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες), αναφορικά με το προφίλ υγείας και τρόπου ζωής 825 φιλιππινέζων γυναικών ηλικιών 20 έως 22 ετών το 2005. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των κυήσεων της κάθε γυναίκας, συλλέχθηκαν μέσα από συνεντεύξεις. Οι ερευνητές, επίσης, έλαβαν δείγματα αίματος για την διερεύνηση της επιγενετικής τους εικόνας. Ορισμένοι από τους επιγενετικούς δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν, μπορούσαν να προβλέψουν εκτός από την χρονολογική ηλικία και τη φθορά, και τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιγενετική ηλικία των γυναικών που είχαν μείνει έγκυες για τουλάχιστον μία φορά, παρουσίαζε κατά 0,14 με 0,28 υψηλότερη τυπική απόκλιση από εκείνη των γυναικών που δεν είχαν κυοφορήσει. Αυτά τα ευρήματα μεταφράζονται σε 4 με 14 μήνες επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης. Όταν ο αριθμός των εγκυμοσυνών αναλύθηκε ως συνεχής μεταβλητή, κάθε πρόσθετη εγκυμοσύνη, συσχετίστηκε με περίπου 2 με 5 μήνες γήρανσης, με βάση το «επιγενετικό ρολόι».
Από το αρχικό δείγμα των 825 γυναικών, οι ερευνητές επέλεξαν 331 γυναίκες για περαιτέρω έρευνα παρακολούθησης (follow up) που διήρκησε 3 με 9 χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με περισσότερες εγκυμοσύνες στο διάστημα της παρακολούθησης, είχαν και γρηγορότερη επιγενετική γήρανση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Calen Ryan και αναπληρωτή ερευνητή στο Κέντρο Γήρανσης της Columbia, «η εγκυμοσύνη επιταχύνει τη βιολογική γήρανση του οργανισμού και οι επιπτώσεις της αυτές είναι εμφανείς σε νεαρές και γόνιμες γυναίκες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι τα πρώτα που παρακολουθούν διαχρονικά τις ίδιες γυναίκες, συνδέοντας τις αλλαγές στον αριθμό των κυήσεων κάθε γυναίκας με τις αλλαγές στην βιολογική της ηλικία».
Εντούτοις, οι ειδήμονες υπογραμμίζουν ότι τελικά οι επιδράσεις της γήρανσης ήταν ανεπαίσθητες στην πλειοψηφία των γυναικών και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μελετηθεί σε βάθος το βιολογικό κόστος της αναπαραγωγής στον οργανισμό των γυναικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις