Σοβαρές καταγγελίες έλαβε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, την στιγμή που τα παράπονα των καταναλωτών έχουν αυξηθεί αλλά οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται να λαμβάνουν πρόστιμα.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε ότι οι καταγγελίες αφορούν όλα το φάσμα των νομοθεσιών που αφορούν τα δικαιώματα των καταναλωτών.
«Οι καταγγελίες αφορούν για παράδειγμα αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εγγυήσεις προϊόντων ενώ παρατηρούμε να υπάρχει έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η ποινή στο ράφι διαφέρει από την τιμή στο ταμείο. Επίσης είχαμε καταγγελίες βάση των οποίων καταναλωτές χρεώθηκαν με προϊόντα τα οποία δεν είχαν αγοράσει και τα αντιλήφθηκαν μετά που απομακρυνθήκαν από το ταμείο», σημείωσε.
Σύμφωνα με την κα. Χρήστου, τέτοιες περιπτώσεις αποστέλλονται στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για σκοπούς περεταίρω διερεύνησης.
«Συγκεκριμένα είχαμε στείλει 31 καταγγελίες για το 2023, όπου σε όλες ενώ υπήρχε η παραδοχή ότι υπήρχε παράβαση του νόμου, κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο στις επιχειρήσεις και προχώρησαν με προειδοποιητικές επιστολές. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουν κάποιες επιχειρήσεις να αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, η κα. Χρήστου έδωσε δύο παραδείγματα, τα οποία επιδεικνύουν το πρόβλημα όπου επιχειρήσεις παρανομούν και παραμένουν ατιμώρητες.
«Η πρώτη περίπτωση αφορούσε επιχείρηση της οποίας, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, οι ταμειακές της μηχανές δεν λειτουργούσαν αρά αποτέλεσμα ήταν οι προσφορές που είχαν τα προϊόντα να μην υπολογίζονταν και οι καταναλωτές χρεώθηκαν τα προϊόντα στην αρχική τους τιμή. Είναι πολύ σοβαρή παράβαση ωστόσο λόγω του ότι αποτελούσε μεμονωμένη, κατά την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, περίπτωση προχωρήσαν με προειδοποιητική επιστολή εις βάρος της εταιρείας», επεσήμανε.
Αναφορικά για την δεύτερη περίπτωση, η κα. Χρήστου ανέφερε τα εξής: «Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε επιχείρηση που παρείχε κάποιες υπηρεσίες στους καταναλωτές, οι οποίες εντέλει δεν ήταν αναγνωρισμένες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο καταναλωτής να χρειαστεί να πληρώσει επιπρόσθετο χρηματικό ποσό. Εντοπίστηκε παράβαση του νόμου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η απόφαση ήταν η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής ώστε να μην το επαναλάβει η εταιρεία».
Τι ισχύει με τους επιτόπιους ελέγχους
Παράλληλα, η κα. Χρήστου αναφέρθηκε στους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που διενεργεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
«Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε τον Σεπτέμβρη ότι πραγματοποίησε 23.000 ελέγχους το 2022 ενώ για το 2023 πραγματοποίησε 25.000 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει ότι γίνονται 100 έλεγχοι κάθε εργάσιμη μέρα. Δεν μπορούν να γίνουν τόσοι έλεγχοι αφού μιλάμε για υποστελεχωμένη υπηρεσία ενώ και οι ίδιοι οι επιθεωρητές παραδέχονται πολλές φορές ότι δεν προχωρούν σε τέτοιοι αριθμό ελέγχων», επεσήμανε.
«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή»
Επιπλέον, η κα. Χρήστου τόνισε ότι, πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Καταναλωτών είναι η ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
«Αναφέραμε επανειλημμένως σαν σύνδεσμος ότι πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί, δεν πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 80 χιλιάδες σε επιχείρηση και, στα πλαίσια ιεραρχικής προσφυγής στον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου, το ποσό είτε μηδενίζεται είτε μειώνεται κατά 46%», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία
• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο
• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα
• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις