Εκστρατεία Διαφώτισης και Αστυνόμευσης διεξάγει η Αστυνομία από την Δευτέρα 11 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή (17/3), για τη χρήση συστημάτων συγκράτησης, δηλαδή των ζωνών ασφαλείας και των παιδικών και ανυψωτικών καθισμάτων.
Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσο Ασιήκκη, η συγκεκριμένη εκστρατεία διεξάγεται παράλληλα και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL.
«Η σοβαρότητα που πρέπει να αποδίδεται στην υποχρέωση για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της ισχύουσας Νομοθεσίας αναδεικνύεται από την ανάλυση των διαθέσιμων, μέχρι στιγμής, στατιστικών στοιχείων της τριετίας 2020 – 2022. Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώνεται ότι ποσοστό 56.9% των νεκρών οδηγών και επιβατών οχημάτων δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας», ανέφερε.
Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, συνέχισε, «σε περίπτωση οδικής σύγκρουσης, τόσο οι ζώνες ασφαλείας όσο και τα παιδικά καθίσματα διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των τραυμάτων, αλλά και στη μείωση της σοβαρότητας τους, εάν αυτά προκληθούν».
«Με τη χρήση τους, μειώνεται ο κίνδυνος επαφής με το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ οι δυνάμεις που δημιουργούνται λόγω της σύγκρουσης κατανέμονται στα πιο δυνατά σημεία του ανθρώπινου σώματος», τόνισε ο κ. Ασιήκκης.
Κατά το έτος 2023 είχαν εκδοθεί 7.148 εξώδικες καταγγελίες για την παράλειψη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία που διέπει τις ζώνες ασφαλείας.
Βασικές νομικές πρόνοιες
Τόσο στο κάθισμα του συνοδηγού ενός σαλούν αυτοκινήτου όσο και στα πισινά καθίσματα ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, βάσει των οποίων:
- Τα παιδιά ύψους 150cm και άνω επιβάλλεται όπως χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας.
- Τα παιδιά ύψους κάτω των 135 cm, οπωσδήποτε επιβάλλεται όπως τοποθετούνται σε παιδικά καθίσματα.
Όσον αφορά παιδί ύψους μεταξύ 135 cm – 149cm, ανάλογα με τον σωματότυπο του παιδιού είναι δυνατό να επιβάλλεται η χρήση ανυψωτικού ή συνηθισμένου παιδικού καθίσματος. Εάν δηλαδή το παιδί αυτού του ύψους έχει τέτοιο σωματότυπο που η ζώνη ασφαλείας, ενόσω βρίσκεται σε ανυψωτικό κάθισμα, διαπερνά το λαιμό του, τότε θα πρέπει να τοποθετείται σε παιδικό κάθισμα. Αυτό είναι το κριτήριο για να συγκρατείται ένα παιδί, µε σύστημα συγκράτησης για παιδιά (παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα).
Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται παιδικό κάθισμα µε τοποθέτηση του παιδιού µε το μέτωπο προς τα πίσω (με τρόπο δηλ. που να βλέπει τον οδηγό και γενικά προς το πισινό μέρος του αυτοκινήτου), σε θέση επιβάτη η οποία προστατεύεται µε μετωπικό αερόσακο.
Η χρήση του παιδικού καθίσματος με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο αερόσακος έχει απενεργοποιηθεί ή είναι δυνατό να απενεργοποιηθεί αυτόματα, με πλήρως ικανοποιητικό τρόπο.
Επειδή απαιτείται η ενεργοποίηση τεχνικών λειτουργιών και επειδή δεν θεωρείται ότι είναι πλήρως ασφαλής η πρακτική του να βασίζεται κάποιος αποκλειστικά στην τεχνολογία του αερόσακου, δεν συστήνεται από πλευράς Αστυνομίας η χρήση παιδικού καθίσματος µε τοποθέτηση του παιδιού µε το µέτωπο προς τα πίσω.
Εάν η υπόθεση οδηγηθεί στο Δικαστήριο, τότε αυτό έχει την εξουσία να επιβάλει μέχρι 6 μήνες φυλάκιση ή χρηματική ποινή μέχρι 2000 ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.
Για τα αδικήματα που αφορούν ζώνες ασφαλείας επιβάλλεται €150 εξώδικο πρόστιμο και 3 Βαθμοί Ποινής, ενώ το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει από 3 μέχρι 6 Βαθμούς Ποινής. Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος εντός 3 χρόνων οι ποινές διπλασιάζονται.
Παιδικά καθίσματα
Η κυριότερη αιτία θανάτου ή τραυματισμού παιδιών ηλικίας πιο κάτω από το ένα έτος, στην Ευρώπη, είναι είτε η έλλειψη ενός συστήματος πρόσδεσης του παιδιού, είτε η λανθασμένη χρήση του.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40% των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.
Άρα, τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα, έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή.
Μύθοι και πραγματικότητες
Πιο κάτω εκτίθενται κάποιοι μύθοι που έχουν δημιουργηθεί στο επιβατικό κοινό καθώς και οι αντίστοιχες πραγματικότητες, όπως αυτές απορρέουν από την αστυνομική αλλά και τη διεθνή εμπειρία.
Έχει δημιουργηθεί σε κάποια άτομα η εντύπωση ότι ειδικά οι οδηγοί δεν χρειάζεται να προσδένονται με ζώνη ασφαλείας όταν στο όχημα βρίσκεται αερόσακος.
Η εμπειρία καταδεικνύει ότι ναι μεν οι αερόσακοι παρέχουν μια πρόσθετη προστασία στις μετωπικές συγκρούσεις, προστατεύοντας το κεφάλι και το στήθος από το να κτυπήσουν στο τιμόνι ή στο ταμπλό, αλλά δεν θα βοηθήσουν σε μια σύγκρουση που προκαλείται στο πίσω μέρος του οχήματος ή σε μια σύγκρουση κατά την οποία το όχημα ανατρέπεται.
Ταυτόχρονα, η διεθνής εμπειρία αναδεικνύει το γεγονός ότι ο αερόσακος από μόνος του μειώνει την πιθανότητα πρόκλησης θανάτου μόνο κατά 12%, ενώ η ζώνη ασφαλείας από 45 μέχρι και 60%.
Κάποια άτομα θεωρούν ότι τα συστήματα συγκράτησης δεν είναι αναγκαία, όπου το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι χαμηλό, αλλά και σε κοντινές αποστάσεις.
Βάσει, όμως, της διεθνούς εμπειρίας που αποκτήθηκε από την εξέταση προσώπων που είχαν τραυματιστεί (είτε σοβαρά είτε θανάσιμα) σε οδικές συγκρούσεις και δεν είχαν προσδεθεί, απορρέει ότι ποσοστό 70% βρίσκονταν σε όχημα που οδηγείτο με ταχύτητα χαμηλότερη από 50 ΧΑΩ.
Ταυτόχρονα, όπως έχει διαφανεί και είναι τρομακτικό, μια οδική σύγκρουση στα 50 ΧΑΩ έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την πτώση από τον 4ο όροφο ενός κτιρίου, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη χρήση των συστημάτων συγκράτησης.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα 2/3 των οδικών συγκρούσεων συμβαίνουν σε απόσταση μικρότερη από 15χλμ από την κατοικία ενός προσώπου.
Επομένως, καταρρίπτονται και οι δύο ισχυρισμοί, που έχουμε επισημάνει.
Ένας άλλος μύθος λέει ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει στον εγκλωβισμό του επιβάτη σε ένα όχημα που καίγεται ή σε ένα όχημα που έχει βυθιστεί στο νερό.
Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά ανάφλεξης ή βύθισης στο νερό ενός οχήματος είναι πιο λίγα από το ένα στα 200 περιστατικά οδικών συγκρούσεων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργείται από την οδική σύγκρουση η οποία προηγείται της ανάφλεξης ή της βύθισης στο νερό. Υπάρχουν 3 μέχρι 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορέσει να διαφύγει ένα άτομο από το όχημα, σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας.
Κάποια άτομα θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να εκτιναχθεί ένα πρόσωπο από το όχημα χωρίς να χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας.
Από την υφιστάμενη διεθνή εμπειρία η εκτίναξη από το όχημα συνεπεία μιας οδικής σύγκρουσης ενέχει 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό, αφού τα ¾ των επιβαινόντων που εκτινάσσονται από το όχημα, χάνουν τη ζωή τους.
Η δύναμη της σύγκρουσης μπορεί να εκτινάξει ένα πρόσωπο σε απόσταση μέχρι 50 μέτρα, περίπου.
Επίσης, οι ζώνες ασφαλείας είναι δυνατό να παρεμποδίσουν ένα επιβάτη από το να κτυπήσει με το κεφάλι στον ανεμοθώρακα του οχήματος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και στη σπονδυλική του στήλη.
Επιπρόσθετα, επικράτησε μεταξύ κάποιων ατόμων και η εντύπωση ότι οι ζώνες ασφαλείας προκαλούν τραύματα κατά το χρόνο μιας οδικής σύγκρουσης.
Εκείνο που έχει αποδειχθεί, όμως, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, είναι ότι οι ζώνες ασφαλείας που έχουν προσδεθεί με τον κατάλληλο τρόπο, σπάνια προκαλούν τραύματα. Εάν προκαλέσουν, τότε τα τραύματα είναι συνήθως επιφανειακοί μώλωπες και γενικά αυτά τα τραύματα είναι λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με αυτά που θα προκαλούνταν εάν δεν γινόταν χρήση της ζώνης.
Επίσης, βάσει των ερευνών σε διεθνές επίπεδο, έχει καταδειχθεί ότι τα τραύματα στις πιο σοβαρές οδικές συγκρούσεις θα ήταν περισσότερο σοβαρά εάν οι επιβάτες δεν είχαν προσδεθεί με ζώνες ασφαλείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις