Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι τους αλλά και σε επιχειρήσεις, λόγω και του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
O διευθυντής της Gesolar Cyprus Ltd, Κώστας Σταυρινίδης, αναλύει στο ThemaOnline όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
«Η αγορά τρέχει βάσει των σχεδίων επιδοτήσεων του Υπουργείου Εμπορίου», τόνισε.
Αυτή τη στιγμή κατά 99% στις οικίες και επιχειρήσεις τρέχει το net metering. Είναι καθαρός συμψηφισμός, δηλαδή ο καταναλωτής - που γίνεται και παραγωγός - μπορεί να παράξει κιλοβατώρες που αν δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει τη δεδομένη στιγμή τις δίνει πίσω στο δίκτυο. Αυτό λειτουργεί ως μπαταρία κα μπορεί να τις πάρει πίσω όποτε τις χρειαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Net metering μπορεί να εγκαταστήσει και μία επιχείρηση μέχρι 10 kw. Εάν η επιχείρηση χρειάζεται περισσότερα από 10kw τότε πάει στην κατηγορία του Net Billing.
Δικαίωμα για 10kw έχουν και οι οικίες, με την προϋπόθεση ότι το ρεύμα είναι τριφασικό. Εάν είναι μονοφασικό, τότε ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να εγκαταστήσει μέχρι 4kw. Το μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα σχετίζεται με τον τρόπο σύνδεσης του υποστατικού με το δίκτυο διανομής ενέργειας της ΑΗΚ. Για να καταλάβει κανείς το είδος της σύνδεσης, μπορεί να κοιτάξει στον λογαριασμό της ΑΗΚ, στο σημείο «Εγκ. Ισχύς/Ασφάλεια» εάν αναγράφεται 1-Φ ή 3-Φ.
Μονοφασικό ή τριφασικό;
Για να προτείνουμε το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα πρέπει αντλήσουμε πληροφορίες από τον υποψήφιο πελάτη. Τον ενημερώνουμε για τα διάφορα σχέδια της Κυβέρνησης, εξακριβώνουμε αν το ρεύμα είναι μονοφασικό ή τριφασικό, και μετά θα ζητήσουμε από τον πελάτη τους λογαριασμούς ρεύματός του για τουλάχιστον ένα έτος για να να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ποιο είναι το καταλληλότερο σύστημα που ταιριάζει στον πελάτη βάσει της κατανάλωσής του.
Σε αυτό το σημείο προκύπτει κάποτε ένα ζήτημα. Πελάτες με μονοφασικό ρεύμα ενδεχομένως να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο 100% καθώς το σύστημα των 4kw μπορεί να παράξει μέχρι 6 χιλιάδες κιλοβατώρες τον χρόνο. Οπότε ίσως σε ένα υποστατικό το οποίο διαμένου δύο συνταξιούχοι για παράδειγμα χωρίς μεγάλες ανάγκες να φτάσουν και σε εξοικονομήσεις ύψους 80%.
Οι πιο τυχεροί που θα μπορούν να εγκαταστήσουν σύστημα 10kw μπορούν να φτάσουν εξοικονομήσεις μέχρι 80-85%. Τονίζεται ότι η επιλογή ενός συστήματος εξαρτάται καθαρά από τις καταναλωτικές ανάγκες του υποστατικού.
Στην Κύπρο, ένας ωραίος καθαρός και γνήσιος προσανατολισμός μπορεί να δώσει 1600 κιλοβατώρες ανά kw εγκατεστημένο.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος στη στέγη
Ο περισσότεροι προτιμούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε πάνε στο virtual net metering όπου μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα σε χωράφι ή άλλο υποστατικό. Υπάρχουν για παράδειγμα κάποιες περιπτώσεις σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου υπάρχουν συνιδιοκτήτες και για εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πρέπει να δώσουν συγκατάθεση όλοι οι συνιδιοκτήτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναγκάζονται να πάνε σε net metering. Για να προχωρήσουν σε τοποθέτηση συστήματος στο έδαφος θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια οικοδομής από την αρμόδια τοπική Αρχή.
Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε εγκαταστάσεις
Εμείς θα κάνουμε επιτόπια επίσκεψη, θα μελετήσουμε τον χώρο, για να αξιολογήσουμε την κλίση στην οροφή, εμπόδια από σκιάσεις, τον προσανατολισμό. Στη συνέχεια, μέσω ειδικού λογισμικού κάνουμε προσομοίωση στον πελάτη για το σύστημά του.
Συχνά, σπίτια έχουν θέμα διαθεσιμότητες χώρου, κακές κατασκευές σε ξύλινες οροφές ή με κεραμίδια και προβλήματα από σκιάσεις.
Ένα σημαντικό σημείο που έχει θέσει η ΑΗΚ ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του συστήματος είναι η απώλεια ρεύματος. Για παράδειγμα, ένα φωτιστικό στον κήπο τράβηξε υγρασία, ένα φθηνό πολύπριζο, κάποια ψυγειάκια του νερού, αφήνουν απώλεια ρεύματος προς τη γη. Σε αυτή την περίπτωση, μετά την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ενημερώνουμε τον πελάτη ότι υπάρχει πρόβλημα απώλειας, και θα πρέπει να φέρει ηλεκτρολόγο για να τις διορθώσεις και ενημερώνουμε τον πελάτη ότι αν δεν προχωρήσει στις διορθώσεις η ΑΗΚ στον έλεγχο που θα ακολουθήσει δεν θα μας επιτρέψει να συνδέσουμε το σύστημα με το δίκτυο. Σημειώνεται πως μετά την εγκατάσταση, η ΑΗΚ χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να προβεί στον απαραίτητο έλεγχο.
Πόσα λεφτά κοστίζει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα
Επιλογές για συστήματα σε σπίτια υπάρχουν από 1kw μέχρι και 10 kw.
Για το net metering με τριφασικό ρεύμα στα 4kw το σύστημα κοστίζει γύρω στις 6 χιλ. ευρώ και ένα 10kw γύρω στις 10,5 χιλ. ευρώ.
Στην περίπτωση του συστήματος των 4kw, υπολογίζεται ότι από την παραγωγή των 6 χιλ. κιλοβατώρων τον χρόνο, δεδομένου ότι η κιλοβατώρα κοστολογείται στους λογαριασμούς κατά μέσο όρο σε 32 σεντς, να εξοικονομούνται περίπου 2,000 ευρώ τον χρόνο. Από τις 6 χιλ. ευρώ, θα πάρει πίσω από το σχέδιο επιχορήγησης για το net metering τα 1,500. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο για το net metering έχει χρονικό ορίζοντα 15 χρόνια. Οπότε σε 2,5 περίπου χρόνια θα αποσβέσει την αξία του συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία που περιγράφεται, από την προσφορά από την εταιρεία στον πελάτη μέχρι και τη σύνδεσή του συστήματος στο δίκτυο, κρατάει περίπου τρεις μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις