Η κατακράτηση υγρών είναι η υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια και τους αστραγάλους. Μεγαλύτερες πιθανότητες κατακράτησης παρουσιάζουν συνήθως οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι. Αρκετά συνηθισμένο είναι το πρήξιμο που παρατηρείται στα πόδια ή στο πρόσωπο.
Οι πιο κοινές αιτίες κατακράτησης υγρών είναι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές, καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως η λήψη διουρητικών για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν, όμως, και παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος και η κακή κυκλοφορία του αίματος.
Το σώμα διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα για τον έλεγχο των επιπέδων των υγρών και οι νεφροί θεωρούνται το κύριο όργανο που ρυθμίζει τα υγρά, λειτουργούν ως φίλτρα του οργανισμού και ελέγχουν την κατακράτηση των υγρών σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Ο δρ Samuel Mathis επίκουρος καθηγητής παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, δίνει τέσσερις πολύτιμες συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατακράτησης των υγρών.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε την κατακράτηση υγρών είναι η σωστή ενυδάτωση: «Όταν είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, το σώμα συγκρατεί κάθε επιπλέον υγρό. Γι’ αυτό, φροντίστε να πίνετε 1,5 με 2 λίτρα νερό ημερησίως, εκτός αν το απαγορεύει ο γιατρός σας» εξηγεί ο δρ Mathis.
Ασκηθείτε
Μια ακόμα απλή στρατηγική που προτείνει ο δρ Mathis για να αποτραπεί το πρήξιμο είναι η τακτική άσκηση. Μέσω της κίνησης, οι μύες του σώματος ωθούν τα υγρά προς τα έξω από τους ιστούς σας και πίσω στις φλέβες.
Περιορίστε αλάτι και σάκχαρα
Αν και δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς το αλάτι και τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, ο περιορισμός αυτών των δύο συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας νερού που συγκρατεί το σώμα. Στις τροφές που εντείνουν το πρόβλημα συμπεριλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, το ψωμί, τα κατεψυγμένα γεύματα, πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ.
Δοκιμάστε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής
Υπάρχουν μερικά ερευνητικά ευρήματα που υποδεικνύουν ότι ορισμένα συμπληρώματα και φαρμακευτικά βότανα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος, αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Σε αυτά, σύμφωνα με τον δρ Mathis, συμπεριλαμβάνονται το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν την ποσότητα των υγρών στο σώμα.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις