Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται και σύντομα θα ανακοινώσει σχέδια κινήτρων σε νέες οικογένειες και νεαρά ζευγάρια για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά των Μαρωνιτών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως ο ίδιος αλλά και η Κυβέρνηση αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τον αγώνα που δίνει η μαρωνιτική κοινότητα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, προστάτη και ιδρυτή της μαρωνιτικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, είπε αρχικά πως αποτελεί για τον ίδιο ιδιαίτερη τιμή που παρευρίσκεται σήμερα για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους εορτασμούς για να τιμήσουν τον Άγιο Μάρωνα και ζήτησε όπως ερμηνευτεί η εκεί παρουσία του ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και τιμής προς τη μαρωνιτική κοινότητα.
«Την κοινότητα για την οποία νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όχι μόνο για την πολυεπίπεδη δράση σας, την καθοριστική συμβολή σας στην Ιστορία του τόπου, αλλά για μένα εκείνο που ξεχωρίζει ιδιαίτερα τη μαρωνιτική κοινότητα είναι το γεγονός ότι συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής», είπε, σημειώνοντας πως η μαρωνιτική κοινότητα και τα τέσσερα χωριά της κοινότητας βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.
Παρά το γεγονός αυτό, συνέχισε, «οι αγώνες σας, οι προσπάθειες σας είναι καθημερινές και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι προσπάθειες και αγώνες που φέρνουν αποτελέσματα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είχε την ευλογία να επισκεφθεί τα κατεχόμενα χωριά και είδε προσωπικά τον αγώνα, την προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες, όλων αυτών των συμπατριωτών μας στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια.
Σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτοί οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να συνεχίζουν να κρατούν τη φλόγα αναμμένη. Εξήγγειλε πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται, και σύντομα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις το Υπουργικό Συμβούλιο, σχέδια για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά με περισσότερα κίνητρα σε νέες οικογένειες και νεαρά ζευγάρια.
«Δεν φτάνει, όμως, να έχουμε πολύ καλά σχέδια, δεν φτάνει να δίνουμε κίνητρα, το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες κάτω από αυτό το δύσκολο πλαίσιο της κατοχής, έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή νεαρών ζευγαριών και όχι μόνο, στις κατεχόμενες κοινότητες», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε η Κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρά τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα, πήρε μια πολιτική απόφαση να ανοίξουν μετά το 1990 που έκλεισαν, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο στον Κορμακίτη, ενώ πρόσθεσε πως σε λίγες μέρες θα επιλυθεί και το θέμα των δασκάλων, το οποίο θα ανοίξει νέες προοπτικές στην περιοχή.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στη συνέχεια πως γνωρίζει το πάγιο αίτημα των Μαρωνιτών για την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο και είναι κάτι που τίθεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέσα στο πλαίσιο των προσπάθειών δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εργασίες για την κατασκευή του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου των Μαρωνιτών, οι οποίες ολοκληρώνονται περίπου σε 6 μήνες.
Διαβεβαίωσε πως αμέσως με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, με την οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσουν οι εργασίες τα β΄ φάσης και της ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο είναι σημαντικό για την μαρωνιτική κοινότητα, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες, ενώ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της δυτικής Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με τους εκπροσώπους της μαρωνιτικής κοινότητας αξιολογούν με θετική προσέγγιση όλα τα αιτήματα, είτε αφορούν εκκλησιαστικά θέματα είτε θέματα της καθημερινότητας τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα, εξετάζοντας το αίτημα για τον διορισμό ενός συντονιστή των θεμάτων των θρησκευτικών ομάδων σε σχέση με τα θέματα που τους απασχολούν, ειδικότερα αυτούς που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.
Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας, σε ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως και οι φετινοί εορτασμοί βρίσκουν την μαρωνιτική κοινότητα να συνεχίζει τον δικό της αγώνα για σωτηρία και φυσική επιβίωση. Σημείωσε πως με τέσσερα χωριά στα κατεχόμενα και τα μέλη της κοινότητας σκορπισμένα στα τέσσερα άκρα της Κύπρου, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι τόσες πολλές που κάνουν τον αγώνα να μοιάζει με Γολγοθά.
Ο κ. Μούσα μίλησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κοινότητας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η διατήρηση των κατεχόμενων χωριών και η ενδυνάμωση των νέων της κοινότητας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη ζωή στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια και να δημιουργήσουμε ζωή στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα, ανέφερε.
Παράλληλα, μίλησε για την υλοποίηση των δύο μεγάλων έργων υποδομής που αφορούν τις νέες γενιές, το Αθλητικό Κέντρο των Μαρωνιτών στη Λευκωσία και Κέντρο Συνεργασίας στον Κορμακίτη, το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονους κατασκηνωτικούς και εκπαιδευτικούς χώρους.
«Δύο ζωτικής σημασίας έργα τα οποία θα δώσουν νέες δυνατότητες στη μαρωνιτική κοινότητα στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει για συγκέντρωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της», είπε και εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις