ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις από μονογονείς για το εφάπαξ βοήθημα τέκνου που δεν πήραν - Τα εισοδηματικά κριτήρια και πως υπολογίζονται

Αντιδράσεις από μονογονείς για το εφάπαξ βοήθημα τέκνου που δεν πήραν - Τα εισοδηματικά κριτήρια και πως υπολογίζονται

Αντιδράσεις υπήρξαν από μονογονείς οι οποίοι δεν έλαβαν το εφάπαξ ποσό, το οποίο ανακοινώθηκε ως μέτρο κατά της ακρίβειας.

Μεγάλη μερίδα Μονογονεϊκών Οικογενειών δεν έλαβαν στις 11/3/24 στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα εφάπαξ ποσά που ανακοινώθηκαν μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών και άλλων δικαιούχων του επιδόματος τέκνου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 19.500 ευρώ και ανώτερο ύψος καταθέσεων 10.000 ευρώ. Το εφάπαξ ποσό ανέρχεται σε 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέραν των τεσσάρων εξαρτώμενων τέκνων παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ.

Δικαιούχες του πιο πάνω εφάπαξ ποσού είναι επίσης οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15.000 ευρώ.

Αντιδράσεις μονογονεϊκών οικογενειών

Αντιδράσεις Μονογονεϊκών οικογενειών γιατί δεν έλαβαν το εφάπαξ ποσό αφού όπως αναφέρουν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αρκετοί μονογονείς αναφέρουν ότι ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 19.500 οπότε θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα με τους δικαιούχους.

Η πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγω για "άνισα" κριτήρια, καθώς όπως αναφέρουν, θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων και αναλόγως να υπολογίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Όπως ανέφεραν « Είναι αλλιώς να είσαι μονογονιός 1 παιδιού με 19.500 εισόδημα ως κριτήριο και αλλιώς μονογονιός 3 παιδιών με το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο».

Ενα άλλο ερώτημα που γεννιέται είναι πως υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την καταβολή εφάπαξ;

Περιλαμβάνεται μόνο ο μισθός ή και το επίδομα τέκνου, η διατροφή και άλλα επιδόματα ως υπολογιζόμενο στα εισοδηματικά κριτήρια;

Πως υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα

Σύμφωνα με τον Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμος του 2002 (167(I)/2002) για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτάται από όλα τα μέλη της οικογένειας, μεταξύ άλλων από εργασία, απασχόληση, συντάξεις, ενοίκια, έσοδα από τόκους και μερίσματα, διατροφή, επιχορηγήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο βοήθημα που παραχωρείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και από οποιεσδήποτε άλλες χορηγίες, επιδόματα και πηγές εισοδήματος στη Δημοκρατία ή και στο εξωτερικό.

Νοείται ότι, εξαιρούνται από τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, τα εισοδήματα των τέκνων μαθητών/φοιτητών πλήρους φοίτησης από εργασία ή απασχόληση, το επίδομα τέκνου, η φοιτητική χορηγία, οι παροχές της φοιτητικής μέριμνας και οι υποτροφίες, καθώς και τα επιδόματα και οι χορηγίες σε αναξιοπαθούντα άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top