ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η προώθηση ρωσικού στρατού σταμάτησε, η κατάσταση πολύ καλύτερη στο μέτωπο

Ζελένσκι: Η προώθηση ρωσικού στρατού σταμάτησε, η κατάσταση πολύ καλύτερη στο μέτωπο

Η προώθηση του ρωσικού στρατού "σταμάτησε" και η κατάσταση είναι "πολύ καλύτερη" στο μέτωπο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντικρούοντας πολλές πρόσφατες εκτιμήσεις για τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

"Μπορώ να σας δώσω την τελευταία πληροφορία: η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες", δήλωσε σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και στην εφημερίδα Le Monde. Η ρωσική προώθηση "συνεχιζόταν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σήμερα η διοίκησή μας, οι στρατιωτικοί μας, την σταμάτησαν", δήλωσε.

"Όσο κρατάει η Ουκρανία, ο γαλλικός στρατός μπορεί να παραμείνει στο γαλλικό έδαφος", τόνισε. "Τα παιδιά σας δεν θα πεθάνουν στην Ουκρανία", συνέχισε διευκρινίζοντας ότι η αποστολή ξένων στρατευμάτων δεν είναι επί του παρόντος απαραίτητη.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η αποστολή στο μέλλον δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν πρέπει να "αποκλειστεί" στο όνομα της "στρατηγικής ασάφειας", προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση στην Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι ζήτησε ωστόσο την αποστολή "τεχνικού προσωπικού" για "τη συμπαραγωγή" γαλλικών πυροβόλων Caesar ή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και "την εκπαίδευση".

"Το γεγονός ότι (ο Μακρόν) είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, θεωρώ ότι συνδέεται με τον Πούτιν γιατί όσο η Ουκρανία είναι εκεί, όσο κρατάει η Ουκρανία, ο γαλλικός στρατός μπορεί να παραμείνει στο γαλλικό έδαφος", δήλωσε ο Ζελένσκι.

"Αλλά εάν ο Πούτιν καταφέρει να επιτεθεί σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς, και σε ποιον βαθμό θα πρέπει να στείλουν ή όχι τον στρατό τους", δήλωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν "θέλει μόνο αυτό, η Ουκρανία να μην βρεθεί μόνη", "ήθελε να υπάρχει ενότητα" σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και "δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο σε αυτό", δήλωσε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

"Περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα γραμμών άμυνας κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται στο μέτωπο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

"Πρέπει να ξέρετε πως όταν μιλάμε για οχυρώσεις, είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν μιλάμε για χιλιόμετρα ούτε για εκατοντάδες χιλιόμετρα αλλά για την κατασκευή περισσοτέρων από 1.000 χιλιομέτρων. Είναι συνεπώς ένα πολύ περίπλοκο έργο", δήλωσε, σύμφωνα με τις μεταφρασμένες δηλώσεις του και ανέφερε "τρεις γραμμές άμυνας" που έχουν δημιουργηθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική, τη νότια και τη βόρεια Ουκρανία.

Στην καθημερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του σήμερα το βράδυ, ο Ζελένσκι μίλησε αυτή τη φορά για "έργα 2.000 χιλιομέτρων για την ενίσχυση των υφιστάμενων οχυρώσεων και τη δημιουργία νέων".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top