ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση - Κυπριακό: Η επιστροφή Ολγκίν - Το μήνυμα της ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας με πολλούς αποδέκτες

Ανάλυση - Κυπριακό: Η επιστροφή Ολγκίν - Το μήνυμα της ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας με πολλούς αποδέκτες

50 χρόνια μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή στο νησί μας και ενώ βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή με την Τουρκία και την Τ/κ κοινότητα να επιμένουν σε λύση δύο κρατών και σε κυριαρχική ισότητα την οποία βάζουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των συνομιλιών, μία δήλωση εκ μέρους της Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία ίσως και να μην σχολιάστηκε στον βαθμό που θα έπρεπε, έβαλε το κυπριακό στη σωστή του διάσταση.

Η κυρία Παπαδοπούλου, είπε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το κυπριακό αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής και όχι διμερές ζήτημα Ελλάδας- Τουρκίας, αλλά ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα και θέμα εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Μιλούσε σε συζήτηση του ιδρύματος για την υπεράσπιση των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον, για το μέλλον των περιφερειακών συνεργασιών και συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ωστόσο ότι, "η καλή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών".

Η τοποθέτηση της Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έρχεται σε μία περίοδο όπου Ελλάδα και Τουρκία "πλέουν σε ήρεμα νερά", ωστόσο η άκαμπτη στάση της Άγκυρας απέναντι στο κυπριακό συνεχίζεται, με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, να ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο επαφών και για την επιστροφή της στη Λευκωσία, περί τα μέσα Μαρτίου.

Ο ύποπτος ρόλος των Βρετανών

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, την οποία προσπαθεί να λύσει η κυρία Ολγκίν, βρίσκεται και ο παράγοντας Βρετανία, με τις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο, να έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Λευκωσίας. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος έκανε λόγο για αντίφαση εκ μέρους των Βρετανών, λέγοντας πως "θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το να μπει κάποιος σε μια λογική ότι αφενός απορρίπτω τη λογική των δύο κρατών, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνω να βρεθεί ένα μέσο έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών εδώ υπάρχει μία αντίφαση".

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top