Η δυσοσμία είναι απολύτως φυσιολογική όταν υπάρχει αιτία, δηλαδή εάν μόλις ολοκληρώσατε μια επίπονη προπόνηση ή φάγατε ένα πιάτο με μπόλικο.
Όταν όμως αυτές δυσάρεστες μυρωδιές του σώματος υπάρχουν δίχως προφανή λόγο, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση στο θέμα μας.
Στην δημιουργία δυσάρεστων οσμών, ο βασικός ένοχος είναι τα βακτήρια, όμως από πίσω θα μπορούσε να κρύβεται και ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα ή μια βαθύτερη έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής.
«Τα ιδρωμένα πόδια είναι ένα συνηθισμένο αλλά κοινωνικά στιγματισμένο ζήτημα και ενώ η καθαριότητα είναι σημαντική, το ζήτημα μπορεί να είναι πιο σύνθετο. Τα πόδια σας φιλοξενούν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι παράγουν υγρασία που είναι σχεδόν άοσμη. Ωστόσο, όταν ο ιδρώτας συναντά βακτήρια που ζουν στο δέρμα σας, κυρίως Staphylococcus epidermidis και Brevibacterium linens, τα βακτήρια αυτά τρέφονται με τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, διασπώντας τα. Τους αρέσουν ιδιαίτερα τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα, τα οποία μετατρέπουν σε δύσοσμες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των θειούχων ενώσεων που παράγουν την κλασικά μυρωδιά των βρώμικών ποδιών» εξηγεί ο Ron McCulloch, σύμβουλος ποδοχειρουργός και διευθυντής του The London Podiatry Centre.
Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι ο ιδρώτας δημιουργεί ένα τέλειο σημείο συγκέντρωσης για τα βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους αφήνουν πίσω τους μια χαρακτηριστική μυρωδιά καθώς χωνεύουν το γεύμα τους.
Δυσοσμία του στόματος
Η δυσοσμία του στόματος τείνει να εκδηλώνεται όταν λόγω της αμελούς στοματικής υγιεινής δεν απομακρύνονται τα υπολείμματα της τροφής από τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα.
Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια ευδοκιμούν, προκαλώντας τη δημιουργία πλάκας (μια δύσοσμη, κολλώδης μεμβράνη) και, τελικά, πέτρας στα δόντια και κατά μήκος της γραμμής των ούλων.
Άλλες αιτίες της κακοσμίας του στόματος είναι η τερηδόνα, η ξηροστομία (το σάλιο βοηθά φυσικά στον καθαρισμό του στόματος, οπότε όταν αυτό είναι ιδιαίτερα ξηρό, τα βακτήρια ευδοκιμούν) και οι παθήσεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα και οτιδήποτε άλλο προκαλείται από υπερφόρτωση βακτηρίων και νεκρών κυττάρων στη στοματική κοιλότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσοσμία του στόματος
Η βρετανίδα οδοντίατρος δρ. Rhona Eskander συνιστά τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας των δοντιών και των ούλων, καθώς και έναν επαγγελματικό βαθύ καθαρισμό για την απομάκρυνση των βακτηρίων και της πέτρας κάτω από τη γραμμή των ούλων, όπου το κανονικό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα δεν μπορούν να φτάσουν.
«Η καθημερινή στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο αποτελεσματική από τη χειροκίνητη, ενώ σε ορισμένους αρέσει να καθαρίζουν τη γλώσσα με βούρτσα ή ξύστρα. Θα συμβούλευα πάντα να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια για να απομακρύνετε τις τροφές και την πλάκα από το ενδιάμεσο των δοντιών».
Το στοματικό διάλυμα μπορεί να μην είναι για καθημερινή χρήση, όμως στην περίπτωση δυσοσμίας του στόματος θα βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας του στόματος.
Ιδρωμένες μασχάλες
Όλοι ιδρώνουμε στις μασχάλες, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν δύσκολα όταν εμπλέκονται βακτήρια, τα οποία διασπώνται σε θειοαλκοόλες, μία χημική ένωση που η μυρωδιά της θυμίζει «κρεμμυδίλα».
Φυσικά, το τακτικό πλύσιμο θα απομακρύνει αυτές τις οσμές, αλλά σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί πιο εξειδικευμένη φροντίδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Η πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία [η ιατρική ονομασία για την υπερβολική εφίδρωση] είναι ο πιο κοινός τύπος υπεριδρωσίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων. Συνήθως επηρεάζει συγκεκριμένα μέρη του σώματος, όπως οι παλάμες, τα πέλματα των ποδιών, οι μασχάλες ή το πρόσωπο. Η ακριβής αιτία της πρωτοπαθούς εστιακής υπεριδρωσίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες ή με μη φυσιολογική νευρική σηματοδότηση», αναφέρει στη βρετανική Telegraph ο δρ. Eldimarys Curry-Machado, από το Κέντρο Υγείας της Harley Street του Λονδίνου.
Η δευτεροπαθής γενικευμένη υπεριδρωσία, που περιλαμβάνει το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων, συνδέεται συνήθως με ένα υποκείμενο νόσημα, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, ορισμένοι τύποι καρκίνου και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, οι ορμονικές θεραπείες και ορισμένα αντιβιοτικά, μπορούν επίσης ως παρενέργεια να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.
Το στρες και ο ενθουσιασμός μας κάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις να ιδρώνουμε περισσότερο, ενώ κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμα και γενετική προδιάθεση να ιδρώνουν πολύ.
Πώς αντιμετωπίζεται η υπεριδρωσία
Για την υπερβολική εφίδρωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενέσεις botox.
Δρουν μπλοκάροντας προσωρινά (για έως και 6 μήνες) τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων.
Υπάρχει επίσης μια διαδικασία που ονομάζεται ιοντοφόρεση, η οποία εφαρμόζει ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή για να απενεργοποιήσει προσωρινά τους ιδρωτοποιούς αδένες.
«Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστούν χειρουργικές επιλογές όπως η αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων, η συμπαθεκτομή (χειρουργική επέμβαση στα νεύρα) ή η θεραπεία με λέιζερ. Αυτές οι διαδικασίες προορίζονται συνήθως για άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες», αναφέρει ο δρ. Curry-Machado.
Κακοσμία στα πόδια
Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα μέρη του σώματός μας.
Και αν σκεφτείτε ότι είναι εγκλωβισμένα σε κάλτσες και παπούτσια για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δεν είναι περίεργο να καταλήξουν δύσοσμα.
Αφήνοντας τα πόδια να αναπνέουν όποτε είναι δυνατόν και το τακτικό πλύσιμο, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, θα κρατήσει αυτή τη γνωστή μυρωδιά του γαλλικού κατσικίσιου τυριού μακριά.
Πώς αντιμετωπίζεται η κακοσμία στα πόδια
Ο Ron McCulloch αποκαλύπτει ότι η έντονη εφίδρωση των ποδιών μπορεί να προκαλείται από τους ίδιους ιατρικούς παράγοντες με την υπεριδρωσία της μασχάλης και μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με μπότοξ και ιοντοφόρεση επίσης.
Όσον αφορά την υγιεινή, ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών, όπου μπορεί να εκδηλωθούν βακτήρια και μυκητιάσεις.
«Υπάρχει μεγάλη επιτυχία με την εφαρμογή ειδικών αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών σπρέι και κρεμών», λέει οMcCulloch, αναφερόμενος σε καταστάσεις όπου οι μύκητες έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν αποικία στα πόδια κάποιου.
«Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί η λήψη φαρμάκων από το στόμα. Θα συνιστούσα πάντοτε τον ψεκασμό με αντιμυκητιασικά και αντιβακτηριακά σπρέι στα παπούτσια και την επιλογή υποδημάτων που αναπνέουν, με πάτους από άνθρακα που απορροφούν την υγρασία και τη χρήση βαμβακερών καλτσών για την αποτελεσματική διαχείριση της υγρασίας», καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις