Οι νευρολογικές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, αποτελούν πλέον την κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, επηρεάζοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology με στοιχεία του ΠΟΥ από το 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαταραχές του νευρικού συστήματος ή πεθαίνουν από αυτές έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Υπολογίζεται ότι οι νευρολογικές παθήσεις ήταν υπεύθυνες για 443 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου, γεγονός που τις καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες, μπροστά και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης με στόχο την κλιμάκωση των στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε τα άτομα που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται.
Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ.
Οι δέκα πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις
Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Νεογνική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη).
Ημικρανία.
Άνοια.
Διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη).
Μηνιγγίτιδα.
Επιληψία.
Νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό.
Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Καρκίνοι του νευρικού συστήματος.
Συνολικά, οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγαλύτερη αναπηρία και απώλεια υγείας στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Τι επιβαρύνει την ψυχική υγεία των γυναικών στη μέση ηλικία;
Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις, όπως η ημικρανία ή η άνοια, πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες.
Η διαβητική νευροπάθεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από όλες τις νευρολογικές παθήσεις – Ο αριθμός των περιστατικών υπερτριπλασιάστηκε από το 1990.
Πώς θα προστατευθούμε
Σύμφωνα με έρευνες, ο ενεργός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής και νευρολογικής υγείας σε κάθε ηλικία.
Σηκωθείτε και τρέξτε, κολυμπήστε, χορέψτε, σηκώστε βάρη ή απλά περπατήστε.
Η εκγύμναση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την εκγύμναση του σώματος. Καταλαβαίνοντας ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή, αποκτάμε μια αίσθηση σκοπού, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις γνωστικές μας ικανότητες.
Μια διατροφή βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής με λιγότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και άμυλο και περισσότερα φρούτα, όσπρια και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που μας βοηθούν να παραμένουμε στο παρόν, συμβάλλουν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μνήμη, σύμφωνα με μελέτη από το «UCLA» (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι νευρικές συνδέσεις ευνοούνται όταν κάποιος μιλά δύο γλώσσες.
Η αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να ενισχύσει το γνωστικό απόθεμα και τη γνωστική λειτουργία.
Κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις