Από φέτος η Κυβέρνηση θα αναλαμβάνει ετησίως όλα τα έξοδα που αφορούν τα «Ευαγόρεια», έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως Πολιτεία τόσο προς εσάς και ως προς τη μνήμη του Ευαγόρα, για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις, τα «Ευαγόρεια», να συνεχίσουν να γίνονται για πολλά χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το βράδυ του Σαββάτου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο καθιερωμένο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στο Λύκειο Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, στην Πάφο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στο βήμα αυτής της εκδήλωσης, εδώ στην πόλη του, την Πάφο, και στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε το 1991. Εμείς ως Πολιτεία προσπαθούμε είπε, «παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεών μας για επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης και επανένωσης της χώρας μας και του λαού της».
Το όραμα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, το όραμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, πέρασε από μεγάλες και πολλές δοκιμασίες, αντιξοότητες, αδιέξοδα, συμβιβασμούς και τραύματα, είπε. Εμείς είμαστε εδώ, ανέφερε, «δηλώνουμε παρόντες, το αποδεικνύουμε στην πράξη, στο προσκλητήριο του χρέους» προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε και ούτε έχουμε πρόθεση ή δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, παρόλα τα προβλήματα και τις αντιξοότητες».
Οφείλουμε, όπως είπε, αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τον Ευαγόρα, να τιμούμε τους ήρωες αυτού του τόπου, να ακολουθήσουμε τις επιταγές των ηρώων μας και να αγωνιζόμαστε σταθερά και ανυποχώρητα. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν έχει ανάγκη το μεγαλόστομο ρητορικό έπαινο, ούτε ως αγωνιστής ούτε ως λογοτέχνης είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως με την υπέροχη θυσία του κληροδότησε στους Έλληνες νέους «ένα άφθαστο μάθημα αρετής και ένα κορυφαίο, αγέραστο πρότυπο».
Εξήντα επτά χρόνια μετά τη θυσία του, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είναι σύγχρονος και επίκαιρος. Η ημικατεχόμενη, αλλά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πατρίδα μας, δίνει ένα δύσκολο αγώνα που δεν μπορεί να χάσει. Η σύγχρονη ιστορία διδάσκει πως έχουμε τη δύναμη να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων.
«Με διεκδικητική συνέπεια, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και προπάντων με ενότητα και σύμπνοια έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για τη δικαίωση της πατρίδας μας, που αξίζει σίγουρα ένα καλύτερο αύριο. Μια επανενωμένη χώρα, απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή και ξεπερασμένες εγγυήσεις, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της θα έχουν ίσες ευκαιρίες να δρουν και να ευημερούν, συνάδει με τα οράματα και τις προσδοκίες αυτών που προσέφεραν τη ζωή τους στο βωμό της Κυπριακής Ελευθερίας, συνάδει με τη ζωή και το έργο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη», είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε επίσης πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν τον διορισμό και την ανάληψη των καθηκόντων της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ως ορόσημο μιας νέας δυναμικής στο εθνικό μας ζήτημα.
Οι επαφές, οι διαβουλεύσεις και οι πιέσεις που ασκήσαμε, η αναγνώριση της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης, οδήγησαν σε μια νέα προσπάθεια και κίνησαν το διεθνές ενδιαφέρον, σημείωσε. Παράλληλα είπε, «ως Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, πάντα σεμνά και ταπεινά, εργαζόμαστε για να αναδείξουμε την προστιθέμενή της αξία με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, όπως για παράδειγμα με αφορμή τις πρόσφατες αναταραχές στην περιοχή μας».
«Η προσπάθειά μας που, ναι, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, αναγνωρίζεται ο ρόλος της πατρίδας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, έχει ως γνώμονα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Κάτι συνέχισε, που παράλληλα «αναπόφευκτα αναβαθμίζει και τον ρόλο και τη σημασία της Κύπρου στα δρώμενα στην περιοχή και κατ’ επέκταση ενισχύει τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».
Απόψε, σεμνά αλλά, δικαιωματικά, υπερήφανα, συνέχισε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ευαγόρας Παλληκαρίδης" καταθέτει μιαν ακόμη εισφορά στο ακένωτο ταμείο της μνήμης του 18χρονου μαθητή από την Τσάδα, που 67 χρόνια μετά τη θυσία του μιλά στις καρδιές μας, νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας σε αυτή τη γη και υπαγορεύει το χρέος προς την πατρίδα έγκυρα και αυθεντικά.
Αναφερόμενος στον Ευαγόρα είπε πως «σύγχρονος και διαχρονικός, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης αποτελεί πρότυπο και καθοδηγητή της νεολαίας μας και θεωρώ ότι η καλύτερη απόδοση τιμής στον Ευαγόρα είναι να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε την ικανότητά του να εμπνέει διαχρονικά τους απανταχού Έλληνες νέους» .
Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μου για την τιμητική πρόσκληση, συγχαίρω τους φίλους διοργανωτές τόσο για το φιλολογικό μνημόσυνο όσο και για όλα όσα οργανώνουν και αναλαμβάνουν προς τιμήν του Ευαγόρα. Η προσφορά σας, αγαπητοί φίλοι, είναι πολύτιμη, όπως πολύτιμος θησαυρός είναι η μορφή, ο αγώνας, η θυσία και η ρωμαλέα πνευματική κληρονομιά του νεαρότερου απαγχονισθέντος ήρωα του έπους του 1955 – 1959. Ενός ήρωα που η φήμη του υπερέβη τα στενά όρια της πατρίδας μας και αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη ζωή και στον αγώνα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έμεινε στην Ιστορία ως ο νεαρός οραματιστής της Ελευθερίας, ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Μας άφησε μια τεράστια κληρονομιά πέραν των 500 ποιημάτων και άλλων τόσων πεζών κειμένων. Αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη λογοτεχνία και τα πονήματά του στέκονται άξια δίπλα από τα γραφόμενα μεγάλων και βραβευμένων ποιητών», σημείωσε.
«Πέραν από το μεγάλο του έρωτα, την Ελλάδα, τα γραφόμενά του αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής και δεν πρέπει να λείπουν από κανενός Κυπρίου, ειδικά νέου, τη βιβλιοθήκη. Όπως δεν πρέπει να λείπουν από τις μουσικές επιλογές τους και τα μελοποιημένα ποιήματά του από μεγάλους και καταξιωμένους συνθέτες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «χωρίς υπερβολή, η ζωή και η δράση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη αποτελούν ένα μεγάλο μάθημα ζωής για τον κάθε ένα από εμάς και αληθινό συναξάρι ενός σύγχρονου ήρωα και μάρτυρα της Ελευθερίας».
«Τόσο η Πάφος, όσο και η Κύπρος ολόκληρη αισθάνονται υπερήφανες που τα σπλάχνα τους γέννησαν ένα τέτοιο νέο. Όλοι, δικαιωματικά, νιώθουμε υπερήφανοι για το γεγονός ότι στη γενιά και στη φυλή μας συγκαταλέγεται ένας τέτοιος σπουδαίος και μοναδικός ήρωας», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως κάθε λόγος και αναφορά σε ηρωικές μορφές της Ιστορίας μας, έχει βαρύνουσα σημασία για το σήμερα. Απέναντι στον Ευαγόρα, απέναντι σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να υπάρχει σήμερα ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε υπόλογοι και έχουμε βαριά ευθύνη να ανταποκριθούμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, στα προστάγματα της πατρίδας μας και να φανούμε αντάξιοι της παρακαταθήκης και της κληρονομιάς τους. Εξήντα επτά χρόνια μετά την ένδοξη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη οφείλουμε να σταθούμε απέναντι του με δέος και μεγάλη συστολή. Το όραμα και το φως της μορφής του μάς ελέγχουν και μας κρίνουν, όλους μας, καθημερινά.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγόρα Παλληκαρίδη Άντρη Κανάρη είπε πως η σεμνή τελετή συμπυκνώνει το οφειλόμενο χρέος των Ελλήνων της Κύπρου προς τον έφηβο ήρωα, ποιητή και αγωνιστή. Επεσήμανε επίσης πως ο θεσμός των Ευαγορείων είναι συνυφασμένος με την ιστορία του Συλλόγου και με τους πρωταρχικούς στόχους που υπηρετεί διαχρονικά και που δεν είναι άλλοι από το να τιμά τη θυσία, να διατηρεί «άσβεστη»τη μνήμη και να προβάλλει το έργο του ήρωα – μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Του «Βαγορή» από την Τσάδα, όπως είπε, που στα 18 του χρόνια έκλεισε τη σειρά των αθανάτων που μαρτύρησαν στον βρόγχο της αγχόνης.
Του μαθητή που αποτελεί την ενσάρκωση του έφηβου Κύπριου αγωνιστή, ποιητή και μαχητή της λευτεριάς. Μιας ιδιαίτερης μορφής που επάξια έλαβε μια θέση στο Πάνθεον των Κυπρίων ηρώων και μαρτύρων, συμπλήρωσε. Σε δύσκολες εποχές για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εξακολουθεί, όπως είπε, μέσα από τη θυσία του να μας διδάσκει ότι «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», ενισχύοντας παράλληλα το αγωνιστικό φρόνημα και τον αδιάκοπο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου « Ευαγόρας Παλληκαρίδης» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την παιδική χορωδία “ Camerton” υπό την διεύθυνση της μαέστρου Anna Izmaliova και τέλος βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον ποιητικό διαγωνισμό « Ταμείο Μπαντουβά».
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν για τα Ευαγόρεια ξεκίνησαν την Παρασκευή σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγόρα Παλληκαρίδη με την διοργάνωση σχολικής ημερίδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου. Η καθηγήτρια του Νεάπολις Δρ Κατερίνα Παπαζαχαρία μίλησε για τον ήρωα , ποιητή της ΕΟΚΑ.
Σήμερα θα τελεστεί το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα.
Ομιλητής στο μνημόσυνο θα είναι ο διοικητής της Γ’ Ταξιαρχίας Πεζικού ταξίαρχος Ανδρέας Χαραλάμπους. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την ημέρα απαγχονισμού του ήρωα, στις 13 Μαρτίου με εκδήλωση στην αίθουσα της ΣΕΚ . Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ινστιτούτο ελληνικού πολιτισμού Κύπρου έχει ως θέμα «Ημέρα ήρωα μαθητή» και το θέμα θα αναπτύξει η φιλόλογος- συγγραφέας Αγνή Χαραλάμπους.
Τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας , ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές , συμμαθητές και εκτιμητές της θυσίας του θα καταθέσουν λουλούδια στον ανδριάντα του ήρωα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις