Αποφάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών λήφθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Άμυνας, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ειδικού Σύμβουλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας Καθηγητή Γεώργιο Μπούστρα, και υπηρεσιακών των Υπουργείων.
Κατά τη σύσκεψη, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχης συντονιστικής σύσκεψης του Οκτωβρίου, συζητήθηκαν η υλοποίηση περαιτέρω μέτρων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πολιτική προστασία.
Συγκεκριμένα, αφού ενημέρωσαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την ετοιμότητά τους, λήφθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
o Υποβολή πρότασης από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τέλος του έτους προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας
o Υποβολή σχεδίου και πρότασης από το Υπουργείο Άμυνας για σταδιακή υπαγωγή της μονάδας πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά
o Επαναλειτουργία του δασικού κολλεγίου από 1/1/2025
o Στα πλαίσια υλοποίησης της 2ης φάσης ολιστικού συστήματος πολιτικής προστασίας, η εγκατάσταση πρόσθετων αισθητήρων για έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών
o Σταδιακή απόκτηση από το κράτος 10 πυροσβεστικών πτητικών μέσων εντός των επόμενων 5 ετών
o Τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν και θα υποβληθούν τα τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών στη Νομική Υπηρεσία
o Καθαρισμός άγριων χόρτων από επαρχιακές διοικήσεις μέχρι τέλος Μαΐου
o Υποβολή πρότασης από το Yπουργείο εσωτερικών για αξιοποίηση, εκπαίδευση κ ασφάλιση των εθελοντών.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της Κυβέρνησης για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, επιτεύχθηκε χθες, 11 Μαρτίου 2024, μία σημαντική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και των Δασοπυροσβεστών που έρχεται να ανταποκριθεί σε εδώ και χρόνια εκκρεμή αιτήματα των δασοπυροσβεστών.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως :
· Η περίοδος της θερινής δασοπυρόσβεσης να κατοχυρώνεται στους 8 συνεχόμενους μήνες, από 6 που ήταν, δηλαδή από Απρίλιο έως Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων.
· Κατά τη χειμερινή περίοδο επιφυλακής θα στελεχώνονται έξι (6), έως οκτώ (8) σταθμοί σε όλη την επικράτεια των δασών. Συγκεκριμένα, θα στελεχώνονται δυο (2), έως τρεις (3) σταθμοί στη Δασική Περιφέρεια Πάφου, δύο (2), έως τρεις (3) σταθμοί στη Δασική Περιφέρεια Τροόδους και δυο (2) στη Δασική Περιφέρεια Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου
· Η στελέχωση του χειμερινού προγράμματος επιφυλακής θα αρχίσει σταδιακά και θα υλοποιηθεί ως εξής:
o Τον πρώτο χρόνο, 2024, θα καλυφθεί ποσοστό 30%
o Τον δεύτερο χρόνο, 2025, ποσοστό 40% και
o Τον τρίτο χρόνο, 2026, ποσοστό 50%, του Δασοπυροσβεστικού Σώματος.
Ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια έχει επιλυθεί μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ουσιαστικότερη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής».
Ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί κατά τη σύσκεψη το ζήτημα που αφορά την έγκαιρη ειδοποίηση για πυρκαγιές στα κινητά τηλέφωνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει συζητηθεί και αυτό, καθώς και μέτρα που μπορούν να επισπεύσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του. Οι αποφάσεις που σας έχω αναφέρει σήμερα είναι αποφάσεις που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν».
Πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο ζήτημα με την πολυπλοκότητα που έχει για να εφαρμοστεί πρώτη φορά στην Κύπρο έχει κάποιες προκλήσεις, αλλά τηρούνται κανονικά τα χρονοδιαγράμματα».
Σε ερώτηση για το θέμα συντονισμού διαφόρων Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ένα ζήτημα το οποίο έχει εντοπιστεί από την πρώτη στιγμή είναι η ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό μεταξύ των πολλών Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Επίσης, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι και οι περίοδοι υψηλού κινδύνου, όπως αναφέρονται, λόγω και της κλιματικής αλλαγής επεκτείνονται και διευρύνονται.
Είναι ένας από τους λόγους που έχει αποφασιστεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να έχει την ευθύνη γενικού συντονισμού σε τέτοιες περιπτώσεις – ήταν απόφαση προηγούμενης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο – και είδαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και στις περιπτώσεις καταρτισμού σχεδίων δράσης, πετύχαμε να μειωθεί ο χρόνος αντίδρασης για καταπολέμηση πυρκαγιών και ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω και να πάρουμε ακόμη πιο ουσιαστικά μέτρα ως προς την πρόληψη των πυρκαγιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις