ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακός Πολίτης: Η διαφορά της ηλεκτρονικής από την ψηφιακή ταυτότητα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική υπογραφή

Ψηφιακός Πολίτης: Η διαφορά της ηλεκτρονικής από την ψηφιακή ταυτότητα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική υπογραφή

Στόχος του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού, είναι η εφαρμογή για έξυπνα κινητά «Ψηφιακός Πολίτης» που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι έτοιμη εντός του 2024.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η εφαρμογή θα έχει διάφορες λειτουργίες: α) θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική ταυτότητα για σκοπούς ταυτοποίησης για είσοδο στα συστήματα της Κυβέρνησης - gov.cy, πρώην Αριάδνη - και την ηλεκτρονική υπογραφή και β) τη ψηφιακή εκδοχή εγγράφων - όπως ήταν για παράδειγμα το ψηφιακό covid test. Στην αρχή, θα περιλαμβάνει την ψηφιακή εκδοχή της πολιτικής ταυτότητας, της άδειας οδήγησης και του πιστοποιητικού καταλληλότητας οχήματος - ΜΟΤ.

Πού θα αξιοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα

Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδικασία ταυτοποίησης του χρήστη κατά την είσοδο στον κυβερνητικό κόμβο gov.cy. Θα λειτουργεί ως μία εφαρμογή authenticator. Θα είναι ενωμένος ο Ψηφιακός Πολίτης με το CY login και στην επιλογή ‘Σύνδεση με Κυπριακή η-Ταυτότητα’ θα παραπέμπει στην εφαρμογή στο κινητό για επιβεβαίωση του χρήστη.

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή υπογραφή

Μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική υπογραφή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μεταβίβασης ενός οχήματος σε νέο ιδιοκτήτη, θα μπορούν όταν ενωθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία με το gov.cy και τον Ψηφιακό Πολίτη, να υπογράψουν ο παλιός και νέος ιδιοκτήτης ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα χωρίς να πάνε προσωπικά στην αντίστοιχη υπηρεσία.

Συνεχίζοντας με το παράδειγμα της μεταβίβασης οχήματος, όταν θα καλείται ο ιδιοκτήτης να υπογράψει το σχετικό έγγραφο, θα βγαίνει ειδοποίηση στο κινητό από τον Ψηφιακό Πολίτη ότι ζητάτε έγκριση για υπογραφή, και με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων (face ID - πρόσωπο ή δακτυλικό αποτύπωμα) θα εγκρίνεται το αίτημα και το έγγραφο θα υπογράφεται.

Ψηφιακά έγγραφα

Για παράδειγμα, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) αντί να δείχνουμε την πλαστική ταυτότητα, θα σκανάρεται από ειδικό μηχάνημα η ψηφιακή ταυτότητα από την εφαρμογή στο κινητό μας.

Στόχος του Υφυπουργείου είναι σταδιακά να εντάσσονται υπηρεσίες του Κράτους στον Ψηφιακό Πολίτη αλλά και να ψηφιοποιηθούν κι άλλα έγγραφα όπως για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top