ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα»

ΥΠΕΞ: «Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα»

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά της Τουρκίας η ευθύνη ανταπόκρισης σε σχέση με το επόμενο βήμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο είπε ότι στην ουσία βλέπουμε να υλοποιείται ο στόχος, ο οποίος είχε τεθεί για διασύνδεση Ευρωτουρκικών με τα του Κυπριακού και ως εκ τούτου επιλέγηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να γίνει πράξη αυτή η προσπάθεια.

«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας για την Τουρκία. Δεν πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα. Είναι στη βάση μιας αξιολογικής βάσης κριτηρίων, τα οποία αφορούν τόσο γενικές υποχρεώσεις όσο και κυπρογενείς υποχρεώσεις, αλλά και ζητήματα τα οποία άπτονται του Κυπριακού, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα ψεσινά συμπεράσματα», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι εμείς, ως Κύπρος, κάναμε ένα σημαντικό άνοιγμα προς την κατεύθυνση αυτή και πλέον η τουρκική πλευρά έχει να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή.

Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι εμείς αυτό το οποίο ως μήνυμα μεταφέραμε στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανταποκριθεί με τρόπο ώστε να δώσει μία αναζωογόνηση στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

«Πλέον η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά, έχει την επιλογή αν θέλει αυτό να προχωρήσει ή κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία των ευρωτουρκικών, όπως αυτή έχει πλέον ξεκινήσει από χθες», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο, σε πρακτικούς όρους, θα γίνει αυτή η διασύνδεση με δεδομένο και το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που η τουρκική πλευρά δίνει στην αποστολή Ολγκίν, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως υπάρχει η έκθεση Μπορέλ η οποία ήταν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η έκθεση αυτή, συνέχισε, εμπεριέχει συγκεκριμένα βήματα σε διάφορους τομείς.

«Αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία, η οποία πλέον μπορεί να ξεκινήσει με βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδατε χθες ότι έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην ΚΟΡΕΠΕΡ, στην οποία ανατίθεται το καθήκον για τα επόμενα βήματα, πάντοτε βέβαια μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Κόμπος.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, ξεκινά αυτή η προσπάθεια, αυτή η δυνατότητα και το κάθε σημείο, ο κάθε σταθμός έχει τις απαιτήσεις του και άρα δεν μπορεί κάποιος να αναμένει ότι μια χρονική περίοδος τόσο σύντομη θα επαρκεί για να έχουμε μια κατάληξη επί του συνόλου όλων των ζητημάτων που τίθενται μέσα στην έκθεση.

«Είναι όμως μία αρχή την οποία επιδίωκε διακαώς η τουρκική πλευρά, και η δική μας πλευρά πλέον έχει τοποθετηθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να δούμε όλες αυτές τις δυνατότητες που η έκθεση καταγράφει, οι οποίες όμως είναι στα πλαίσια του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, με τα απαιτούμενα τα οποία υπάρχουν, τα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε μία των περιπτώσεων, ενοτήτων, επιμέρους κομματιών της έκθεσης Μπορέλ», ανέφερε.

Εξέλιξη όχι ευχάριστη για την πλευρά μας το ζήτημα Κοσόβου

Σε άλλη ερώτηση για τις εξελίξεις με το Κόσοβο στο ΣτΕ και κατά πόσο ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου σε σχέση με το ψευδοκράτος, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι θεωρεί πως είναι μία εξέλιξη «η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση για τη δική μας πλευρά ευχάριστη ή για οποιαδήποτε πλευρά είναι αφοσιωμένη στην απόλυτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

«Είναι όμως μια διαφορετική περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει τύχει αναγνώρισης η πλευρά του Κοσσόβου και μάλιστα στο σημείο που να μπορεί να περάσει μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι έγινε η ψηφοφορία πέρσι για να ξεκινήσει η διαδικασία, η έκθεση της οποίας ήταν αυτή η οποία εγκρίθηκε προχθές, με αποτέλεσμα να πάει στο επόμενο βήμα. Τόνισε ότι η δική μας η θέση δεν μπορεί να μεταβληθεί, είναι σταθερή, η ίδια όπως και πέρσι. Πρόσθεσε ότι όταν ήμασταν στην αφετηρία της διαδικασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία καταψήφισε, και προχθές σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομοίως, «και σε κάθε περίπτωση που το θέμα αυτό επανέρχεται, οι θέσεις μας είναι θέσεις αρχών και πάνω σε αυτήν στηριζόμαστε».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «επικινδυνότητα για τα δικά μας τα ζητήματα φυσικά και υπάρχει».

«Ζούμε με μια κατάσταση ακριβώς προσπάθειας αποτροπής των συντονισμένων ενεργειών της αποσχιστική οντότητας και προσπαθούμε ακριβώς να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι ανησυχητικό ότι μια τέτοια εξέλιξη προέρχεται από μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο Υπουργός απάντησε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βρήκε ευρεία στήριξη η συγκεκριμένη προσπάθεια και ως εκ τούτου είναι μία εξέλιξη, η οποία μας προβληματίζει.

«Είμαστε σε επαφή με χώρες, οι οποίες είχαν την ίδια άποψη με τη δική μας. Είμαστε σε επαφή με χώρες όπου είχαν μια διαφορετική άποψη και αντίληψη. Σε κάποια ζητήματα η στάση η δική μας δεν είναι παρά μόνο απόλυτα ξεκάθαρη ως προς το πού στέκουμε, και το πού στέκουμε είναι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της συγκεκριμένης περίπτωσης», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για εξέλιξη η οποία μπορεί να ανατραπεί στο Συμβούλιο των Υπουργών ή αν θεωρεί ότι είναι πλέον αναγκαστική η επικύρωση, ο Υπουργός είπε «ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει και εκεί».

«Αλλά αν λάβει κάποιος υπόψη την αρχική ψηφοφορία για έναρξη της διαδικασίας πέρσι τον Μάρτιο, νομίζω υπάρχει μια καλή ένδειξη ως προς τα πού θα μπορούσε να κινηθεί η κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top