ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΚ: Ζητά πιο ενεργό ρόλο ΕΕ στο Κυπριακό - Εστιάζει σε μετανάστευση, ασφάλεια

ΕΛΚ: Ζητά πιο ενεργό ρόλο ΕΕ στο Κυπριακό - Εστιάζει σε μετανάστευση, ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει «έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες» στο Κυπριακό, τονίζει στο προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο του συνέδριου του κόμματος στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Το ΕΛΚ υπογραμμίζει επίσης πως η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθούν ποτέ την «απαράδεκτη διχοτομική ρητορική» της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Το προεκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μακράς διεργασίας μεταξύ των  κομμάτων - μελών του κόμματος στα κράτη μέλη, αναφέρεται ακόμα σε πρόταση για διαχείριση μεταναστευτικών αφίξεων σε «ασφαλείς τρίτες χώρες», δηλαδή την εξαγωγή των διαδικασιών ασύλου σε χώρες εκτός της ΕΕ. Επίσης, προτείνει τη δημιουργία της θέσης ενός «Υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ και ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, με συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών εκτός ΕΕ.

Η παράγραφος που αφορά την Κύπρο εντάσσεται στο μανιφέστο κάτω από την επικεφαλίδα «Η Ευρώπη μας μιλά με μια φωνή στον κόσμο», η οποία εστιάζει στην ανάγκη για έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

«Το ΕΛΚ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη στήριξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε ξένου κράτους», αναφέρεται στην παράγραφο.

«Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο αναλαμβάνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της 50χρονης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, και για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το κεκτημένο» προστίθεται.

«Η απαράδεκτη διχοτομική ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα» υπογραμμίζεται.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ, εγκρίθηκαν επίσης σειρά συμπερασμάτων με αντικείμενο την ανάγκη νομοθεσιών που να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αξιοποιούν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, την αγροτική κινητικότητα και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα μαζί με τη βελτίωση της δημογραφίας των αγροτικών περιοχών, καθώς και το σχέδιο της ΕΕ για τη νίκη της Ουκρανίας, την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Αλβανία, και την έκθεση των παιδιών σε online περιεχόμενο.

Μετανάστευση

Σε σχέση με τη μετανάστευση, το μανιφέστο του ΕΛΚ αναφέρει πως οι βασικές αρχές της πολιτικής του ΕΛΚ είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη, επιδιώκοντας να σταματήσει η «χωρίς έλεγχο μετανάστευση», ώστε να μην υποβαθμίζεται η δυνατότητα της Ευρώπης να εντάσσει τους μετανάστες.

Το ΕΛΚ προτείνει στο μανιφέστο τη μετατροπή του Frontex σε μια «πραγματική συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή της Ευρώπης», τριπλασιάζοντας το προσωπικό του στις 30 χιλιάδες, αρμοδιότητες και υψηλότερο προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων, το μανιφέστο προβλέπει την εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», σύμφωνα με την οποία τα άτομα που αιτούνται άσυλο στην ΕΕ «θα μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε μια ασφαλή τρίτη χώρα και να περάσουν τη διαδικασία ασύλου εκεί», με την τρίτη χώρα να παρέχει το καθεστώς προστασίας σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή.

Όπως αναφέρεται, τα κριτήρια για το ποιες χώρες είναι ασφαλείς θα αποφασίζονται στη βάση των υποχρεώσεων που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπου, σημειώνεται, δεν προβλέπεται «δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της χώρας προστασίας».

Μετά την εφαρμογή αυτής της πρότασης, προστίθεται, το ΕΛΚ προτείνει την είσοδο στην ΕΕ συγκεκριμένου ποσοστού ατόμων που χρήζουν προστασίας μέσω ετήσιας ανθρωπιστικής ποσόστωσης για ευάλωτα άτομα. «Είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο πολεμώντας την ίδια ώρα την κατάχρηση των εθνικών διαδικασιών ασύλου» προστίθεται.

Γίνεται ακόμα αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης της παράτυπης μετανάστευσης ως «στρατηγικής υβριδικού πολέμου»,  και προτείνεται όπως τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν την επιλογή να αναστέλλουν προσωρινά την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εξωτερική πολιτική

Όσον αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, το μανιφέστο προτείνει «να απομακρυνθούμε από την αρχή της ομοφωνίας στον τομέα των κυρώσεων της ΕΕ κατά αυταρχικών καθεστώτος και να κινηθούμε προς την Ενιαία Αγορά για την Άμυνα».

Το ΕΛΚ ζητά ακόμα «την αντικατάσταση του Ύπατου Εκπροσώπου με έναν Υπουργό Εξωτερικό της ΕΕ, ως Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον διορισμό ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών (περιλαμβανομένων τουλάχιστον του ΗΒ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top