ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώθηκε η βροχόπτωση στην Κύπρο - Τι φέρνει η κλιματική αλλαγή

Μειώθηκε η βροχόπτωση στην Κύπρο - Τι φέρνει η κλιματική αλλαγή

Το ύψος της βροχής που έπληξε πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν τεράστιο, ωστόσο τέτοια φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα στην περιοχή του Κόλπου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Πάνος Χατζηνικολάου.

Όσον αφορά την Κύπρο, σημείωσε την τάση για μείωση της βροχόπτωσης τις επόμενες δεκαετίες, στη βάση μελετών, δεν απέκλεισε όμως μια μικρή αύξηση ακραίας βροχόπτωσης.

Δεν είναι σίγουρο ότι οι πλημμύρες στο Ντουμπαΐ οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, είπε ο Δρ. Χατζηνικολάου μιλώντας στο ΚΥΠΕ. Εξήγησε ότι στην περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής, ενώ κατα τη διάρκεια του χρόνου πέφτει πολύ λίγη βροχή, μπορεί να σημειωθούν μόνο λίγα επεισόδια, έντονης ωστόσο βροχόπτωσης.

Το ύψος της πρόσφατης βροχής ήταν τεράστιο, πάνω από 200 χιλιοστά μέσα σε 24 ώρες, συνέχισε, αλλά «έχουμε περιπτώσεις πλημμυρών στις ακτές της Σαουδικής Αραβίας, όπως για παράδειγμα στην Τζέντα που είναι στην δυτική πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, όπου κάθε χρόνο επηρεάζεται από έντονες βροχοπτώσεις που οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό της Ερυθράς Θάλασσας».

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο Δρ Χατζηνικολάου, στην περιοχή αυτή δεν είναι ασυνήθιστες οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις που όμως συνολικά δεν συνεισφέρουν στο ολικό ύψος της βροχής κάθε χρόνο γιατί συμβαίνει πολύ λίγες φορές. Επίσης, σημείωσε, είναι «δύσκολο να συσχετιστεί με την κλιματική αλλαγή, το κάθε επεισόδιο που συμβαίνει, ενώ βέβαια γνωρίζουμε ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας παγκόσμια αναμένεται από την ατμοσφαιρική δυναμική να έχουμε και αύξηση της υγρασίας».

Υπάρχει κι ένας απλός αριθμητικός κανόνας που λέει περίπου ότι για κάθε ένα βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία του αέρα, αυξάνεται 7% η υγρασία της ατμόσφαιρας, συμπλήρωσε.

Οπότε, γενικά, ανέφερε, περιμένει κανείς με την αυξανόμενη θερμοκρασία στον πλανήτη και στην ατμόσφαιρα να υπάρχει αυξημένη υγρασία που είναι ένας από τους παράγοντες δημιουργίας νέφωσης και βροχόπτωσης σε παγκόσμια κλίμακα.

«Κάθε όμως συγκεκριμένο επεισόδιο ακραίας βροχόπτωσης είναι δύσκολο να ταυτιστεί με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Αν και τώρα τελευταία αναπτύσσονται κάποιες στατιστικές μέθοδοι που προσπαθούν να συσχετίσουν και ακραία φαινόμενα. Ίσως και γι αυτό που συνέβη στο Ντουπάϊ να δείξει κάποια μελέτη το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Τι αναμένεται στην Κύπρο λόγω κλιματικής αλλαγής

Ο Δρ Χατζηνικολάου, είπε ότι η Κύπρος ως μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, ήδη βιώνει αυξημένα επίπεδα θέρμανσης που είναι παραπάνω από τον μέσο όρο της παγκόσμιας θέρμανσης. Επισήμανε ότι είναι διπλάσιος ο ρυθμός που ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα τα τελευταία περίπου 40 χρόνια σε σχέση με την παγκόσμια θέρμανση. Κι επίσης αυτό συνοδεύεται με μειωμένη βροχόπτωση, είπε.

«Τα κλιματικά μοντέλα περιοχής που εφαρμόζει και το Ινστιτούτο Κύπρου κι εμείς στο Κέντρο Αριστείας για το κλίμα και την ατμόσφαιρα δεν δίνουν καθαρά μηνύματα από τις προβλέψεις τους κι είναι σχετικά αβέβαια η πρόβλεψη της εξέλιξης της βροχόπτωσης στις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της δυσκολίας και των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν στην μοντελοποίηση της νέφωσης και της παραγωγής βροχόπτωσης. Γενικά όμως, από μελέτες που έχουμε κάμει κι εμείς βλέπουμε μια τάση ότι η βροχόπτωση θα μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες περαιτέρω και υπάρχει ένα μικρό σήμα ότι ίσως, παρά την μειωμένη βροχόπτωση θα υπάρξει μια μικρή αύξηση ακραίας βροχόπτωσης», συμπλήρωσε.

Πρωτοβουλία Κύπρου για συντονισμό χωρών περιοχής για κλιματική αλλαγή

Ο Δρ Χατζηνικολάου είπε πως η πρωτοβουλία της Κύπρου για συντονισμό χωρών της περιοχής για την κλιματική αλλαγή ήταν μια προσπάθεια που άρχισε πριν μερικά χρόνια.

«Το Ινστιτούτο Κύπρου ηγήθηκε και συντόνισε το επιστημονικό κομμάτι, όπου έφερε σε επαφή επιστήμονες από όλες τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και εκτός της περιοχής και άλλους ειδήμονες. Καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα για τις προκλήσεις που έχει η περιοχή, μέρος της οποίας είναι και η Κύπρος, για τα κενά στην γνώση που υπάρχουν και για το τι θα μπορούσε να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα κενά στην γνώση και να δημιουργηθούν συνεργασίες και δράσεις για την προσαρμογή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε.

Πριν δύο χρόνια στην Αίγυπτο, συνέχισε, σε μια από τις συσκέψεις κλιματικής αλλαγής υπογράφηκε η πρώτη διακήρυξη συνεργασίας. «Απ΄ εκεί και πέρα αναμένονται τα επόμενα βήματα σε πολιτικό πλέον επίπεδο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top