Δεν σταματούν να προκύπτουν προβλήματα με την εφαρμογή του «Pay as you throw» ή αλλιώς το «Πληρώνω όσο πετώ», αφού όπως αφέθηκε να εννοηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα προκύψει αύξηση κατά €140 ανά νοικοκυριό.
Συγκεκριμένα, «αλαλούμ» προκλήθηκε με το αν η εφαρμογή του τελικά θα επιφέρει στους πολίτες αύξηση της τάξης των 140 ευρώ ετησίως στο κόστος των σκυβάλων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ένα νοικοκυριό είτε ανακυκλώνει είτε όχι θα έχει μια μείωση στο ετήσιο πάγιο 180 ευρώ ωστόσο θα έχει ένα κόστος της τάξης των 140 ευρώ για την αγορά της ειδικής σακούλας.
Τελικά θα δούμε αύξηση ή μείωση; - Από τι θα εξαρτηθεί
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι αν το «Πληρώνω όσο πετώ» εφαρμοστεί σωστά θα πρέπει να έχουμε δραματική μείωση και όχι αύξηση στο κόστος.
«Η αύξηση των 140 ευρώ δεν είναι σίγουρη. Η θεωρία ότι είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφάρμοζε το πληρώνω όσο πετώ γιατί έχουμε υποχρέωση από την ΕΕ να μαζεύουμε τα οργανικά απόβλητα χωριστά. Η υποχρέωση μας ήταν από τις 31/12/2023 και δεν το κάναμε, το βάλαμε στον νόμο αλλά δεν το εφαρμόζουμε. Έπρεπε επίσης να επιτευχθεί ο στόχος του 55% σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μέχρι το 2025. Αυτές οι υποχρεώσεις μπήκαν στην νομοθεσία, η οποία πριν δύο χρόνια ψηφίστηκε, και έπρεπε να εφαρμοστούν αλλά δεν εφαρμόστηκαν», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το πάγιο των 180 ευρώ, το οποίο πληρώνουν οι πολίτες ετήσια, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε τα εξής:
«Αν σκεφτούμε ότι τα οργανικά απόβλητα ενός πολίτη είναι τα μισά σκουπίδια και κάνει ανακύκλωση τα υπόλοιπα, αυτά που μένουν θα τα βάζει σε ένα σακούλι που θα αγοράζει από τον Δήμο και αυτό το σακούλι αντανακλά τα έξοδα του Δήμου να έρθει να το πιάσει. Αλλά φαίνεται ότι φοβούνται να χάσουν τα 180 ευρώ που πληρώναμε ως τώρα γιατί η θεωρία είναι να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα 180 ευρώ, να πληρώνουμε μόνο τα σακούλια που αγοράζουμε».
Προσθέτοντας, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι όταν συζητήθηκε το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και έγιναν αναφορές ότι τα 180 ευρώ χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς εκτός από την διαχείριση των σκυβάλων.
«Έγιναν αναφορές ότι τα 180 ευρώ χρησιμοποιούνται και για έξοδα όπως καθάρισμα δρόμων και χωραφιών οπότε είπαμε να επιτραπεί ένα πάγιο γύρω στα 30-40 ευρώ. Ωστόσο ήρθαν και μας είπαν ότι θα το κάνουν 180 ευρώ. Σημειώνεται όμως ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία, κάτι που δεν θεωρώ θα ψηφίσει κανείς», επεσήμανε.
Πώς θα μπορούσαμε να είχαμε και φθηνότερο ρεύμα
Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι, με την σωστή οργάνωση, θα καταγραφόταν εκτός από μείωση στο κόστος αλλά και φθηνότερο ρεύμα.
«Για παράδειγμα στην Γερμανία τα οργανικά απόβλητα τυγχάνουν επεξεργασίας και γίνονται ρεύμα οπότε ωφελείται όλη η κοινότητα. Άρα θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλα κέρδη αν εφαρμοζόταν σωστά. Θα μπορούσε να μειωθεί και η κατανάλωση του ηλεκτρισμού σου και κατά συνέπεια να μειωθεί και το κόστος του ρεύματος. Να σημειώσω ότι έχουμε περίπου 10 τέτοιες μονάδες επεξεργασίας σκυβάλων στην Κύπρο, αλλά δεν κατασκευάσαμε κι άλλες ειδικά για να βάζουμε μέσα τα οργανικά απόβλητα», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις