Άνθρωποι που έχουν μικρότερη βιολογική ηλικία -ηλικία δηλαδή του οργανισμού – σε σχέση με τη χρονολογική τους ηλικία δεν απαντώνται συχνά σήμερα. Οι λόγοι είναι αρκετοί και συνήθως σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, και ιδίως της διατροφής. Ο τρόπος, που καταναλώνουμε την τροφή, αλλά και οι ποσότητές της έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, ερευνητές από τη Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis School of Gerontology δοκίμασαν έναν τύπο διατροφής, που είναι ικανός να μειώσει τα σημάδια γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη και το ηπατικό λίπος, δύο καταστάσεις που οδηγούν στη μείωση της βιολογικής ηλικίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο τύπος αυτός δίαιτας με λίγες θερμίδες -με την ονομασία fasting-mimicking diet (FMD)– είναι μια διατροφή πέντε ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη και χαμηλή σε συνολικές θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις επιδράσεις μιας νηστείας μόνο με νερό, ενώ παράλληλα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η συγκεκριμένη δίαιτα αναπτύχθηκε από το εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Leonard Davis του USC, Δρ Valter Longo, επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης.
«Αυτή είναι και η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι μια παρέμβαση με βάση τα τρόφιμα που δεν απαιτεί χρόνιες διατροφικές ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους βιολογικά νεότερους, με βάση τόσο τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για γήρανση και ασθένειες όσο και μια επικυρωμένη μέθοδος όπως αυτή» σχολιάζει ο Δρ Longo.
Προηγούμενη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Longo έχει δείξει ότι οι σύντομοι, περιοδικοί κύκλοι αυτής της διατροφής συνδέονται με μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της αναγέννησης των βλαστικών κυττάρων, της μείωσης των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της μείωσης των συμπτωμάτων της άνοιας σε ποντίκια, καθώς και της μείωσης των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία στον άνθρωπο.
Αντιγήρανση στο πιάτο
Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις της δίαιτας FMD σε δύο πληθυσμούς κλινικών δοκιμών, που περιείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 70 ετών. Οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν στη δίαιτα, υποβλήθηκαν σε 3-4 μηνιαίους κύκλους, τηρώντας την για πέντε ημέρες και στη συνέχεια τρώγοντας κανονική διατροφή για 25 ημέρες.
Η δίαιτα περιλάμβανε χορτοφαγικές σούπες, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, σνακ και τσάι για 5 ημέρες, καθώς και ένα συμπλήρωμα που παρέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων, βιταμινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Οι ασθενείς στις ομάδες ελέγχου έλαβαν οδηγίες να τρώνε είτε κανονική είτε μεσογειακού τύπου διατροφή.
Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή FMD παρουσίασαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά και μείωση του κοιλιακού και του ηπατικού λίπους. Επιπλέον, αυξήθηκε η αναλογία λεμφοειδών προς μυελοειδή – δείκτης ενός πιο νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος.
Περαιτέρω στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και των δύο κλινικών μελετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της δίαιτας FMD είχαν μειώσει τη βιολογική τους ηλικία κατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.
«Αν και πολλοί γιατροί συστήνουν ήδη το πρότυπο δίαιτας FMD στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν πολύ περισσότερους επαγγελματίες υγείας να τη συστήσουν σε ασθενείς με υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα παραγόντων κινδύνου νόσου, καθώς και στον γενικό πληθυσμό που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυξημένη λειτουργία και νεότερη ηλικία» καταλήγει ο Δρ Longo.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις