Η σωστή ενημέρωση και συστηματική παρακολούθηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και πρόγνωσης των ασθενών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.
Σε χαιρετισμό του την Τετάρτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών για την Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι σημείο κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η οποία θα επιτρέπει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής όπως επίσης και την πλήρη ένταξη τους στο κοινωνικό σύστημα.
Συνολικά, ανέφερε ο κ. Δαμιανός, εκτιμάται πως 1 στα 100 παιδιά που έρχονται στη ζωή σήμερα, γεννιέται με συγγενή καρδιοπάθεια, μια γενετική ανωμαλία που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τον πρώτο χρόνο και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα ίδια τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες τους. Με τη σωστή όμως διάγνωση και αντιμετώπιση, τόνισε, τα παιδιά αυτά μπορούν να κερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή και την πλήρη ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη.
«Προνόμιο της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας αλλά και της ιατρικής επιστήμης, είναι πλέον η διάγνωση και η διαπίστωση του πιθανού καρδιακού προβλήματος στα παιδιά συνήθως κατά τη διάρκεια της κύησης σε αντίθεση με παλαιότερα που η διάγνωση γινόταν πριν την ευρεία εισαγωγή του προγεννητικού ενδομήτριου υπερηχογραφήματος στο έμβρυο», πρόσθεσε.
Η λεπτομερής προ εγχειρητική μελέτη της καρδιακής ανατομίας με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, συνέχισε, επιτρέπει την ακριβή διάγνωση και την επιτυχή καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών.
Ο Υπουργός είπε πως κατά την περίοδο των τελευταίων δύο ετών πραγματοποιήθηκαν στο Cardiac Innovation Center 98 χειρουργικές επεμβάσεις και 76 καθετηριασμοί παιδιών, καθώς και 100 επεμβάσεις σε ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.
«Όλες οι επεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες καλύπτονται από το ΓεΣΥ, ενώ για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ υπάρχει άψογη συνεργασία για περισσότερα από 11 χρόνια με το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, καθιστώντας έτσι εφικτή για τον κάθε ασθενή, μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή στην πατρίδα του», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός απηύθυνε τέλος θερμές ευχαριστίες στον Δρ Τζανάβαρο Ιωάννη, Διευθυντή Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Dusseldorf και την ομάδα του: Δρ Σιάκο, Παιδοκαρδιοχειρούργο/Εντατικολόγο, Δρ Ιωάννου, Παιδοκαρδιοχειρούργο, Δρ Ποντικού, Δρ Fedarrava και Δρ Χούρη, Αναισθησιολόγους, Δρ Φόλκερ Όκερ και Δρ.Σεπάστιαν Γκαίτε, Εντατικολόγους παίδων, Δρ Τζίφα, Δρ. Αβρααμίδη και Δρ Μπαρτσώνα, Επεμβατικούς παιδοκαρδιολόγους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις