Σοβαρές καταγγελίες: Καταναλωτές πλήρωσαν έξτρα επειδή δεν δούλευαν οι… ταμειακές - Άλλοι χρεώθηκαν προϊόντα που δεν τα αγόρασαν

Σοβαρές καταγγελίες: Καταναλωτές πλήρωσαν έξτρα επειδή δεν δούλευαν οι… ταμειακές - Άλλοι χρεώθηκαν προϊόντα που δεν τα αγόρασαν

Σοβαρές καταγγελίες έλαβε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, την στιγμή που τα παράπονα των καταναλωτών έχουν αυξηθεί αλλά οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται να λαμβάνουν πρόστιμα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε ότι οι καταγγελίες αφορούν όλα το φάσμα των νομοθεσιών που αφορούν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Οι καταγγελίες αφορούν για παράδειγμα αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εγγυήσεις προϊόντων ενώ παρατηρούμε να υπάρχει έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η ποινή στο ράφι διαφέρει από την τιμή στο ταμείο. Επίσης είχαμε καταγγελίες βάση των οποίων καταναλωτές χρεώθηκαν με προϊόντα τα οποία δεν είχαν αγοράσει και τα αντιλήφθηκαν μετά που απομακρυνθήκαν από το ταμείο», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα. Χρήστου, τέτοιες περιπτώσεις αποστέλλονται στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για σκοπούς περεταίρω διερεύνησης.

«Συγκεκριμένα είχαμε στείλει 31 καταγγελίες για το 2023, όπου σε όλες ενώ υπήρχε η παραδοχή ότι υπήρχε παράβαση του νόμου, κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο στις επιχειρήσεις και προχώρησαν με προειδοποιητικές επιστολές. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουν κάποιες επιχειρήσεις να αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Χρήστου έδωσε δύο παραδείγματα, τα οποία επιδεικνύουν το πρόβλημα όπου επιχειρήσεις παρανομούν και παραμένουν ατιμώρητες.

«Η πρώτη περίπτωση αφορούσε επιχείρηση της οποίας, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, οι ταμειακές της μηχανές δεν λειτουργούσαν αρά αποτέλεσμα ήταν οι προσφορές που είχαν τα προϊόντα να μην υπολογίζονταν και οι καταναλωτές χρεώθηκαν τα προϊόντα στην αρχική τους τιμή. Είναι πολύ σοβαρή παράβαση ωστόσο λόγω του ότι αποτελούσε μεμονωμένη, κατά την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, περίπτωση προχωρήσαν με προειδοποιητική επιστολή εις βάρος της εταιρείας», επεσήμανε.

Αναφορικά για την δεύτερη περίπτωση, η κα. Χρήστου ανέφερε τα εξής: «Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε επιχείρηση που παρείχε κάποιες υπηρεσίες στους καταναλωτές, οι οποίες εντέλει δεν ήταν αναγνωρισμένες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο καταναλωτής να χρειαστεί να πληρώσει επιπρόσθετο χρηματικό ποσό. Εντοπίστηκε παράβαση του νόμου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η απόφαση ήταν η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής ώστε να μην το επαναλάβει η εταιρεία».

Τι ισχύει με τους επιτόπιους ελέγχους

Παράλληλα, η κα. Χρήστου αναφέρθηκε στους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που διενεργεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

«Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε τον Σεπτέμβρη ότι πραγματοποίησε 23.000 ελέγχους το 2022 ενώ για το 2023 πραγματοποίησε 25.000 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει ότι γίνονται 100 έλεγχοι κάθε εργάσιμη μέρα. Δεν μπορούν να γίνουν τόσοι έλεγχοι αφού μιλάμε για υποστελεχωμένη υπηρεσία ενώ και οι ίδιοι οι επιθεωρητές παραδέχονται πολλές φορές ότι δεν προχωρούν σε τέτοιοι αριθμό ελέγχων», επεσήμανε.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή»

Επιπλέον, η κα. Χρήστου τόνισε ότι, πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Καταναλωτών είναι η ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

«Αναφέραμε επανειλημμένως σαν σύνδεσμος ότι πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί, δεν πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 80 χιλιάδες σε επιχείρηση και, στα πλαίσια ιεραρχικής προσφυγής στον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου, το ποσό είτε μηδενίζεται είτε μειώνεται κατά 46%», είπε καταληκτικά.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη καμπή. Εκείνο το ξημέρωμα της 7ης Ιουλίου 2017, όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωνε την αποτυχία της διαδικασίας, η αίσθηση που κυριάρχησε ήταν πως χάθηκε ίσως η σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE